ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη δίνη της εσωστρέφειας η ΔΗΜΑΡ

Στη δίνη της εσωστρέφειας η ΔΗΜΑΡ

-Έντονη κριτική κατά της ηγεσίας και προσωπικές αιχμές κατά Κουβέλη

-«Στη διάθεσή σας η παραίτησή μου», απάντησε ο πρόεδρος του κόμματος

Σε βαρύ κλίμα και με έντονη κριτική στην ηγεσία του κόμματος πραγαματοποιείται η συνεδρίαση της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ.

Νωρίτερα, στην ομιλία του ο Φώτης Κουβέλης άφησε αιχμές για τη στάση στελεχών του κόμματος. «Ήμασταν όσο άξιζε σε αυτό το χώρο ενωμένοι; Ήμασταν αλληλέγγυοι; Δώσαμε τη μάχη όσο αποτελεσματικότερα μπορούσαμε πέρα από προσωπικές θέσεις;» διερωτήθηκε.

Αιχμές Κουβέλη για ελλειπή στήριξη

Ανεβαίνοντας στο βήμα, ο Σπύρος Λυκούδης κατέθεσε πρόταση για πρωτοβουλίες της ΔΗΜΑΡ σχετικά με την ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς με την συγκρότησης κοινής Επιτροπής με την Ελιά και το Ποτάμι που θα αναλάβει να διαχειριστεί το εγχείρημα.

«Πρόκειται για πρόκληση εθνικής ευθύνης να συμβάλλουμε στην μεγάλη Κεντροαριστερά. Θα δυσκολευτούμε. Από το καλοκαίρι του 2011 η ΚΕ προσδιόρισε αυτή τη στρατηγική. Σ΄αυτή επιμένω. Μια τέτοια Κεντροαριστερά δεν μπορεί να είναι συμπλήρωμα κανενός. Μόνο αυτοπροσδιοριζόμενη. Δεν συγκροτείς δημοκρατική παράταξη χωρίς να φιλοδοξείς να είναι η ίδια πρωταγωνιστής» υπογράμμισε το ηγετικό στέλεχος της ΔΗΜΑΡ .

Σχετικά με το οδυνηρό εκλογικό αποτέλεσμα ο κ. Λυκούδης είπε ότι πρόκειται περί συντριβής και ήττα σχεδόν ισοπεδωτική που προκαλεί αίσθημα πίκρας και ταπείνωσης. «Χίλιες φορές να είχαμε διαψευστεί όσοι λέγαμε ότι ήταν λάθος η γραμμή μας και να πήγαινε καλά το κόμμα».

2109798

Επέμεινε ότι αιτίες βασικές της ήττας ήταν η είσοδος και η έξοδος από την κυβέρνηση και ο χειρισμός της υπόθεσης της Κεντροαριστεράς. Ο κ. Λυκούδης δεν αποδέχθηκε ότι η πτώση της ΔΗΜΑΡ είχε αρχίσει όσο ήταν στη κυβέρνηση και απέδωσε την κατάρρευση στα όσα επακολούθησαν και ο τρόπος που χειρίστηκε η ηγεσία αυτή την απόφαση. «Υπάρχουν υπεύθυνοι και υποχρεούνται να αναλάβουν την ευθύνη τους όπως αυτοί νομίζουν. Δεν πιστεύω όμως στις ανθρωποθυσίες» επεσήμανε ο κ. Λυκούδης.

Έντονη κριτική στα στελέχη της ηγετικής ομάδας ασκήθηκε από βουλευτές του κόμματος. Ο Γιάννης Πανούσης ζήτησε λογοδοσία από όσους έλαβαν και χειρίστηκαν τις αποφάσεις, μιλώντας για ανάληψη συγκεκριμένων ευθυνών και αναρωτήθηκε αν η ΔΗΜΑΡ θα γίνει από κόμμα του Κουβέλη, κόμμα συλλογικών διαδικασιών.

Ο Θωμάς Ψύρρας τάχθηκε υπέρ του διαλόγου χωρίς εκ των προτέρων δεσμεύσεις με όσους ενδιαφέρονται για την διατύπωση μια προοδευτικής πρότασης διακυβέρνησης.

Ο Γιώργος Κυρίτσης μίλησε για κλειστή ομάδα και παρεούλες που έπαιρναν τις αποφάσεις, ενώ ζήτησε διάλογο με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένου και του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε επίσης:

Κουβέλης: Στη διάθεσή σας η παραίτησή μου

ΔΗΜΑΡ: Βαρύ το κλίμα στη συνεδρίαση