ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παναγιωτόπουλος: Διατήρηση του εκλογικού μπόνους των εδρών

Παναγιωτόπουλος: Διατήρηση του εκλογικού μπόνους των εδρών

Διατήρηση του εκλογικού μπόνους των εδρών, αφήνοντας ωστόσο ένα παραθυράκι για μείωση ανοικτό, προτείνει ο υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος.

Μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Βήμα» ανέφερε ότι «μπορούμε να επαναδιαμορφώσουμε το μπόνους αν θα είναι 30 ή 50. Το μπόνους πιστεύω ότι θα πρέπει να μείνει, διότι είναι στοιχείο που ενισχύει τη δυνατότητα να κυβερνηθεί η χώρα και αναδεικνύει το πρώτο κόμμα ως κορμό συνεργασιών και συμμαχιών και από εκεί και πέρα, γύρω από το πρώτο κόμμα, μπορεί να πλεχθεί ένας ιστός συμμαχιών και συνεργασιών πολιτικών κομμάτων, ώστε να μπορέσει η χώρα να έχει μια κυβέρνηση που θα μείνει. Διότι αλλιώς, θα υπάρχουν μικρά κόμματα στο κατώφλι του 3% που ανά πάσα στιγμή θα απειλούν την κυβερνητική συνοχή και θα πάμε σε καταστάσεις ακυβερνησίας. Αν θέλουμε να κυβερνηθεί η χώρα με έναν σταθερό τρόπο, νομίζω ότι το να έχουμε την απλή αναλογική με ένα μπόνους που θα έρχεται να ενισχύει το πρώτο κόμμα και να το κάνει σταθερό κορμό συμμαχικών κυβερνήσεων, θα είναι το καλύτερο. Αν το μπόνους αυτό θα είναι 30 ή 50 έδρες, να το συζητήσουμε».

Παράλληλα, ο Πάνος Παναγιωτόπουλος πρόσθεσε ότι: «δεν άκουσα τέτοια συζήτηση από τη ΝΔ. Έχω την αίσθηση ότι την άνοιξε μόνος του ο κ. Βενιζέλος. Μην το συνδέουμε, όμως, με ηττοπάθεια, διότι στη δημοκρατία όλα πρέπει να συζητούνται. Ενώ, λοιπόν, δεν είναι μια συζήτηση που ξεκίνησε από τη ΝΔ και δεν έχω ακούσει να γίνεται μέσα στη ΝΔ, δεν απαγορεύεται. Τα θέματα του εκλογικού συστήματος είναι σύμφυτα με τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος και έτσι κάποια στιγμή πρέπει να γίνονται».

Διαβάστε ακόμα:

Η Αγία Σοφία στις Βρυξέλλες