ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψήφο εμπιστοσύνης σκέφτεται ο Σαμαράς

Ψήφο εμπιστοσύνης σκέφτεται ο Σαμαράς

Να φέρει τους βουλευτές τόσο της Νέας Δημοκρατίας όσο και του ΠΑΣΟΚ προ των ευθυνών τους, στην περίπτωση που καταγραφούν διαφοροποιήσεις κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα της τρόικας στη Βουλή, εξετάζει το Μέγαρο Μαξίμου.

Σε μία προσπάθεια να εξουδετερώσει την κοινοβουλευτική βόμβα, πριν αυτή σκάσει, το πρωθυπουργικό επιτελείο δεν αποκλείει να ζητηθεί ακόμη και ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Με άλλα λόγια, εάν στην ψηφοφορία της προσεχούς Δευτέρας υπάρξουν πολλές διαφοροποιήσεις βουλευτών, με αποτέλεσμα η συνολική δύναμη της πλειοψηφίας να πέσει κάτω από τους 150 βουλευτές, ο κ. Αντώνης Σαμαράς θα σηκώσει άμεσα το γάντι ζητώντας από τη Βουλή ψήφο εμπιστοσύνης.

Η διαδικασία, που εφόσον επιλεγεί θα δραματοποιήσει απολύτως το ήδη βεβαρυμμένο πολιτικό σκηνικό, θα έχει ως στόχο να τεθούν επί τάπητος τα διλήμματα και να κληθούν οι βουλευτές να πάρουν σαφή θέση για το εάν επιθυμούν ή όχι την παραμονή της κυβέρνησης.

Με τον τρόπο αυτό, ακόμη και οι αντάρτες του... γάλακτος θα περιέλθουν σε δεινή θέση καθώς, προφανώς, οι περισσότεροι εξ αυτών ναι μεν διαφωνούν με την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, ωστόσο ουδεμία διάθεση να ρίξουν την κυβέρνηση έχουν.

Και εφόσον ο κ. Σαμαράς παίξει το χαρτί της πρότασης εμπιστοσύνης τότε θα εμφανιστούν να στηρίζουν μία κυβέρνηση, νομοσχέδιο της οποίας καταψήφισαν λίγα 24ώρα νωρίτερα.

Ήδη το σενάριο σιγοψιθυρίζεται στους κοινοβουλευτικούς διαδρόμους, περισσότερο ως επιχείρημα αποτροπής μίας κοινοβουλευτικής ανταρσίας.

Βέβαια, πάνω σε αυτή την εκδοχή, οικοδομούνται και άλλα σενάρια που μάλλον απέχουν από την πραγματικότητα.

Δηλαδή να εκμεταλλευτεί ο κ. Σαμαράς την κοινοβουλευτική ανταρσία και με ένα άκρως διλημματικό λόγο (σ.σ. θέλετε ή όχι τη διανομή των 525 εκατομμυρίων του πρωτογενούς πλεονάσματος, θέλετε ή όχι τη συζήτηση για ρύθμιση του χρέους, επιθυμείτε ή όχι την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη κ.ο.κ.) να οδηγήσει τη χώρα σε εθνικές εκλογές, τις οποίες και εκτιμά ότι μπορεί να κερδίσει.

Μοιάζει σενάριο φαντασίας αλλά αν κάποιος κοιτάξει στο πρόσφατο πολιτικό παρελθόν θα διαπιστώσει ότι και όσα σήμερα γίνονται πριν ελάχιστους μήνες έμοιαζαν επίσης ως φανταστικά...

Διαβάστε επίσης:

Παραιτείται ο Μάξιμος Χαρακόπουλος

«Λερναία Ύδρα» το πολυνομοσχέδιο για την κυβέρνηση