ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Tσίπρας: Διαπραγματεύονται δήθεν, αλλά μαζί «μαγειρεύουν» τα νούμερα

Tσίπρας: Διαπραγματεύονται δήθεν, αλλά μαζί «μαγειρεύουν» τα νούμερα

«Οι μνημονιακές κυβερνήσεις δεν διαπραγματεύονται στην πραγματικότητα για την ουσία, που είναι η πολιτική λιτότητας και το κοινωνικό μοντέλο ανάπτυξης, αλλά μόνο για το πώς θα εκβιάσουν το λαό για να περάσουν τα μνημονιακά μέτρα», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μηλιού και σχολιάζοντας τη συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα.

«Δεν εκβίαζε η τρόικα την κυβέρνηση, ούτε η κυβέρνηση τη τρόικα. Από κοινού ψάχνανε να βρουν τον τρόπο ώστε να μαγειρέψουν τα νούμερα και να βγουν και στους δύο. Να χουν και το σκύλο χορτάτο και τη πίτα ακέραιη. Και μόνο πεινασμένο φυσικά τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας που στενάζει κάτω από τα μέτρα της σκληρής λιτότητας», συμπλήρωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας, «διαπραγματεύονται δήθεν αλλά στη πραγματικότητα από κοινού σχεδιάζουν τη συνέχιση του νεοφιλελευθερισμού, την εμβάθυνσή του, δηλαδή την εμβάθυνση της καταστροφής των πολλών για να συνεχιστεί το πάρτι των λίγων».

Στη συνέχεια, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι «ο Γιάννης Μηλιός εξηγεί στο βιβλίο του γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να διαπραγματευτεί πραγματικά με την τρόικα».

«Για τον απλούστατο λόγο ότι ΣΥΡΙΖΑ και τρόικα, ως πολιτικές δυνάμεις (γιατί οι άνθρωποι της τρόικας εξυπηρετούν ένα συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο, δεν είναι "τεχνοκράτες") εξυπηρετούν διαφορετικά, αντιμαχόμενα κοινωνικά συμφέροντα και πολιτικά σχέδια», υπογράμμισε.

«Όπως χαρακτηριστικά λέει (ο Γιάννης Μηλιός), τρόικα και μνημονιακές κυβερνήσεις κάθονται από τη μια πλευρά του τραπεζιού και η άλλη πλευρά είναι κενή. Όταν αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα καθίσει με μεγάλη αυτοπεποίθηση στην άλλη πλευρά του τραπεζιού. Επιτέλους, θα σταματήσει η άλλη πλευρά να είναι άδεια. Και η αυτοπεποίθησή του αυτή θα προέρχεται από την στήριξη που θα έχουμε από την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, τα συμφέροντα της οποίας η κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ, θα υπηρετεί. Θα είναι μια κυβέρνηση που θα έχει την ενεργή στήριξη του λαού αλλά και των εργαζομένων και των κινημάτων, πέρα από τα σύνορα της χώρας μας. Εκεί ακριβώς βασίζεται όλη η στρατηγική μας για τη διαπραγμάτευση, την οποία σκιαγραφεί ο Μηλιός στο βιβλίο του», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Διαβάστε επίσης:

Τσίπρας: Σχεδιάζουν να μας φορέσουν νέο Μνημόνιο μετά τις ευρωεκλογές