ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κουκουλόπουλος:«Να ανοίξει επιτέλους ο φάκελος που λέγεται «πολιτική γης»

Κουκουλόπουλος:«Να ανοίξει επιτέλους ο φάκελος που λέγεται «πολιτική γης»

«Υπάρχει το θέμα του πετρελαίου, του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και της φορολόγησης των αγροτών. Εδώ πρέπει να υπάρξουν σοβαρές εξελίξεις, επεξεργασμένες λύσεις. Ενδεχομένως να μη δοθούν αυτές οι λύσεις όλες μαζί, αλλά στο πλαίσιο ενός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος» τονίζει σε συνέντευξή του ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Πάρης Κουκουλόπουλος.

«Για λόγους, όχι μόνο συμβολικούς, ένα μέρος από το πρωτογενές πλεόνασμα πρέπει να πάει στον πρωτογενή τομέα» ενδεχομένως να βοηθήσει στην αντιμετώπιση κάποιων συντελεστών του κόστους παραγωγής» επεσήμανε ο κ. Κουκουλόπουλος.


Σε ερώτηση περί του εθνικού σχεδίου για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), ο κ. Κουκουλόπουλος, απαντά: «Το μεγάλο στοίχημα είναι η νέα ΚΑΠ να εφαρμόζεται από την 1/1/2015 και να μην αργοπορήσουμε. Η νέα ΚΑΠ συμπίπτει με την προσπάθειά μας για εθνική παραγωγική ανασυγκρότηση και εχει δύο βασικούς άξονες: πριμοδοτεί την παραγωγή και τη σύγκλιση μεταξύ περιοχών, μεταξύ προϊόντων και γεωργο-κτηνοτροφικών δραστηριοτήτων. Είναι ένα πολύ καλό εργαλείο, που αν το ενισχύσουμε και με άλλες πολιτικές, το 2020 μπορούμε να έχουμε μια πολύ δυναμική γεωργία και κτηνοτροφία. Είναι μια πολύ μεγάλη πρόκληση για τη χώρα μας και αν το καταφέρουμε, θα σημαίνει ότι το μάθημα της κρίσης το διαβάσαμε καλά».

Όπως τονίζει αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «η χώρα έχει μια μεγάλη αναγκαιότητα, που ονομάζεται παραγωγική ανασυγκρότηση, ο πρωτογενής τομέας είναι η μεγάλη ελπίδα σε αυτή την προσπάθεια και η νέα ΚΑΠ πρέπει να αξιοποιηθεί στο έπακρο από τη χώρα. Είναι μια μεγάλη πρόκληση, μια μεγάλη δυνατότητα, καθώς μιλάμε για ένα πακέτο 20 δισ. ευρώ μέχρι το 2020. Τα ποσά είναι πολύ μεγάλα και θα πρέπει να τοποθετηθούν εύστοχα. Φυσικά διέπονται από κανονισμούς, δεν μπορεί ο καθένας να τα τοποθετήσει, όπου θέλει. Θα πρέπει από τη μια να ολοκληρωθεί το σχέδιο, να εξαντλήσουμε τον διάλογο στα μικρά περιθώρια που υπάρχουν με τους αγρότες και τις συλλογικές τους οργανώσεις, έτσι ώστε να μετέχουν και αυτοί στην τελική πρόταση, αν θα είναι δύο, τρεις, τέσσερις περιφέρειες και ποιες. Να συμφωνήσουμε, επίσης, σε ένα πρόγραμμα ενημέρωσης όλου του αγροτικού κόσμου, ώστε να μη χαθεί ούτε μια μέρα».

Ο κ. Κουκουλόπουλος εκτιμά: «Μια μεγάλη πρόκληση είναι να ανοίξει επιτέλους ο φάκελος που λέγεται "πολιτική γης". Αναφέρομαι στο καθεστώς φορολόγησης. Όταν η ίδια η ΚΑΠ μάς καλεί κατ΄ ουσία να καλλιεργούμε όλη τη γη, θα πρέπει με έναν έμμεσο ή άμεσο τρόπο η γη να περάσει σε αυτούς που την καλλιεργούν. Θα πρέπει, όσοι την κατέχουν από τα μεγάλα αστικά κέντρα, να έχουν το φορολογικό κίνητρο να τη δώσουν για παραγωγική δραστηριότητα και φορολογικό αντικίνητρο αν την κρατούν χέρσα».

πηγη ΑΜΝΑ

Διαβάστε επίσης

Κουκουλόπουλος: Το διακύβευμα των εκλογών είναι η σταθερότητα της χώρας