ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αβραμόπουλος για Ουκρανία: Πρέπει να επικρατήσει η διπλωματία!

Αβραμόπουλος για Ουκρανία: Πρέπει να επικρατήσει η διπλωματία!

Θέματα που αφορούν στις εξελίξεις στην Ουκρανία, τη Συρία και τη Βόρεια Αφρική, στην ευρω-ατλαντική προοπτική του Μαυροβουνίου και στην εμβάθυνση και ενίσχυση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Μαυροβουνίου, απασχόλησαν τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας των δύο χωρών, Δημήτρη Αβραμόπουλο και Milica Pejanovic-Djuricic, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στην Αθήνα.

«Πρέπει να επικρατήσει η διπλωματία και όχι η πόλωση. Το διακύβευμα είναι η παγκόσμια σταθερότητα, η επικράτηση του Διεθνούς Δικαίου και η απρόσκοπτη πολιτική και οικονομική συνεργασία των χωρών της Ευρωπαϊκής Ηπείρου. Ο κόσμος, η Ευρώπη δεν έχουν τη δυνατότητα, δεν επιτρέπεται να επιστρέψουν στην εποχή της καχυποψίας και του Ψυχρού Πολέμου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αβραμόπουλος αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ουκρανία. «Έχουμε ευθύνη να συνεισφέρουμε στην κατεύθυνση της διπλωματικής επίλυσης» δήλωσε από την πλευρά της η κα Milica Pejanovic-Djuricic. Ο κ. Αβραμόπουλος επανέλαβε την υποστήριξη της χώρας μας στην ευρω-ατλαντική προοπτική του Μαυροβουνίου.

06 big

«Το Μαυροβούνιο έχει κάνει ό,τι μπορούσε για την εκπλήρωση των πολιτικών κριτηρίων. Έχουμε σκοπό να κάνουμε και περισσότερα προκειμένου να εξασφαλίσουμε ένα ασφαλέστερο μέλλον για τους πολίτες μας» δήλωσε από την πλευρά της η υπουργός Άμυνας του Μαυροβουνίου.

Οι δύο υπουργοί εξέφρασαν τη βούληση να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στο πλαίσιο των υφιστάμενων περιφερειακών σχημάτων συνεργασίας, με σκοπό την περαιτέρω σταθεροποίηση των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Απριλίου θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα έκτακτη σύνοδος των Υπουργών Άμυνας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με αντικείμενο την εμβάθυνση της συνεργασίας των χωρών της περιοχής στον αμυντικό τομέα και ιδιαίτερα στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας. Σε διμερές επίπεδο συμφωνήθηκαν τα εξής:

- Η συνδρομή της Ελλάδας στην αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων του Μαυροβουνίου.

- Η ενίσχυση της συνεργασίας των Πολεμικών Ναυτικών των δύο χωρών.

-Η συμμετοχή Μαυροβουνίων αξιωματικών στους σχηματισμούς του ΝΑΤΟ που βρίσκονται στην Ελλάδα.

-Η αύξηση του αριθμού των Μαυροβουνίων υποψηφίων και αξιωματικών που θα φοιτούν στις ελληνικές στρατιωτικές σχολές.

Η κα Milica Pejanovic-Djuricic απηύθυνε πρόσκληση στον κ. Αβραμόπουλο να επισκεφθεί το Μαυροβούνιο σε ημερομηνία που θα καθοριστεί διά της διπλωματικής οδού.

12 big

Η υπουργός Άμυνας του Μαυροβουνίου επισκέφθηκε το απόγευμα τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων όπου συνομίλησε με τους 12 Μαυροβούνιους φοιτητές της Σχολής. Το πρωί επισκέφθηκε τον Βράχο της Ακρόπολης και κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Τη συνόδευαν ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αθανάσιος Δαβάκης και ο Αρχηγός ΓΕΣ Χρίστος Μανωλάς.

Διαβάστε επίσης:

Δ. Αβραμόπουλος: Η Ελλάδα αποτελεί σταθεροποιητικό παράγοντα