ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συλβάνα Ράπτη: Να τελειώνουμε με την τρόικα!

Συλβάνα Ράπτη: Να τελειώνουμε με την τρόικα!

Τη δημιουργία ενός «ευρωπαϊκού μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων κάτω από τον έλεγχο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου»(ΕΚ) ζήτησε η επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ κυρία Συλβάνα Ράπτη μιλώντας σήμερα στην ολομέλεια του ΕΚ, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «πρέπει να τελειώνουμε με την Τρόικα».

Η κυρία Ράπτη παρενέβη στη συζήτηση που έγινε σήμερα στο Στρασβούργο επί των δύο εκθέσεων του ΕΚ για τις επιπτώσεις των πολιτικών και κοινωνικών επιπτώσεων της Τρόικας και στις χώρες που ακολουθούσαν πρόγραμμα προσαρμογής. Η τοποθέτηση της κυρίας Ράπτη έχει ως εξής:

«Η Ελλάδα μέσα σε τέσσερα χρόνια πέτυχε μια δημοσιονομική προσαρμογή χωρίς προηγούμενο, χάρη στις θυσίες των Ελλήνων και των Ελληνίδων... Το 2009 το πρωτογενές έλλειμμα ήταν 11% του ΑΕΠ. Το 2013- νωρίτερα απ´ ό,τι περιμέναμε-πετύχαμε πρωτογενές πλεόνασμα. Για να γίνει όμως αυτό ο ελληνικός λαός είδε το εθνικό του εισόδημα να μειώνεται κατά 25%. Είδε την ανεργία να υπερδιπλασιάζεται στο γενικό πληθυσμό. Είδε την ανεργία των νέων να χτυπάει αρνητικά ποσοστά ρεκόρ, 60%. Τα μέτρα επιβλήθηκαν από την Τρόικα στην Ελλάδα και στα αλλά κράτη-μέλη, χωρίς να υπάρξει καμία προηγούμενη μελέτη για τις συνέπειες που θα είχαν στις ζωές των καθημερινών ανθρώπων.

Sylvana-Rapti-1a-LLL

Η Τρόικα δεν ζήτησε ποτέ να πουν τη γνώμη τους η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας, η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, ο Επίτροπος Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Άντορ που περιμένουμε να μας δώσει απαντήσεις ενώ είναι ο κ. Ρεν είναι υπεύθυνος για όλα όσα συμβαίνουν, το Συμβούλιο Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής (EPSCO).

Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Να ολοκληρώσουμε τη δημοσιονομική προσαρμογή, για να μην πάνε στο βρόντο, στον κάλαθο των αχρήστων, οι θυσίες των πολιτών, αλλά να τελειώνουμε με την τρόικα. Να δημιουργηθεί ένας Ευρωπαϊκός μηχανισμός διαχείρισης των κρίσεων, που θα σέβεται το οικονομικό αλλά και το κοινωνικό κεκτημένο και θα λειτούργει κάτω από τον ουσιαστικό δημοκρατικό έλεγχο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Για να σεβόμαστε πραγματικά τις ζωές των πολιτών της Ευρώπης».

Διαβάστε επίσης:

«Οι λαοί θα αποδοκιμάσουν τις δυνάμεις που νομιμοποιούν την τρόικα»