ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι δήλωσε ο Βενιζέλος στην Άτυπη Σύνοδο των ΥΠΕΞ στο Ζάππειο

Τι δήλωσε ο Βενιζέλος στην Άτυπη Σύνοδο των ΥΠΕΞ στο Ζάππειο

«Φιλοξενούμε μια Σύνοδο που θέλουμε να καταλήξει σε συμπεράσματα, που τονώνουν τον ρόλο της ΕΕ ως διεθνούς πολιτικής οντότητας. Θέλουμε η ΕΕ όχι απλά να έχει την κυριότητα της δικής της εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, αλλά να είναι ένας πραγματικά διεθνής παίχτης που προλαβαίνει καταστάσεις και διαχειρίζεται με αποτελεσματικότητα κρίσεις, πάντα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, λίγο πριν από την έναρξη της Άτυπης Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που διεξάγεται στο Ζάππειο Μέγαρο.

Αναφερόμενος στη Σύνοδο, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι πρόκειται για ένα μεγάλο διεθνές πολιτικό γεγονός, και υπογράμμισε ότι η ημερήσια διάταξη είναι πλούσια και πολύ «βαριά».

«Έχουμε να συζητήσουμε για τις τρέχουσες εξελίξεις, για την κρίση στην Ουκρανία, για τις σχέσεις ΕΕ- Ρωσίας. Δεν θα ξεχάσουμε όμως και τη Νότια Γειτονία, όπου έχουμε πολλές εστίες κρίσης. Με πρωταρχική, την κρίση στη Συρία που είναι μια τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή» πρόσθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει την κατάσταση στην Ουκρανία και τη στάση της Ρωσίας, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Πολιτική είναι ξεκάθαρη και σταθερή, είναι πολιτική αρχών, και υπενθύμισε ότι ο πρώτος πυλώνας πάντα είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου. Παράλληλα, σημείωσε ότι το πρόβλημα πλέον είναι να οργανώσουμε και να προωθήσουμε ένα νέο στρατηγικό πλαίσιο για τη σχέση μας με τη Ρωσία.

«Το ιστορικό μας καθήκον είναι να καταλήξουμε σε μια πολιτική, αξιόπιστη και εφαρμόσιμη λύση σε σχέση με την Ουκρανία, διατηρώντας παράλληλα ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με τη Ρωσία» κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.

Διαβάστε επίσης: Βενιζέλος: Ο Σαμαράς θα απαντήσει στην Βουλή