ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αγορές, ΕΣΠΑ και Μέρκελ στην επικοινωνιακή φαρέτρα της κυβέρνησης

Αγορές, ΕΣΠΑ και Μέρκελ στην επικοινωνιακή φαρέτρα της κυβέρνησης

Να γεμίσει την επικοινωνιακή και πολιτική ατζέντα με θετικές ειδήσεις, ιδιαίτερα από τη στιγμή που τα περισσότερα ΜΜΕ εμφανίζονται πρόθυμα να είναι... καλοί αγωγοί της κυβερνητικής γραμμής, επιδιώκει το Μέγαρο Μαξίμου.

Έτσι, μετά τις ανακοινώσεις της Δευτέρας για τον, από το φθινόπωρο, συμψηφισμό χρεών από ΦΠΑ, σήμερα ο Πρωθυπουργός υποδέχτηκε στο Μαξίμου τον Υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη προκειμένου να επιχειρήσουν να γράψουν μία ακόμη σελίδα επιτυχίας στο βιβλίο της κυβέρνησης.

Εν προκειμένω, αντικείμενο θριαμβολογίας ήταν το ΕΣΠΑ, ο βαθμός απορρόφησης του οποίου έχει, όντως, βελτιωθεί σημαντικά, χωρίς ωστόσο αυτό να επαρκεί για να δώσει ανάσα στους πολίτες που δοκιμάζονται.

«Η Πατρίδα μας είναι, πια, με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, 1η στο μεγαλύτερο Κοινοτικό Ταμείο, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και συνολικά, σε όλα τα Ταμεία, 3η στις απορροφήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση από 18η που ήταν τον Ιούνιο του 2012», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.

Ωστόσο, το «βαρύ πυροβολικό» αναμένεται με την επίσημη έξοδο, μετά από 4 χρόνια, της Ελλάδας στις αγορές. Καθώς η διαδικασία βρίσκεται στην τελική ευθεία και ο ΟΔΔΗΧ ετοιμάζεται να ανοίξει το βιβλίο προσφορών, το Μαξίμου έχει ζητήσει να βρίσκεται σε... αναμονή κάμερα με οπερατέρ προκειμένου να υπάρξει δήλωση του ίδιου του κ. Αντώνη Σαμαρά για το θέμα.

Θεωρείται εξαιρετικά πιθανόν ότι και αύριο θα υπάρξουν αντίστοιχες «θετικές ειδήσεις», μαζί με τον απόηχο των αγορών, ενώ την Παρασκευή η κυβερνητική αντεπίθεση θα κορυφωθεί με την 5ώρη επίσκεψη της Άνγκελας Μέρκελ στην Αθήνα.

Το ξεδίπλωμα της επικοινωνιακής στρατηγικής της δικομματικής κυβέρνησης εξηγεί, απόλυτα, και την άρνησή της να σηκώσει το γάντι της κοινοβουλευτικής αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση Μπαλτάκου.

Παρά τις εισηγήσεις που υπήρξαν ώστε να επιταχυνθεί η συζήτηση και να «κλείσει το θέμα» (σ.σ. κάτι που ούτως ή άλλως δεν μπορούσε να διασφαλιστεί καθώς ουδείς μπορεί να αποκλείσει μία νέα «διαρροή» βίντεο εκ μέρους της Χ.Α.), η κοινοβουλευτική μάχη παραπέμφθηκε και επισήμως σήμερα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Σ. Κεδίκογλου για την εβδομάδα μετά το Πάσχα.

Ωστόσο, με δεδομένο ότι ακολουθούν οι αυτοδιοικητικές και οι ευρωπαϊκές εκλογές (18 και 25 Μαϊου) αλλά και μία σειρά νομοσχεδίων που θα πρέπει να περάσουν πριν η Βουλή κλείσει για τις κάλπες, δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν ότι η συζήτηση για την υπόθεση Μπαλτάκου μπορεί και να μην διεξαχθεί ποτέ.

Αν συμβεί, δεν θα είναι η πρώτη φορά που οι κοινοβουλευτικοί θεσμοί θα πέσουν θύματα της επικοινωνιακής και πολιτικής σκοπιμότητας της κυβέρνησης.

Διαβάστε επίσης:

Νέοι τριγμοί στην κυβέρνηση - «Αντάρτικο» από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

Bloomberg: Την Πέμπτη η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές

Εν αναμονή δήλωσης από τoν Α. Σαμαρά

Το παιχνίδι πίσω από την επιστροφή στις αγορές