ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα στη συνάντηση Βενιζέλου - Χιλ

Η επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα στη συνάντηση Βενιζέλου - Χιλ

«Δεν θα σταματήσουμε μέχρι τα γλυπτά να επιστρέψουν στην Ελλάδα όπου ανήκουν», ανέφερε ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Συνδέσμου για την επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα Ντέιβιντ Χιλ, ο οποίος συναντήθηκε σήμερα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο.


Ο κ. Χιλ τόνισε ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνη της σε αυτό τον αγώνα, έχει τη στήριξη περισσότερων από 16 χωρών, και εξέφρασε τη χαρά του για τη σημερινή του συνάντηση με τον κ. Βενιζέλο, τον οποίο και χαρακτήρισε «πρωταθλητή» σε αυτή την προσπάθεια που καταβάλλει η Ελλάδα.

Εξάλλου, ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για έναν «διαρκή αγώνα, που κάνουμε χρόνια, και μαζί με τον κ. Χιλ τον κάνουμε για πάνω από 20 χρόνια», και τον ευχαρίστησε εκ μέρους της ελληνικής πολιτείας για την αφοσίωσή του σε έναν τόσο σημαντικό παγκόσμιο σκοπό. «Ο κ. Χιλ είναι ο πραγματικός πυλώνας στις προσπάθειες που κάνουμε για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, τώρα που έχουμε το μεγάλο επιχείρημα του νέου μουσείου. Τώρα που η διεθνής κοινή γνώμη έχει ευαισθητοποιηθεί ξανά για αυτό το μεγάλο ανοιχτό ζήτημα» ανέφερε.

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο της συνάντησής τους, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπογράμμισε ότι εξετάστηκαν «τα επόμενα βήματά μας», τα οποία «ήδη έχουν γίνει από το υπουργείο Πολιτισμού και τον κ. Παναγιωτόπουλο, αλλά το υπουργείο Εξωτερικών παίζει πάντα έναν σημαντικό ρόλο σε όλα τα διεθνή fora και στην UNESCO». «Η συζήτησή μας ήτανε ακριβώς στη μέθοδο που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε για να επαναφέρουμε το ζήτημα στο προσκήνιο και να έχουμε ένα αποτέλεσμα, γιατί το οφείλουμε αυτό στη μνήμη της Μελίνας Μερκούρη, αλλά κυρίως το οφείλουμε στο ίδιο το μνημείο, το οποίο ζητάει να βρει το ταίρι του. Δεν μπορεί το μνημείο να είναι ακρωτηριασμένο», σημείωσε ο κ. Βενιζέλος.

Διαβάστε επίσης:

Μοιρασιά για τα Μάρμαρα προτείνει ο διευθυντής της National Gallery

Τζορτζ Κλούνεϊ και Μπιλ Μάρεϊ υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων