ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βρούτσης: Η ανεργία αυξήθηκε λόγω καθυστερημένων μεταρρυθμίσεων

Βρούτσης: Η ανεργία αυξήθηκε λόγω καθυστερημένων μεταρρυθμίσεων

Η ανεργία έχει εισέλθει σε φάση αποκλιμάκωσης, έπειτα από περίπου πέντε χρόνια, μετά τη σταθεροποίηση που εμφάνισε εντός του 2013, τόνισε ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στο «Ετήσιο Συνέδριο του Συνδέσμου Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού Ελλάδας (Σ.Δ.Α.Δ.Ε), HR FORUM 2014» που διεξάγεται σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών.

Ο κ. Βρούτσης αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με τα οποία το ποσοστό ανεργίας -αφού μειώθηκε τον τελευταίο χρόνο κατά μια ποσοστιαία μονάδα και από 27,7% τον Σεπτέμβριο του 2013, έπεσε στο 26,7% τον Ιανουάριο εφέτος- μειώνεται για τέσσερις συνεχόμενους μήνες και μάλιστα στην "καρδιά" του χειμώνα.

Προανήγγειλε, επίσης, ότι και τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» δείχνουν σημαντικό θετικό πλεόνασμα προσλήψεων για τον μήνα Απρίλιο.

Ισχυρές πτωτικές τάσεις παρουσιάζει σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας και η ανασφάλιστη εργασία, ιδιαίτερα σε τομείς υψηλής παραβατικότητας. Τα ποσοστά της «μαύρης εργασίας» έχουν μειωθεί από 40,5% τον Φεβρουάριο του 2013, στο 21,86% εφέτος. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στην εφαρμογή του σχεδίου «Άρτεμις», με συνεχείς, στοχευμένους και αυστηρούς ελέγχους και στην επιβολή ιδιαίτερα υψηλών προστίμων στους παραβάτες.

Συνεχίζοντας ο υπουργός Εργασίας, απέδωσε την αποκλιμάκωση της ανεργίας στις μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν στην αγορά εργασίας και σημείωσε ότι, εάν είχαν γίνει εγκαίρως και οργανωμένα, ο αντίκτυπος της κρίσης θα ήταν ηπιότερος, οι επιπτώσεις περισσότερο διαχειρίσιμες και η ανεργία αρκετά μικρότερη.

Διαβάστε επίσης:

Κεδίκογλου: Ο κ. Τσίπρας παραληρεί επειδή δεν τα καταφέρνει