ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεροντόπουλος: Απόλυτη υπευθυνότητα στο θέμα της μειονότητας

Γεροντόπουλος: Απόλυτη υπευθυνότητα στο θέμα της μειονότητας

Ο υφυπουργός Εξωτερικών μιλώντας στον realfm 97,8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο ζήτημα της μειονότητας στη Θράκη και στον τρόπο με τον οποίο την αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση.

«Στο θέμα αυτό υπάρχει απόλυτη υπευθυνότητα και από την ελληνική κυβέρνηση και από το υπουργείο Εξωτερικών. Η μειονότητα που υπάρχει στη Θράκη είναι θρησκευτική, βάση της συνθήκης της Λωζάνης αναγνωρίζεται η μουσουλμανική θρησκευτική μειονότητα της Θράκης. Από κει και πέρα οι μειονοτικοί είναι Έλληνες πολίτες με όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που έχουν όλοι οι υπόλοιποι συμπολίτες μας σε όλη την Ελλάδα. Αυτό είναι κάτι που η κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών τηρεί με απαράβατο τρόπο και έτσι κινούμαστε σε αυτά τα ζητήματα», τόνισε ο κ. Γεροντόπουλος.

Στην ερώτηση σχετικά με την άποψή του για το αν θα έπρεπε ή όχι να υπάρχει τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή ο υφυπουργός Εξωτερικών απάντησε: «Αυτό είναι ένα θέμα σοβαρό. Εχω πει πολλές φορές ότι το προξενείο στην Κομοτηνή στηρίζεται στη συνθήκη της Λωζάνης. Από κει και πέρα το προξενείο και ο εκάστοτε πρόξενος πρέπει να ξέρει ότι ο τρόπος που λειτουργεί να είναι στα πλαίσια που ορίζουν οι συνθήκες. Οποιαδήποτε υπέρβαση αυτών των ορίων σημαίνει και παράβαση της Συνθήκης της Λωζάνης. Αυτό πρέπει να το έχουν καλά μέσα στο μυαλό τους οι Τούρκοι που έρχονται στο προξενείο της Θράκης, να μην κάνουν τίποτα παραπάνω και να μην προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την θρησκευτική μουσουλμανική μειονότητα για τα παιχνίδια τα οποία συμφέρουν πιθανότατα την Άγκυρα».

Διαβάστε επίσης:

Κουίκ: Απορώ με την Σαμπιχά

Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο στη Θράκη