ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μνήμη «χρυσόψαρου» Σαμαράς και Βενιζέλος για την επιστράτευση

Μνήμη «χρυσόψαρου» Σαμαράς και Βενιζέλος για την επιστράτευση

Τι έλεγαν οι σημερινοί συνεργάτες στη δικομματική κυβέρνηση όταν ήταν στην αντιπολίτευση;

Για τέταρτη φορά τα τελευταία χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις προχωρούν στο μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης.

Η απεργία των εργαζομένων στη ΔΕΗ και ο φόβος μπλακ άουτ εν μέσω θέρους τρόμαξε την δικομματική Σαμαρά – Βενιζέλου που αποφάσισαν άμεσα την πολιτική επιστράτευση των εργαζομένων απειλώντας τους με απόλυση.

Τόσο απλά και δημοκρατικά. Μόλις κάποιος σηκώσει κεφάλι και πάει να απεργήσει, η λύση είναι δεδομένη για την κυβέρνηση: πολιτική επιστράτευση.

Το συγκεκριμένο μέτρο, σύμφωνα με το Σύνταγμα, πρέπει να εφαρμόζετε μόνο σε ακραίες περιπτώσεις όπως φυσικές καταστροφές, που τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η υγεία των πολιτών.

Οι κυβερνήσεις όμως τα τελευταία χρόνια το εφαρμόζουν μόλις δουν τα δύσκολα από τους εργαζόμενους. Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης έχει εφαρμοστεί τα τελευταία χρόνια για τους ναυτεργάτες, τους εκπαιδευτικούς και τους φορτηγατζήδες.

Τι έλεγε ο κ. Σαμαράς το 2011

Η κυβέρνηση λέει σήμερα ότι το μέτρο εφαρμόστηκε για την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος. Τι έλεγε όμως ο κ. Σαμαράς όταν ήταν στην αντιπολίτευση;

Στις 11/2/2011 ο κ. Σαμαράς κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Βουλή εγκαλούσε την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία λίγο νωρίτερα είχε επιβάλει την επιστράτευση των φορτηγατζήδων και είχε επιτεθεί στους αγρότες των Σερρών επιβάλλοντας το μέτρο της «απαγόρευσης των συναθροίσεων».

Με αυτά τα μέτρα και «όταν αντιμετωπίζετε τις κοινωνικές αντιδράσεις με εφαρμογή χουντικών μεθόδων - έλεγε τότε ο κ. Σαμαράς - πυροδοτείτε την κοινωνική έκρηξη».

Τι έγινε λοιπόν σήμερα; Δεν είναι χουντική μέθοδος η επιστράτευση; Μάλλον το ξεχάσατε...

Τι έλεγαν Βενιζέλος και Λοβέρδος το 2006

Αλήθεια ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Βενιζέλος τι έλεγε για το συγκεκριμένο μέτρο;

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στις αρχές της δεκαετίας του '90, ως συνταγματολόγος, τόνιζε με στόμφο πως η απεργία δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν «θεομηνία» και σαν «πόλεμος» και ότι είναι βαθιά αντιδημοκρατικό και παράνομο να χρησιμοποιείται το άρθρο του Συντάγματος που αναφέρεται στην επίταξη ως μέσο καταστρατήγησης του απεργιακού δικαιώματος.

Το 2006 μάλιστα, στις 14 Απριλίου, μαζί με άλλους 11 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε μέχρι και πρόταση νόμου ενάντια στην καταχρηστική εφαρμογή του μέτρου της επιστράτευσης!

Ένας ακόμη συνταγματολόγος της κυβέρνησης, ο καταστροφέας της Υγείας και της Εργασίας, κ. Λοβέρδος, σημερινός υπουργός Παιδείας, το 2006 τόνιζε πως «...ανθρώπινες ελευθερίες και δικαιώματα διακυβεύονται κατά την εφαρμογή της πολιτικής επιστράτευσης...».

Μπα, μη μου πείτε; Σήμερα τι έγινε; Δεν διακυβεύονται ανθρώπινες ελευθερίες και δικαιώματα;

Μάλλον δεν θυμάται ούτε ο ίδιος τα όσα έλεγε ως αντιπολίτευση το 2006.

Αλλά δυστυχώς για σας κύριοι, scripta manent!

Διαβάστε επίσης:

Ο «ξαφνικός θάνατος» και η… αριστερή παρένθεση