ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Σχεδιάζουν κατάργηση της τρόικας υπό το φόβο του ΣΥΡΙΖΑ»

«Σχεδιάζουν κατάργηση της τρόικας υπό το φόβο του ΣΥΡΙΖΑ»

Το ενδεχόμενο κατάργησης της τρόικας εξετάζουν οι Βρυξέλλες σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.

Πιο συγκεκριμένα, στο δημοσίευμα του Reuters αναφέρεται ότι στις Βρυξέλλες έχει ήδη ξεκινήσει συζήτηση ώστε να εφαρμοστεί μια πιο χαλαρή επίβλεψη στη χώρα μας. Η κίνηση αυτή θα έχει διττό σκοπό. Αφενός να μειωθούν οι αντιδράσεις και οι εντάσεις που παρατηρούνται στην κοινωνία λόγω των αυξημένων μέτρων λιτότητας και αφετέρου να ενισχυθεί ο κυβερνητικός συνασπισμός, ο οποίος «απειλείται από τον ΣΥΡΙΖΑ που προηγείται στις δημοσκοπήσεις και ο οποίος έχει μιλήσει ανοιχτά για κατάργηση των μνημονίων σε περίπτωση που γίνει κυβέρνηση. Οι εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν μέσα στο 2015 και μια κυβέρνηση καθοδηγούμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελέσει πονοκέφαλο για την Ευρωζώνη».

Το νέο σχέδιο που εξετάζεται προβλέπει την αντικατάσταση της τρόικας με μια ομάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία θα εξετάζει κάθε δύο χρόνια την πρόοδο της χώρας μας (σε αντίθεση με την ανά τρίμηνο εξέταση της τρόικας) υπό την προϋπόθεση η ελληνική κυβέρνηση να μην απαιτήσει νέα κεφάλαια.

Σε αντάλλαγμα, η Αθήνα θα δεσμευτεί σε ένα εξαετές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και αν αυτό ακολουθείται σωστά και έχει επιτυχία, η χώρα μας θα επωφεληθεί με ελάφρυνση του χρέους που μεταφράζεται σε επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και όχι σε επιπλέον δάνεια.

«Δεν θα υπάρχει πλέον τρόικα. Η Ελλάδα θα είναι κύρια υπεύθυνη της μεταρρύθμισης. Οι Έλληνες έχουν περιθώριο μέχρι τον Οκτώβρη για να καταλήξει σε ένα πρόγραμμα το οποίο θα προτείνει προς συζήτηση. Η τελική απόφαση θα παρθεί μέχρι τον Δεκέμβριο και η εφαρμογή της θα ξεκινήσει το 2015», τόνισε αξιωματούχος προσκείμενος στο ΔΝΤ που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, συμπληρώνοντας ότι «ήταν λάθος που δεν δώσαμε στην Πορτογαλία προληπτική πιστωτική γραμμή. Δεν μπορούμε να κάνουμε το ίδιο λάθος με την Ελλάδα».

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Εμμονικά επιμένει ο πρωθυπουργός στο τέλος της κρίσης