ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μηταράκης: Μια νέα Ελλάδα βγαίνει ξανά στις αγορές

Μηταράκης: Μια νέα Ελλάδα βγαίνει ξανά στις αγορές

«Μπορούμε να πούμε ότι μια νέα Ελλάδα, με προσεκτικά βήματα, βγαίνει ξανά στις αγορές. Βεβαίως, από την άλλη πλευρά υπάρχει και το κόστος και ο πόνος της προσαρμογής.

Και οι όποιες επιτυχίες στο επίπεδο των αριθμών δεν θα πρέπει να μας κάνουν να ξεχάσουμε τους ανθρώπους. Η συνολική ανεργία ανήλθε στην Ελλάδα στο 27,5% (1.350.000 εκατ. άτομα). Το ποσοστό ανεργίας στους νέους κάτω των 25 ετών ήταν 58,3% (169.000 άτομα). Την περίοδο 2011-2013 έκλεισαν περίπου 82.000 επιχειρήσεις. Ή ότι σε κάποιες περιπτώσεις η επιχειρηματικότητα που εκδηλώνεται είναι επιχειρηματικότητα ανάγκης (π.χ. καφενεία, ταχυφαγεία), παρά επιχειρηματικότητα βασιζόμενη σε κάποια ευκαιρία, καινοτομία ή σταθερή παραγωγική διαδικασία.

Όλα αυτά είναι θέματα στα οποία σκοπεύουμε κατά προτεραιότητα να εστιάσουμε τώρα που σιγά - σιγά αφήνουμε τα χειρότερα πίσω μας. Ολοκληρώνοντας έναν πρώτο κύκλο έργου περίπου δύο ετών». Αυτό σημείωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Νότης Μηταράκης, στην εκδήλωση της Ναυτεμπορικής, με θέμα: «Η εξέλιξη των κυβερνητικών στόχων. Αποκρατικοποιήσεις, ΣΔΙΤ, Fast Track. Το επενδυτικό περιβάλλον στην Ελλάδα σήμερα».

Επίσης, τόνισε ότι σχετικά με το Παράκτιο Αττικό Μέτωπο ξεκαθαρίζουν πλέον τα κομβικά σημεία - άγκυρες, που είναι κρίσιμα για τα ενδιάμεσα έργα: Αυτά είναι το Ελληνικό, ο Αστέρας και ο Φαληρικός Όρμος. Διευκρίνισε ότι αναμένεται να κατατεθεί ρυθμιστικό σχέδιο ανάπτυξης (master -plan) για την περιοχή από το ΣΕΦ έως το Ταεκβοντό, ανακοινώνοντας ότι «ήδη 20 ακίνητα έχουν σταλεί για ΚΥΑ για να περάσουν στο Παράκτιο Αττικό Μέτωπο».

Επιπλέον, έκανε λόγο για προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων, επικαλούμενος σχετικές ανακοινώσεις πολυεθνικών εταιρειών, αιτήσεις επιχειρήσεων για ένταξη στον Αναπτυξιακό Νόμο και τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Σημείωσε ταυτόχρονα ότι το τυπικό χρονικό διάστημα μεταξύ της ανακοίνωσης και της υλοποίησης μιας επένδυσης είναι 12-24 μήνες.

Στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε ότι από τον Ιούλιο του 2012 έως σήμερα επετεύχθησαν τα κάτωθι:

1. Εντάχθηκαν 3 νέα έργα στο καθεστώς «Fast-Track», συνολικού προϋπολογισμού 1,4 δισ. ευρώ με αναμενόμενη δημιουργία 3.100 θέσεων εργασίας. Εξέφρασε επίσης την ικανοποίηση του σχετικά με την έγκριση που έδωσε η Περιφέρεια Κρήτης για τη μελέτη περιβαλλοντικών αναφορικά με την επένδυση Ίτανος-Γαία, που θα αποτελέσει και το πρώτο ΕΣΧΑΣΕ.

2. Επιλέχθηκε ο αγωγός TAP για τη μεταφορά αερίου από Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη, 60% του οποίου θα περάσει από την Ελλάδα, συν. Π/Υ 1,5 δισ. ευρώ με αναμενόμενη δημιουργία 12.000 θέσεων εργασίας.

3. Εισροές Ξένων Κεφαλαίων για εξαγορές, συγχωνεύσεις και επεκτάσεις δραστηριοτήτων, συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

4. 2,4 δισ. ευρώ σε καθαρές εισροές ξένων κεφαλαίων μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

5. Έσοδα από Αποκρατικοποιήσεις ύψους 3 δισ. ευρώ, από τα οποία έχουν εισπραχθεί 1,9 δισ. ευρώ. Το ΤΑΙΠΕΔ, αποσαφήνισε ο κ. Μηταράκης, επιδιώκει να εισπράξει το ποσό των 1,5 δισ. ευρώ το 2014 και 2,3 δισ. ευρώ το 2015 από αποκρατικοποιήσεις. Η επιτυχής ολοκλήρωση των αποκρατικοποιήσεων, υπογράμμισε, αναμένεται να ενισχύσει κατά 2,5% στο ΑΕΠ έως το 2016 και να δημιουργήσει 150.000 νέες θέσεις εργασίας.

Σχετικά με την αξιοποίηση του Ελληνικού, ο υφυπουργός ανέφερε ότι το σύνολο της επένδυσης ανέρχεται στα 7,7 δισ. ευρώ και αναμένεται να δημιουργήσει 35.000 θέσεις εργασίας και 1,2% άνοδο στο ΑΕΠ. Τα έσοδα του δημοσίου, πρόσθεσε, δεν είναι μόνο 900 εκατ. ευρώ. Με τη σύμβαση που αναμένεται να υπογραφεί, τόνισε, η κοινοπραξία αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου το κόστος, ύψους 1,25 δισ. ευρώ, που απαιτείται για τις υποδομές δημόσιου συμφέροντος και το μητροπολιτικό πάρκο των 2.000 στρεμμάτων που θα δημιουργήσει εντός του Ελληνικού. Υπογράμμισε ότι ο δεσμευτικός όρος σύμφωνα με τον οποίο αν η σωρευτική απόδοση της επένδυσης ξεπερνά το 15%, το 30% των μελλοντικών κερδών του επενδυτή θα καταβάλλεται κάθε χρόνο στο Δημόσιο.

«Και οι μεγάλες αυτές επενδύσεις έχουν επίπτωση και στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, διότι αλλάζουν το κλίμα και την ψυχολογία και δημιουργούν ζήτηση για τα προϊόντα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων» σημείωσε ο κ. Μηταράκης.

Σχετικά με τα ΣΔΙΤ, ανακοίνωσε ότι εντάχθηκαν 14 νέα έργα στο καθεστώς ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα) προϋπολογισμού 1,8 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό προϋπολογισμό των 23 έργων που βρίσκονται πλέον στη φάση υλοποίησης σε 2,8 δισ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Με στόχο 2,5 δισ. ευρώ ανοίγει το βιβλίο προσφορών