ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Αθήνα σήμερα ο Γιούνκερ

Στην Αθήνα σήμερα ο Γιούνκερ

Την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα ως νέος πρόεδρος της Κομισιόν θα πραγματοποιήσει σήμερα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.


Ο κ. Γιούνκερ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά στις 12:00 στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ αμέσως μετά οι δύο ηγέτες θα προβούν σε κοινές δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν του προέδρου της Κομισιόν, στο οποίο θα παρακαθίσει και ο κ. Αβραμόπουλος.

Με μήνυμά του εν όψει της επίσκεψης ο κ. Γιούνκερ προανήγγειλε ότι προτεραιότητά του ως προέδρου της Επιτροπής, είναι η απασχόληση, η ανάπτυξη και οι επενδύσεις, ενώ θέλησε να στείλει και «ένα μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας, αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες του ελληνικού λαού και της ελληνικής κυβέρνησης».

Η επίσκεψη συμπίπτει χρονικά και με τις εν εξελίξει ζυμώσεις για τη στελέχωση της Κομισιόν από τους νέους επιτρόπους.

Υπενθυμίζεται ότι η Αθήνα πρότεινε στον κ. Γιούνκερ ως υποψήφιο επίτροπο τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο οποίος διεκδικεί -σύμφωνα με πληροφορίες- το χαρτοφυλάκιο της μετανάστευσης, τομέα που αφορά ιδιαιτέρως την Ελλάδα και τον ευρωπαϊκό Νότο.

Όπως διευκρίνισε πάντως την περασμένη Παρασκευή η εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου της Κομισιόν, ο κ. Γιούνκερ αναμένεται να παρουσιάσει τη νέα σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Η ίδια σημείωσε ότι ο κ. Γιούνκερ δεν μπορεί να παρουσιάσει τη σύνθεση της Επιτροπής (και τα αντίστοιχα χαρτοφυλάκια) πριν οι Ευρωπαίοι ηγέτες ορίσουν τον νέο πρόεδρο της Ε.Ε. και τον νέο εκπρόσωπο της ευρωπαϊκής διπλωματίας, κάτι το οποίο αναμένεται ότι θα πραγματοποιηθεί στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 30 Αυγούστου.