ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο δήθεν... «φιλέλληνας» κύριος Γιούνκερ

Ο δήθεν... «φιλέλληνας» κύριος Γιούνκερ

Ποιος ξεχνάει τους εκβιασμούς του κ. Γιούνκερ;

Είναι εντυπωσιακό το γεγονός του ότι λίγες εβδομάδες πριν τις ευρωεκλογές, πρόσωπα που έπαιξαν αρνητικά κομβικό ρόλο στην διαχείριση της ελληνικής κρίσης χρέους επιχειρείται να παρουσιαστούν ως "φίλοι" ή "υποστηρικτές" της Ελλάδας. Και αυτό την ώρα που ουδείς μπορεί να ξεχάσει τον ενεργό ρόλο που έπαιξαν σε αλλεπάλληλους εκβιασμούς, απειλές και τελεσίγραφα που χρησιμοποιήθηκαν εις βάρος του ελληνικού λαού τα κρίσιμα έτη 2011 και 2012.

Ένα τέτοιο πρόσωπο είναι ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup και σημερινός υποψήφιος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος δηλώνει σήμερα "φιλέλληνας", όμως εκείνη την εποχή ήταν ένας εκ των πρωταγωνιστών του σχεδίου πολιτικής καθυπόταξης της Ελλάδας στα ιδιοτελή κίνητρα και συμφέροντα των δανειστών της. Ο κ. Γιούνκερ προτίθεται να επισκεφτεί σύντομα την Αθήνα, στο πλαίσιο της περιοδείας του σε χώρες- σταθμούς της Ε.Ε. προωθώντας το όραμά του για την... ενωμένη Ευρώπη της ισότητας και της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών της.

Όσο όμως κι αν κάποιοι θέλουν επιμόνως να φιλοτεχνήσουν το προφίλ του κ. Γιουνκέρ, ο ίδιος θα συνεχίσει να παραμένει υπόλογος στην συνείδηση των Ελλήνων για τον ρόλο που έπαιξε εκείνη την εποχή. Ας θυμηθούμε λοιπόν κάποιες από τις δηλώσεις του κ. Γιούνκερ για την Ελλάδα, όπως ότι "αν δεν ψηφίσετε τα μέτρα, οι Έλληνες θα έχουν σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας" (Ιούνιος 2011), ή "αν οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας δεν συνεναίσουν στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, τότε φοβάμαι πως η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει πολλά και σοβαρά προβλήματα" (Νοέμβριος 2011). Και άλλες δηλώσεις όπως αυτή τον Ιούνιο του 2012 περί της απειλής εξόδου από την ευρωζώνη: "Η Ελλάδα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί και θέλει να παραμείνει στο ευρω".

Σήμερα, δύο-τρία χρόνια μετά, ο κ. Γιούνκερ θέλει να μας κάνει να τα ξεχάσουμε όλα αυτά. Να ξεχάσουμε ότι ήταν αυτός που ως Προέδρος του Eurogroup τον Νοέμβριο του 2012 συντάχθηκε πλήρως με τις θέσεις της Γερμανίας λέγοντας "όχι" στην θέση του ΔΝΤ για "κούρεμα" χρέους υπέρ της Ελλάδας. Όπως και σήμερα, εξακολουθεί να υπηρετεί πλήρως τις γερμανικές θέσεις, υποστηρίζοντας την άποψη της επιμύκηνσης αποπληρωμής του χρέους της χώρας μας, με τρόπο τέτοιον ώστε να παραμείνει δέσμια των δανειστών της για τα επόμενα εβδομήντα με ογδόντα χρόνια. Μετά απ' όλα αυτά, επιμένουν κάποιοι να προσπαθούν να παρουσιάσουν τον κ. Γιούνκερ ως τον μεγάλο "μαχητή" υπέρ των ελληνικών θέσεων.

Άραγε για πόσο καιρό θα νομίζουν κάποιοι ότι απευθύνονται σε λαούς με "κοντή" μνήμη;

Διαβάστε επίσης:

Ποια ελάφρυνση χρέους; Μας «δένουν» για άλλα 50 χρόνια

Η έξοδος στις αγορές απαιτεί νέα μέτρα

Η Ελλάδα ανακτά την εμπιστοσύνη των αγορών – Αλλά για πόσο…

Έρχονται νέα σκληρά μέτρα το Φθινόπωρο

«Στην Ελλάδα οι άνθρωποι απλά δολοφονούνται» (vid)