ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Τσίπρας, η ΔΕΗ, ο Αιγιαλός κι ο Αμερικανικός Αύγουστος

Ο Τσίπρας, η ΔΕΗ, ο Αιγιαλός κι ο Αμερικανικός Αύγουστος

«Αμερικανικός Αύγουστος για να βγουν τα προαπαιτούμενα των… καλών μαθητών». Αυτός είναι ο τίτλος που δίνουν τα στελέχη της Κουμουνδούρου για το τι πρόκειται να ακολουθήσει το προσεχές διάστημα στο πολιτικό σκηνικό.

Αν και στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικρατεί ικανοποίηση για τα αποτελέσματα των πρωτοβουλιών του στα μείζονα θέματα του ξεπουλήματος της «μικρής ΔΕΗ» και του –επίσης- ξεπουλήματος του φυσικού πλούτου της χώρας, μέσω του υπό κατάθεση νομοσχεδίου για τους αιγιαλούς, ωστόσο υπάρχει έντονος σκεπτικισμός για τις προθέσεις των δανειστών και της κυβέρνησης.

Σ ε ότι αφορά τα θέματα τα οποία πρόταξε ο ΣΥΡΙΖΑ δίνοντας τις «θερινές» μάχες του με την κυβέρνηση, σε μια επιχείρηση ανεβάσματος των αντιπολιτευτικών τόνων και αξιοποίησης του αποτελέσματος των ευρωεκλογών, ο Αλέξης Τσίπρας έχει την αίσθηση ότι όλα πήγαν καλά σε επίπεδο απήχησης.

Επετεύχθη μια πλατιά συσπείρωση τόσο κομμάτων της αντιπολίτευσης (ΑΝΕΛ, ΔΗΜΑΡ, Οικολόγοι, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, επίσης το Ποτάμι στην τελευταία συγκέντρωση) όσο και κοινωνικών δυνάμεων, συνδικαλιστικών φορέων, εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης.

Στην τελευταία εκδήλωση για τον αιγιαλό παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της ΔΗΜΑΡ, των Οικολόγων, του Ποταμιού, ο Ν. Νικολόπουλος, ανεξάρτητοι βουλευτές, περιφερειάρχες, δήμαρχοι, συνδικαλιστές.

Έκπληξη ήταν η παρουσία εκπροσώπων του Ποταμιού, όπως επίσης και του ανεξάρτητου βουλευτή Β. Οικονόμου, ο οποίος αποχώρησε πρόσφατα απ’ τη ΔΗΜΑΡ και έχει δώσει την εικόνα ότι δεν… διάκειται φιλικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ…

Ήδη στην Κουμουνδούρου αποτιμούν ως απολύτως θετικά τα αποτελέσματα αυτών των πρωτοβουλιών.

Εκτιμούν, ότι πέτυχαν τη διεύρυνση των πολιτικών και κοινωνικών μετώπων που θεωρούνται αναγκαία ενόψει των κρίσιμων εξελίξεων που αναμένονται απ’ το φθινόπωρο και όπως εκτιμά η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν ακόμα και σε πρόωρες εκλογές.

Πιστεύουν ότι η κυβέρνηση με τις σπασμωδικές αντιδράσεις της έναντι αυτών των πρωτοβουλιών έβγαλε και αμηχανία αλλά –κυρίως- και αδυναμία «απάντησης». Κι εν πάση περιπτώσει θεωρούν ότι την πολιτική ατζέντα αυτής της περιόδου είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που την έθεσε.

Μάλιστα απαντούν ειρωνικά στον Β. Βενιζέλο, ο οποίος χαρακτήρισε «Δον Κιχώτη» τον Αλ. Τσίπρα επειδή όπως ισχυρίζεται ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ το επίμαχο νομοσχέδιο για τους αιγιαλούς έχει αποσυρθεί. Και υπογραμμίζουν συγκεκριμένα, ότι η απόσυρση είναι μόνο προσωρινή και υπαγορεύτηκε από λόγους επικοινωνιακής σκοπιμότητας μετά τις έντονες αντιδράσεις που υπήρξαν και το νομοσχέδιο θα έρθει τελικά και μάλιστα σε θερινό τμήμα της Βουλής, κατά τις επιταγές της τρόικας.

Εν κατακλείδι ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει αφενός απομόνωση της κυβέρνησης και αφετέρου την εν δυνάμει συγκρότηση συμμαχιών που είναι αναγκαίες και ενόψει της μεγάλης μάχης για το «121», ώστε να μην επιτευχθεί η «Προεδρική πλειοψηφία» και να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές…

Στο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι ο χρόνος στενεύει για την συγκυβέρνηση επικίνδυνα και ότι από την τελευταία «επίσκεψη» της τρόικας δεν προκύπτει κάποια διάθεση για φοροελαφρύνσεις αλλά το ακριβώς αντίθετο. Όπως λένε στελέχη της Κουμουνδούρου η τρόικα ήρθε για να υπενθυμίσει τα προαπαιτούμενα και να πει στην κυβέρνηση ότι πρέπει να επανέλθει «εντός προγράμματος».

Ήρθαν δηλαδή για να πουν ότι από το 27% των 600 δεσμεύσεων του μνημονίου θα πρέπει τον Σεπτέμβριο να έχουμε φτάσει στο 80%!

Επιπλέον, άνοιξαν ξανά (με την προοπτική εκπλήρωσης τους ως το φθινόπωρο) από την πλευρά της τρόικας μια σειρά από μείζονα ζητήματα όπως το ασφαλιστικό, τα εργασιακά, το δημοσιονομικό κενό του 2015, τα κόκκινα δάνεια, οι απολύσεις στο δημόσιο, οι ιδιωτικοποιήσεις, το ΕΚΚΑΣ, τα προνοιακά επιδόματα, το ενιαίο μισθολόγιο κ.λπ.

Όσον αφορά σε φοροελαφρύνσεις και νέες ρυθμίσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές, οι αντιπρόσωποι των δανειστών «κούρεψαν» κατά πολύ τις αρχικές εξαγγελίες της κυβέρνησης και τις παρέπεμψαν για αργότερα.

Όπως χαρακτηριστικά λένε στην Κουμουνδούρου: «Οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος δεν έχουν άλλη διαπραγματευτική γραμμή έναντι των δανειστών από αυτήν του «καλού μαθητή» που περιμένει επιβράβευση και που προβάλει τον μπαμπούλα του Σύριζα».

Διαβάστε επίσης:

Αξιολόγηση δημοσίων υπαλλήλων: Μητσοτάκης εναντίον όλων