ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ντάνιελ Γκρος στο newsbomb.gr: «Αποκλείεται νέο κούρεμα χρέους για την Ελλάδα»

Ντάνιελ Γκρος στο newsbomb.gr: «Αποκλείεται νέο κούρεμα χρέους για την Ελλάδα»

Ο σύμβουλος της Μέρκελ αποκλείει οποιοδήποτε haircut σε αποκλειστικές δηλώσεις του στο newsbomb.gr.

Με κάθετο τρόπο κλείνει ο οικονομικός σύμβουλος της Άγκελα Μέρκελ και Διευθυντής ενός από τα μεγαλύτερα οικονομικά ινστιτούτα των Βρυξελλών κάθε ενδεχόμενο νέου «κουρέματος» χρέους προς την Ελλάδα, όπως επιμόνως μέχρι σήμερα ζητάει το ΔΝΤ.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο σύμβουλος της Γερμανίδας Καγκελαρίου βάζει «ταφόπλακα» και στις ελπίδες που εδώ και αρκετό καιρό τρέφει η ελληνική κυβέρνηση, ότι δηλαδή οι δανειστές μας θα προχωρήσουν σε ένα γενναίο κούρεμα προκειμένου το χρέος της χώρας να καταστεί βιώσιμο.

Μιλώντας αποκλειστικά στο NEWSBOMB ο γνωστός οικονομολόγος Ντάνιελ Γκρος απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε συζήτηση "κουρέματος" για την Ελλάδα δικαιολογώντας την στάση του αυτή στην άποψη που έχουν οι Γερμανοί ψηφοφόροι: «Δεν περιμένω ένα νέο κούρεμα χρέους για την Ελλάδα. Γιατί να πει η Γερμανία στην Ελλάδα "μας χρωστούσατε 100, δώστε μας 50;". Αντ' αυτού θα πει "μας χρωστάτε 100, αλλά με 0,5% επιτόκιο για 20 χρόνια". Αυτό είναι κάτι που είναι προς το συμφέρον και της Γερμανίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Το κούρεμα είναι πολύ δύσκολο να δικαιολογηθεί στους Γερμανούς ψηφοφόρους. Πολλοί Γερμανοί δεν το θέλουν γιατί σκέφτονται ότι δάνεισαν πολλά στους Έλληνες και ότι μέσω ενός ενδεχόμενου κουρέματος τώρα τους συγχωρούν. Όμως και οι ίδιοι οι Γερμανοί έχουν δάνεια και χρωστούν. Το βέβαιο είναι ότι μπορείς να πετύχεις το ίδιο αποτέλεσμα με άλλα μέσα. Άρα δεν είναι ορθό να συνεχίζουμε ακόμα και σήμερα να μιλάμε για κούρεμα».

Όλα πλέον δείχνουν ότι οδεύουμε προς την κατεύθυνση της ελάφρυνσης χρέους κλείνοντας οριστικά το ενδεχόμενο τυχόν διαγραφής μέρους του από πλευράς των δανειστών μας. Είναι προφανές ότι η ελάφρυνση αυτή – όπως την φαντάζονται οι Γερμανοί και όπως πολλές φορές έχουμε γράψει από το Newsbomb - θα γίνει με μετάθεση περισσότερων δόσεων και με μικρότερο επιτόκιο.

Όταν ο Ντάνιελ Γκρος ερωτάται αν αυτό συμβαίνει επειδή το θέλει η Γερμανία, επισημαίνει με νόημα ότι τους όρους δεν τους θέτει μόνο η Γερμανία στην περίπτωση της Ελλάδας: «Τα μεγάλα κόμματα στην Γερμανία συμφωνούν ότι το ευρώ πρέπει να διασωθεί, ότι οι αδύναμες χώρες χρειάζονται αλληλεγγύη αλλά υπό όρους. Αυτοί δεν πρόκειται να αλλάξουν όπως δεν άλλαξαν ούτε μετά τις εκλογές στην Γερμανία όπως ίσως περίμεναν κάποιοι. Αλλά είναι λάθος να λέμε ότι αυτοί είναι μόνο όροι που θέτει η Γερμανία. Τέτοιους όρους θέτουν κι άλλες χώρες, όπως επίσης και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή...».

Το φλέγον ερώτημα στο οποίο θα κληθεί να απαντήσει το πολιτικό προσωπικό της Ελλάδας και πιο συγκεκριμένα το Μέγαρο Μαξίμου είναι: Πώς θα καταφέρει να μειώσει τις προσδοκίες που η ίδια η κυβέρνηση δημιούργησε στο λαό;

Όταν το Φθινόπωρο δεν θα γίνει τελικά κούρεμα, αλλά μετάθεση του χρέους σε ακόμα περισσότερες γενιές, τι ακριβώς θα πουν στον ελληνικό λαό;

Προς το παρόν έχουν περίπου τρεις μήνες περιθώριο να σκεφτούν κάποια καλή δικαιολογία...

Διαβάστε επίσης:

C-130 φόρτωναν τα ελληνικά ΑΤΜ με δισεκατομμύρια – Όλο το θρίλερ

Έτσι έδεσαν τη χώρα με το χρέος και την ανεργία

Σφυρίζουν αδιάφορα για το κούρεμα χρέους

Bloomberg: H Ευρώπη πρέπει να κάνει διαγραφή του ελληνικού χρέους