ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δραματική διαπραγμάτευση με την τρόικα

Δραματική διαπραγμάτευση με την τρόικα

-Πυρετός επαφών στο υπουργείο Οικονομικών

-Οι απαιτήσεις της τρόικας και οι «κόκκινες γραμμές» της ελληνικής κυβέρνησης

Μάχη με το χρόνο δίνει η ελληνική κυβέρνηση για να κλείσει η συμφωνία με την τρόικα μέχρι την Κυριακή.

Οι δύο πλευρές, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν αρχίσει να γεφυρώνουν το χάσμα και σύμφωνα με στελέχη του ΥΠΟΙΚ το αργότερο μέχρι την Δευτέρα η διαπραγμάτευση θα έχει ολοκληρωθεί.

Οι μαραθώνιες συναντήσεις της τρόικας με τον Γ. Στουρνάρα και τους υπουργούς που εμπλέκονται στις μνημονιακές υποχρεώσεις συνεχίστηκαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών πιέζουν ασφυκτικά για αλλαγές στα εργασιακά και τις ομαδικές απολύσεις, όπως επίσης και για απολύσεις στο Δημόσιο το 2015. Παράλληλα η τρόικα θέτει θέμα ποσοστού του μοιράσματος από το πρωτογενές πλεόνασμα.

Ο Α. Σαμαράς έχει δεσμευτεί πως το 70% θα πάει στην ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων και των ενστόλων ενώ οι επικεφαλής των δανειστών θέλουν να μοιραστεί πολύ χαμηλότερο ποσοστό και τα υπόλοιπα να δοθούν στους δανειστές για εξόφληση του χρέους.

070214211725 5495

Για τι απολύσεις στο δημόσιο, η ελληνική πλευρά προσπαθεί να πείσει ότι πρόκειται για ένα μέτρο που δεν μπορεί να περάσει δεδομένου ότι θα διαταράξει ένα σύνολο 600.000 υπαλλήλων για έναν μικρό αριθμό απολύσεων.

Επίσης δεν έχουν ξεπεραστεί οι δυσκολίες όσον αφορά την εργαλειοθήκη το ΟΟΣΑ. Το «φρέσκο» γάλα και τα μη συνταγογραφημένα φάρμακα παραμένουν τα μεγαλύτερα αγκάθια. Ο Κ. Χατζηδάκης αναμένεται να παρουσιάσει την νέα πρόταση η οποία θα αφορά τη χρήση της λέξης «φρέσκο» για γάλα χαμηλής παστερίωσης, δηλαδή, έως δέκα ημερών.

Όσον αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο κ. Στουρνάρας είχε συνάντηση με την επικεφαλής του ΤΧΣ κ. Σακελλαρίου με αντικείμενο το επικείμενο νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και, κυρίως, το θέμα της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank.

Σημειώνεται ότι, ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αναμένεται να κατατεθεί την Δευτέρα 17 Μαρτίου. Σε ό,τι αφορά τη Eurobank, υπενθυμίζεται ότι ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας με δήλωσή του στο Bloomberg είχε αναφερθεί, μεταξύ άλλων, στη στενή συνεργασία της τράπεζας με τον βασικό της μέτοχο, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), για την ολοκλήρωση του σχεδίου κεφαλαιακής αναδιάρθρωσης και την υλοποίηση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Λόγω της πολύωρης συνάντησης για τις τράπεζες αναβλήθηκαν για το Σάββατο τα ραντεβού με την τρόικα των κ.κ. Βρούτση (11:30 π.μ.), Μανιάτη (2:00 μ.μ.) και Χατζηδάκη (3:00 μ.μ.).

Διαβάστε επίσης:

Έκλεισε μεγάλο «αγκάθι» για το μέλλον των τραπεζών

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Σακελλαρίου – τρόικας

Το απόγευμα του Σαββάτου η συνάντηση του Κ. Χατζηδάκη με την τρόικα

Ανυποχώρητη για τα εργασιακά και τις απολύσεις στο Δημόσιο η Τρόικα

Σκουρλέτης: Κατ' ουσίαν είναι ένα θέατρο...

«Παρέλαση» Υπουργών στον Στουρνάρα!