ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ρίσκο του Σαμαρά με το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ

Το ρίσκο του Σαμαρά με το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ

Η στρατηγική του πρωθυπουργού για να αντιστρέψει το κλίμα και να καταρρίψει τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης

Το στίγμα του ενόψει της μεγάλης εκλογικής μάχης του Μαΐου έδωσε ο πρωθυπουργός κατά την παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ.

Ο κ. Σαμαράς δείχνει αποφασισμένος να πάρει «πάνω του» την προεκλογική μάχη καταρρίπτοντας, όπως σημειώνουν συνεργάτες του, ένας προς ένα τα επιχειρήματα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αντώνης Σαμαράς με τη χθεσινή του ομιλία έδειξε ότι θέλει να στρέψει την προεκλογική συζήτηση στο πεδίο της οικονομίας ασκώντας μεγαλύτερη πίεση στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα για τα περί δημοψηφίσματος, τις συζητήσεις για το νόμισμα και την ευθεία αμφισβήτηση της Κουμουνδούρου για το πλεόνασμα και την έξοδο στις αγορές.

Κύκλοι του Μαξίμου επισημαίνουν ότι ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να παραδώσει την εξουσία στον ΣΥΡΙΖΑ τώρα που άρχισε να παίρνει τις πρώτες «ανάσες».

Η χθεσινή του ομιλία μπροστά σε ένα καθαρά κομματικό ακροατήριο επιβεβαιώνει την πρόθεση του κ. Σαμαρά να συσπειρώσει τη «γαλάζια» παράταξη , ένα μόλις μήνα πριν ανοίξουν οι κάλπες.

20761781

Στροφή προς το κέντρο

Το προφίλ του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ αναδεικνύει την κατεύθυνση της ΝΔ προς το κέντρο. Δίνει παράλληλα το σύνθημα για συνολική ανανέωση του πολιτικού προσωπικού του κόμματος και αφαιρεί από τον ΣΥΡΙΖΑ το επιχείρημα ότι ο Σαμαράς στρίβει ακόμη πιο δεξιά τη ΝΔ φλερτάροντας ακόμη και με τη Χρυσή Αυγή.

Αυτό ακριβώς ήταν και ο στόχος του πρωθυπουργού, να αποβάλλει τη «ρετσινιά» που πήγαν να του κολλήσουν και να αποδείξει ότι η ΝΔ… δεν λοξοδρόμησε.

Η επιλογή αυτή βεβαίως εμπεριέχει ένα ρίσκο. Ο πρωθυπουργός ήθελα να επαναφέρει στο «γαλάζιο» στρατόπεδο» τους δυσαρεστημένους νεοδημοκράτες που έστριψαν προς τη ΧΑ, βάζοντας στο κόμμα πρόσωπα με πιο δεξιό προφίλ.

Η ηγεσία της ΝΔ, υπό τις πιέσεις εντός και εκτός κόμματος -στους απόηχους της υπόθεσης Μπαλτάκου- αναγκάστηκε να αποσύρει τους «υπερ-δεξιούς» υποψηφίους με τους οποίους ευελπιστούσε ότι θα προσεγγίσει το κοινό της Χρυσής Αυγής.

Η αποχώρηση κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή του κ. Κυριάκου Βελόπουλου πρώην βουλευτή του ΛΑΟΣ προκάλεσε ταραχή στο ηγετικό επιτελείο, ενώ λίγες ημέρες νωρίτερα είχε απορριφθεί η υποψηφιότητα του επίσης προερχόμενου από το ΛΑΟΣ κ. Θανάση Πλεύρη. Η αρχή είχε γίνει με την αποχώρηση του στενού συνεργάτη κει φίλου του Α. Σαμαρά κ. Φαήλου Κρανιδιώτη κατόπιν επικρίσεων από την αντιπολίτευση και την συμπολίτευση.

Ο κ. Σαμαράς γνωρίζει καλά ότι με τον τρόπο αυτό θα χάσει αρκετούς σταυρούς από την δεξιά πτέρυγα, αλλά γνωρίζει επίσης καλά ότι καταρρίπτει ένα από τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης που έχει στόχο να τον συνδέσει με την «άκρα δεξιά».

Διαβάστε επίσης:

Αλληλοϋπονομεύονται στην κυβέρνηση του success story!

Δείτε τις «selfie» πόζες του Σαμαρά με όμορφη μελαχρινή (photos)

Ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ: Δείτε όλους τους υποψήφιους

Σαμαράς: Θα βγούμε απ’ τα μνημόνια μια και καλή

Θα βάλει τέλος ο Α. Σαμαράς στη διάλυση της δημόσιας υγείας;