ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ξεχάστε τις εκλογές»

«Ξεχάστε τις εκλογές»

Υποσχέσεις για μέτρα ανακούφισης και όχι λιτότητας, για βοήθεια στους οικονομικά ασθενείς και για εξάντληση της τετραετίας έδωσε ο Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξη που παραχώρησε σε κυριακάτικη εφημερίδα.

Ο πρωθυπουργός μίλησε στο «Βήμα» και αναφέρθηκε στις ανάγκες των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων και στα μέτρα ανακούφισης που πρόκειται να παρθούν στο εγγύς μέλλον, ενώ υποστήριξε ότι έως τα μέσα του φθινοπώρου θα υπάρχει πλήρες σχέδιο μείωσης όλων των φορολογικών βαρών.

Εκτιμά, επίσης, ότι θα υπάρξει καλή έκβαση στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, ξεκαθαρίζει ότι η Ελλάδα είναι κυρίαρχη χώρα και υπογραμμίζει ότι είναι η ώρα να βάζει η ελληνική κυβέρνηση και όχι η τρόικα την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων.

«Όσο πιάνουμε τους στόχους μας και στεκόμαστε στα πόδια μας, τόσο θα μπορούμε να προωθούμε και την ατζέντα των δικών μας μεταρρυθμίσεων, όχι μόνο ό,τι μας εισηγείται η τρόικα. Και έτσι η κοινωνία θα αποκτήσει μια πολύ καλύτερη εικόνα για τις μεταρρυθμίσεις συνολικά», τόνισε αρχικά ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε:

«Το έχω πει πολλές φορές. Όσο πιάνουμε τους στόχους μας, δεν θα υπάρξουν νέα οριζόντια μέτρα λιτότητας, οποιασδήποτε μορφής! Αν μάλιστα, ξεπερνάμε τους στόχους μας, τότε θα υπάρξουν και ελαφρύνσεις. Εξετάζουμε μια σειρά παρεμβάσεων που όλες είναι απαραίτητες, ενώ οι περισσότερες θα δημιουργήσουν αίσθηση και θα φέρουν ανακούφιση. Πρέπει όμως, να είναι ρεαλιστικές και να στηρίζονται στα αποτελέσματα του τρέχοντος προϋπολογισμού. Μέσα στους επόμενους έξι μήνες, δηλαδή μέχρι το τέλος της χρονιάς, θα γίνουν κάποια απ’ αυτά».

Αφού υποστήριξε ότι όταν το χρέος ανακηρυχθεί επίσημα ως βιώσιμο, θα αυξηθεί κατακόρυφα η σημασία της χώρας ως επενδυτικού προορισμού, ο Αντώνης Σαμαράς έκλεισε εκ νέου την πόρτα των πρόωρων εκλογών.

«Την εξάντληση της τετραετίας την πιστεύω έτσι κι αλλιώς, ανεξαρτήτως συγκυριών: Δίνει σταθερότητα διακυβέρνησης σε μια χώρα. Πρέπει να σταματήσει κάποτε αυτό το «παιγνίδι», να εκλέγονται κυβερνήσεις με εντολή να κυβερνήσουν τέσσερα χρόνια και τελικά να μην ξεπερνούν τα δύο! Οπουδήποτε αλλού, κάτι τέτοιο γίνεται μόνο σε έκτακτες καταστάσεις.

Η κυβερνητική πλειοψηφία είναι πιο άνετη σήμερα στη Βουλή απ’ ό,τι ήταν πριν μερικούς μήνες. Κι αυτό σημαίνει ότι βελτιώσαμε και την πολιτική σταθερότητα, αντίθετα απ’ ό,τι προσδοκούσαν κάποιοι… Με τη συνεχή βελτίωση της κατάστασης, θεωρώ πιθανότατο να έχουμε και προεδρική πλειοψηφία ως το Μάρτιο. Οπότε πάει και το τελευταίο «εμπόδιο» για την εξάντληση της τετραετίας».

Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

«Λυπάμαι που το λέω: είναι νέος άνθρωπος αλλά μιλάει μια γλώσσα ξεπερασμένη εδώ και δεκαετίες. Επαναφέρει στερεότυπα και εμμονές που τα έχει «σκουπίσει» η Ιστορία. Και προσπαθεί να επιστρέψει τη χώρα στην… εποχή των παγετώνων!».

Διαβάστε επίσης:

Καμμένος: Όποιος θέλει να προσκυνήσει την Συγγρού, ας φύγει τώρα