ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πάει για το... Πάσχα η έκθεση προόδου της τρόικας

Πάει για το... Πάσχα η έκθεση προόδου της τρόικας

«Ζήσε Μάη μου να φάς τριφύλλι». Όπως προκύπτει απο το ρεπορτάζ, η έκθεση προόδου της Ελλάδας η οποία θα κρίνει πάρα πολλά και την οποία συντάσσει η τρόικα, πάει για το Πάσχα. - Ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος του Eurogroup που αφορούσε την Ελλάδα.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, δεν θα υπάρχουν αποφάσεις για τις δόσεις σήμερα. Το πρώτο μέρος της άτυπης συνόδου που αφορούσε το θέμα ολοκληρώθηκε και από ότι φαίνεται έμεινε απλά σε διακριβώσεις για την πρόοδο της Ελλάδας και σε γενικόλογα ευχολόγια. Το πρόβλημα όμως που προκύπτει σύμφωνα με πληροφορίες του NEWSBOMB είναι ότι η έκθεση προόδου θα δοθεί στη δημοσιότητα μετά το Πάσχα, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί αν θα υπάρχουν μέσα και οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ. Όπως λένε παράγοντες της αγοράς αν η έκθεση συνταχθεί χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ ενδέχεται να υπάρξει και πρόβλημα με τη δόση του Ταμείου.

Στις παραπάνω εκτιμήσεις συνηγορεί το γεγονός ότι - όπως απο πολύ νωρίς αποκάλυψε το NEWSBOMB - δεν ήρθε στο Eurogroup η κυρία Λαγκάρντ που φαίνεται να έχει διαρρήξει τις σχέσεις της με τον υπόλοιπο μηχανισμό. Για αυτό το λόγο έστειλε μόνο τον Τόμσεν ο οποίος μέσα στη σύνοδο καθόταν με τους Μορς και Μαζούτ.

ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΟΣΕΙΣ

Με ενδιαφέρον περιμένουμε τις δηλώσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων καθώς επίσης και την ανακοίνωση τους χρονοδιαγράμματος και των όρων για την εκταμίευση της δόσεως των 8,6 δισ. από την ΕΕ, αν και σύμφωνα με πληροφορίες του NEWSBOMB το πιθανότερο είναι οι δόσεις να ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα μετά από τηλεδιάσκεψη αφού το σημερινό Eurogroup είναι άτυπο.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα (τα οποία ενδέχεται να ανατραπούν) οι αποφάσεις θα ληφθούν στα εθνικά κοινοβούλια έως τις 17 Απριλίου, για την αποδέσμευση ποσού 6,4 δισ. ευρώ μέσα στον μήνα.

Τον Μάιο αναμένεται να αποδεσμευθούν και δύο δόσεις από το ΔΝΤ συνολικού ύψους 3,4 δις. ευρώ. Ποσό 1,2 δισ. ευρώ θα δοθεί τον Ιούνιο και άλλο 1 δισ. ευρώ τον Ιουλίου μετά την υλοποίηση προαπαιτούμενων δράσεων.

Στην κυβέρνηση όμως αναμένουν και ένα "σήμα" από τον κύριο Ρεν ή τον κύριο Σόιμπλε, για το μέλλον του ελληνικού χρέους. Σε λίγη ώρα θα υπάρξει και κοινή συνέντευξη Τύπου προκειμένου να ενημερωθούμε για τα αποτελέσματα της συνόδου.