ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκνευρισμός στο Μαξίμου από τα… παιχνίδια Βενιζέλου

Εκνευρισμός στο Μαξίμου από τα… παιχνίδια Βενιζέλου

Έντονος είναι ο εκνευρισμός- που φθάνει μέχρι τα όρια "δυσανεξίας" μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων- στο Μέγαρο Μαξίμου από τα "τερτίπια"- όπως τα χαρακτηρίζουν- του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Η εκτίμηση που επικρατεί στο περιβάλλον του Αντώνη Σαμαρά είναι ότι τελικά ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν θα κάνει πιθανότατα πράξη την "απειλή" του για αποχώρηση από το κυβερνητικό σχήμα, αν τα ποσοστά της Ελιάς στις ευρωεκλογές είναι χαμηλά.

Ωστόσο αυτό που λέγεται είναι ότι ο τρόπος με τον οποίο ο κ. Βενιζέλος επιχείρησε να θέσει στον ελληνικό λαό το έμμεσο πλην σαφές δίλημμα περί "Ελιάς ή κυβερνητικής αποσταθεροποίηση", στην ουσία ρίχνει νερό στο μύλο της επιχειρηματολογίας του ΣΥΡΙΖΑ που στοχεύει στο να μετατρέψει τις επερχόμενες ευρωεκλογές σε "δημοψήφισμα υπέρ ή κατά της κυβέρνησης".

Ωστόσο ο Σαμαράς φέρεται να κατανοεί την πολιτικά δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο Ευάγγελος Βενιζέλος μπροστά στο ενδεχόμενο εκλογικής κατάρρευσης της Ελιάς (ή του ΠΑΣΟΚ για την ακρίβεια).

Γι΄αυτό και ήδη στο Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζονται για παν ενδεχόμενο, ακόμα και για την περίπτωση που η Ελιά αποδειχθεί εκλογικά εξαϋλωμένη στις ευρωεκλογές.

Τι θα σημάνει πρακτικά αυτό; Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό οι εκλογές αποκλείονται, τουλάχιστον μέχρις ότου φθάσουμε σε δύο σημαίνονται χρονικά ορόσημα:

το πρώτο έχει να κάνει με τις τελικές αποφάσεις για το δημόσιο χρέος που τοποθετούνται για τον Οκτώβριο- Νοέμβριο.

Το δεύτερο σχετίζεται με την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας έστω και σε ισχνή ανάπτυξη, κάτι που στο Υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι θα συμβεί κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2014.

Το ερώτημα είναι πώς θα μπορέσει να σταθεί η κυβέρνηση, αν ο κυβερνητικός εταίρος του ΠΑΣΟΚ καταλήξει να είναι πολιτικά και εκλογικά ταπεινωμένο μετά τις ευρωεκλογές. Τότε στο Μέγαρο Μαξίμου φέρονται να πιστεύουν ότι η επιστροφή της ΔΗΜΑΡ στο "παιχνίδι" πρέπει να καλλιεργεί με πιο έντονο και ενεργό τρόπο.

Ήδη στελέχη της ΝΔ έχουν ανοίξει προ πολλού τη σχετική συζήτηση, και αντιστοίχως στελέχη της ΔΗΜΑΡ λένε σε κατ' ιδίαν συζητήσεις ότι αν υπάρξουν οι απαραίτητες εγγυήσεις από μέρους του Σαμαρά, τότε μία νέα αρχή θα μπορούσε ίσως να ακολουθήσει για τον κυβερνητικό σχηματισμό με την επαναπροσχώρηση σε αυτόν του κόμματος του κ. Κουβέλη.

Λίγες ημέρες ακόμα απέμειναν ώστε ποιο σενάριο θα ανασυρθεί τελικά από το συρτάρι των πρωταγωνιστών του πολιτικού σκηνικού...

Διαβάστε επίσης:

Debate – Τσίπρας: Επίθεση σε Γιούνκερ για τα γεγονότα των Καννών

Βενιζέλος: Να διαμορφώσουμε ένα αποστομωτικά καλό αποτέλεσμα

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Βενιζέλος συμφωνούσε για το δημοψήφισμα