ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Κεφάλι» πάνω από 4% φαίνεται να παίρνει ο ΣΥΡΙΖΑ

«Κεφάλι» πάνω από 4% φαίνεται να παίρνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές και οι δημοσκόποι, όπως τονίζουν οι έγκυροι εξ αυτών (κάποιοι να δούμε τι θα λένε το βράδυ της 25ης Μάη…) έχουν διάφορες επισφάλειες να αντιμετωπίσουν, προκειμένου να εξάγουν συμπεράσματα τα οποία να αποτυπώνουν τους εκλογικούς συσχετισμούς ή εν πάση περιπτώσει να είναι κοντά στις τάσεις του εκλογικού σώματος.

Χαρακτηριστικά αναφέρουν την άρνηση πολλών εκ των ερωτώμενων να απαντήσουν στις ερωτήσεις, την αδυναμία πρόβλεψης της αποχής την Κυριακή του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών και ποιόν ή ποιους θα βλάψει η αποχή, αλλά και:

Την εκτίμηση, ότι το πραγματικό εκλογικό σώμα της 25ης Μάη θα το έχουμε το βράδυ της 18ης Μάη, όταν θα υπάρχουν τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Ωστόσο τάσεις διαφαίνονται. Έστω με τις προαναφερθείσες επισφάλειες.

Με βάση λοιπόν αυτές τις τάσεις που διαφαίνονται, το newsbomb.gr σας παρουσιάζει τις εκτιμήσεις έγκυρων δημοσκόπων για το τι μέλλει γενέσθαι στις ευρωεκλογές:

Πρώτο κόμμα θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, με ποσοστά γύρω στο 25%, χωρίς να αποκλείεται να κινηθεί σε ποσοστά και πάνω απ’ αυτό το όριο.

Η Ν.Δ. θα ακολουθήσει, με μια διαφορά γύρω στις 4 μονάδες. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζουν αναλυτές, αν η άρνηση απάντησης στις έρευνες αποτυπώνει μια βουβή οργή ενάντια στην κυβέρνηση, τότε δεν αποκλείεται η διαφορά να είναι μεγαλύτερη.

Για την τρίτη θέση δείχνουν να παλεύουν η Χρυσή Αυγή και Το Ποτάμι, με ποσοστά πέριξ του 8%.

Ωστόσο απ’ την ανάλυση ποιοτικών στοιχείων των δημοσκοπήσεων προκύπτει, ότι υπάρχει ψήφος προς τη Χρυσή Αυγή που δεν εκφράζεται στις έρευνες, μια «κρυφή ψήφος». Αν αυτό επιβεβαιωθεί, τότε είναι πιθανό τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής να είναι αισθητά μεγαλύτερα απ’ αυτά που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.

Το ΚΚΕ θα κυμανθεί γύρω στο 6-7%. Μέχρι πρόσφατα είχε μια ανοδική τάση, που όμως τελευταία έχει ανακοπεί.

Η Ελιά «παίζει» στο 5-6%. Φαίνεται, ότι τα εκβιαστικά διλήμματα που έχει θέσει ο Βενιζέλος δεν έχουν ανταπόκριση στο εκλογικό σώμα, μέχρι τώρα τουλάχιστον.

Οι ΑΝΕΛΛ κινούνται στο 4-5%.

Οριακά θα παίξει η ΔΗΜΑΡ, αν θα πιάσει το όριο του 3% που απαιτείται προκειμένου να μετάσχει στην κατανομή των υπολοίπων και να εκλέξει από εκεί ευρωβουλευτή.

Τα άλλα κόμματα και σχηματισμοί δεν προβλέπεται να φτάσουν αυτό το όριο. Πιο ψηλά απ’ τα κόμματα αυτά βρίσκονται η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η Ένωση για την Πατρίδα και το Λαό, οι «Γέφυρες».

Επαναλαμβάνουμε, αυτές είναι οι τάσεις που εν δυνάμει διαμορφώνονται έως τώρα. Και τονίζουμε, ότι σε κάθε περίπτωση το τι θα γίνει στις 25Μάη θα καθοριστεί εν πολλοίς και απ’ τα αποτελέσματα της κάλπης της 18ης Μάη…

Διαβάστε επίσης:

Εκλογές 2014: Το Newsbomb.gr στη μάχη της ενημέρωσης

Εκλογές 2014: Πόσους σταυρούς βάζουμε;

Πού ψηφίζω - Εκλογές 2014: Βρες το εκλογικό σου κέντρο

Εκλογές 2014: Ποιο είναι το ποσό της εκλογικής αποζημίωσης και πώς θα το εισπράξετε

Ευρωεκλογές 2014: Η εφαρμογή που θα σε βοηθήσει να αποφασίσεις

Πού ψηφίζω - Μάθε από το newsbomb.gr πού ψηφίζεις στις Εκλογές 2014

Εκλογές 2014: Πού ψηφίζω, πώς ψηφίζω