ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έρχεται η μάχη της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο

Έρχεται η μάχη της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο

Την ώρα που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη τα μπάνια του λαού, η κυβέρνηση αποφασίζει να προχωρήσει στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για την καταβολή της δόσης του 1 δισ. ευρώ.

Τα κόμματα βρίσκονται σε θέσεις μάχης και ετοιμάζονται να διασταυρώσουν τα ξίφη τους στη Βουλή

Η πολιτική αντιπαράθεση, που ξεκίνησε σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, αναμένεται να κορυφωθεί το βράδυ της ερχόμενης Τετάρτης, οπότε το Β' Θερινό Τμήμα καλείται να το ψηφίσει.

Αύριο, Σάββατο, στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή προσέρχονται, προκειμένου να καταθέσουν τις απόψεις τους εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων και αμέσως μετά θα ξεκινήσει η επεξεργασία των άρθρων.

Στην αιχμή της αντιπαράθεσης βρέθηκε η αποτελεσματικότητα και η αναγκαιότητα των μέτρων, που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο, με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη να προαναγγέλλει συνέχιση και κλιμάκωση των διαρθρωτικών μέτρων και την αξιωματική αντιπολίτευση να εκτιμά ότι τα μέτρα αυτά δεν πρόκειται να βάλουν τη χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά.

Τι είπαν οι εισηγητές

Ο εισηγητής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Σκρέκας, τόνισε ότι διαψεύδεται άλλη μια φορά η αντιπολίτευση, που διατυμπανίζει ότι επίκεινται μέτρα μείωσης μισθών και συντάξεων, αντιθέτως στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνονται μέτρα για την πάταξη της διαφθοράς, την εξάλειψη των μπαταχτσήδων και αυτών που επί δεκαετίες είχαν παραβατική συμπεριφορά σε βάρος των συμπολιτών τους.

«Είναι αλήθεια ότι τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο αυτό είναι όντως προαπαιτούμενα για την διαπραγμάτευση με την τρόικα, όμως είναι κρίμα κάποιοι άλλοι να μας τα επιβάλουν και να μην τα έχουμε λάβει χρόνια πριν» είπε και καταλόγισε στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι μετέρχεται έωλα και μηδενιστικά επιχειρήματα, με στόχο να καταδικάσει αυτή την προσπάθεια της χώρας.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Σταθάκης, σημείωσε ότι έχουμε ένα ακόμη πολυνομοσχέδιο, το οποίο προσπαθεί να θεμελιώσει μια βασική αρχή του Μνημονίου, ότι αυτό και η νομοθετική και διοικητική μεταρρύθμιση που εισάγει, μπορεί να θεραπεύσει τις παθογένειες της ελληνικής οικονομίας, οι οποίες ήταν πολλές και για τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ και η Αριστερά δεν έχουν κανένα λόγο, ούτε να απολογηθούν, ούτε να τις υπερασπιστούν. Δικά σας, είπε, δημιουργήματα είναι αυτά, τα οποία σήμερα το νομοσχέδιο αυτό υποτίθεται ότι θεραπεύει.

Ο Γ. Σταθάκης, αφού εξέφρασε τη διαφωνία τού κόμματός του στις προωθούμενες ρυθμίσεις, είπε ότι αυτό που σήμερα συμβαίνει είναι μια επίπλαστη θεραπεία των προβλημάτων παθογένειας.

«Για την ακρίβεια, η βασική μεταρρυθμιστική ατζέντα της κυβέρνησης επιδεινώνει τις παθογένειες του ελληνικού οικονομικού και πολιτικού συστήματος. Τα δάση, οι αιγιαλοί, οι δεκάδες ρυθμίσεις, το ΤΑΙΠΕΔ, η προσπάθεια να ιδιωτικοποιηθούν πάση θυσία δημόσια γη υπό όρους κ.α., επιδεινώνουν την κατάσταση που κληρονομούμε», είπε, συμπληρώνοντας ότι χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό το νομοσχέδιο.

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο Παναγιώτης Ρήγας έκανε λόγο για καθυστερήσεις που διαπιστώθηκαν στην προώθηση του νομοσχεδίου, ενώ χαρακτήρισε «αποσπασματικές» τις ρυθμίσεις για το «Πόθεν Έσχες», επισημαίνοντας ότι θα έπρεπε να καλύπτουν συνολικά το ζήτημα του πολιτικού χρήματος.

Ακόμη ανέφερε ότι είναι «εμβαλωματικές» οι φορολογικές διατάξεις και κάλεσε το υπουργείο Οικονομικών να θεσμοθετήσει έναν αξιόπιστο και σύγχρονο φοροεισπρακτικό μηχανισμό που σήμερα «δεν υπάρχει».

Τέλος διατύπωσε ενστάσεις για τον περιορισμό των κοινωνικών πόρων προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ, Κωνσταντίνος Δαμοβολίτης, είπε ότι αυτά που καλείται να ψηφίσει η Βουλή είναι νομοθετήματα, για τα οποία η ιστορία πολλά θα προσάψει και απευθυνόμενος προς τον Γκ. Χαρδούβελη υποστήριξε ότι ενώ είναι νέος υπουργός, συνεχίζει το έργο του προκατόχου, «το οποίο κάθε άλλο παρά θεάρεστο είναι». «Όλες οι προβλέψεις, από την αρχή, για τελευταία μέτρα και για τελευταίο μνημόνιο έπεσαν έξω. Οι συνθήκες πίεσης φτάνουν στο τέλος, διότι τα όρια ανοχής του πλαισίου τελειώνουν», ανέφερε.

Για ένα ακόμη πολυνομοσχέδιο «προκειμένου να πάρουμε τη δόση μας», ίδιο με τα προηγούμενα, που έδωσαν την έμπρακτη στήριξή τους στα πάσης φύσεως «κοράκια», στο ΔΝΤ, στους ντόπιους μεγαλοεργολάβους, στις τράπεζες κι όχι στον ελληνικό λαό, έκανε λόγο ο Ηλίας Παναγιώταρος, από τη Χρυσή Αυγή.

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ) τόνισε ότι το αναπτυξιακό μοντέλο της κυβέρνησης δεν θωρακίζει τη χώρα από την εκδήλωση νέας κρίσης, «είναι ταξικό και σε βάρος της εργατικής τάξης και του λαού». «Αυτό το μοντέλο δεν μπορούμε να το αποδεχτούμε ως λύση που να απαντά στις σημερινές ανάγκες της εργατικής τάξης και να ικανοποιεί το επίπεδο διαβίωσης του λαού», σημείωσε.

Όπως υποστήριξε εκ μέρους των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών ο Νίκος Σταυρογιάννης, αν δει κανείς επιμέρους ρυθμίσεις αποσμασματικά αντιλαμβάνεται ότι προσπαθούν να επιλύσουν χρονίζοντα προβλήματα, χωρίς, όμως, να είναι ενταγμένες μέσα σε ένα συνολικό πλαίσιο, δεν οδηγούμαστε πουθενά.

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Το πολυνομοσχέδιο κατεδαφίζει τις συντάξεις