ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξεπουλάνε και τους φάρους του Πολεμικού Ναυτικού!

Ξεπουλάνε και τους φάρους του Πολεμικού Ναυτικού!

Η ανάπτυξη σε όλο της το μεγαλείο: Πάνε να πουλήσουν το φαρικό δίκτυο...

Κανείς δεν λέει πόσα βγάζει το κράτος από την πιο επικερδή επιχείρηση του...

Μια επιχείρηση με μηδαμινό κόστος ... αφού η συντήρηση γίνεται από το Πολεμικό Ναυτικ,ό ενώ τα έσοδα είναι πολύ περισσότερα από τα έξοδα αφού κάθε πλοίο πληρώνει φαρικά τέλη...

Η αντιπολίτευση ας συνεχίσει τα μπάνια της... κανείς δεν μιλάει για αυτό το θέμα. Σιγή ιχθύος από παντού.

Δείτε πως μεθοδεύουν το ξεπούλημα των φάρων...βρίσκοντας τις φτηνές και εύκολες δικαιολογίες του κόστους συντήρησης...

Ξεχνάνε να μας πουν για τα έσοδα που αποφέρουν οι φάροι... και για το πόσο αποτιμάται η αξία του δικτύου συμπεριλαμβανομένης της γης αλλά και των εγκαταστάσεων...

Το θέμα αποκαλύπτεται σε σχετικό ρεπορτάζ της καθημερινής:

«Ιδιώτες «ανάδοχοι» θα φωτίζουν... φάρους»

Οι φάροι είναι σύμβολα σταθερότητας και ασφάλειας, προέκταση των τοπίων μας, μέρος της ναυτικής μας ιστορίας. Με την έννοια αυτή, μια μεγάλη εταιρεία ή ένας σημαντικός οργανισμός θα μπορούσε κάλλιστα να συνδέσει την παρουσία του με ένα από τα εξαιρετικά αυτά κτίρια, προσφέροντας σε ανταπόδοση πολύτιμη οικονομική στήριξη για τη διατήρησή του. Κάπως έτσι ξεκινά η ιδέα της «αναδοχής» φάρων, η οποία προβλέφθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας με πρόσφατο νομοσχέδιο.

Το δίκτυο των φάρων στη χώρα μας εκτείνεται σε μήκος 18.400 χλμ. και, παρά τον εκσυγχρονισμό των μέσων ναυσιπλοΐας (gps, dgps κ.λπ.), εξακολουθεί να παραμένει ένα απαραίτητο ναυτιλιακό βοήθημα. Οι 1.297 φάροι που συντηρούνται από την Υπηρεσία Φάρων (ανεξάρτητη υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού, που υπάγεται απευθείας στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού) εκτιμάται ότι καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες φωτοσήμανσης 9.835 νήσων, νησίδων και βραχονησίδων, καθώς και 1.345 κόλπων και όρμων, 161 στενών και διαύλων και 520 λιμένων.

Υπάρχουν όμως αρκετά ζητήματα σε σχέση με τη διαχείριση του δικτύου των φάρων. Όπως ανέφερε στη Βουλή η αναπληρώτρια υπουργός Αμυνας Φώφη Γεννηματά, το συνολικό κόστος της συντήρησης του δικτύου εκτιμάται σε 1,5 εκατ. ευρώ ετησίως. Επιπλέον, μεγάλος αριθμός παλαιών πέτρινων φάρων έχει πάψει να λειτουργεί, καθώς βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση.

Η πολιτεία, λοιπόν, αποφάσισε να αναζητήσει βοήθεια στον ιδιωτικό τομέα. Ο νόμος 4278/12 (φάροι, στρατολογία και άλλες διατάξεις) θεσμοθέτησε για πρώτη φορά τη δυνατότητα σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα να ανακηρυχθούν «ανάδοχοι φάρου». Ο «νονός» αναλαμβάνει «υποχρέωση εκτέλεσης εργασιών ή κάλυψης δαπανών εγκατάστασης, συντήρησης, επισκευής ή ανάδειξης ενός ή περισσότερων φάρων για ορισμένο χρονικό διάστημα». Ως αντάλλαγμα, η πολιτεία δίνει στον ανάδοχο «δικαιώματα σχετικά με την επικοινωνιακή τους προβολή και τη χρήση του φάρου, υπό την προϋπόθεση σεβασμού της ιστορικής, αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής τους αξίας». Επιπλέον, προβλέπεται η δυνατότητα παραμονής στον φάρο των αναδόχων.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι η διαμονή σε φάρους για λόγους αναψυχής επιτρέπεται και σήμερα: από τις αρχές Μαΐου εκάστου έτους έως και περί τα τέλη Σεπτεμβρίου 22 φάροι (από τη Σαντορίνη και την Κρήτη έως τη Χαλκιδική) χρησιμοποιούνται ως οικήματα για παραθεριστές του προσωπικού του Πολεμικού Ναυτικού. Η διαδικασία της αναδοχής φάρου θα οριστεί με κοινή απόφαση των υπουργείων Εθνικής Αμυνας και Πολιτισμού, έπειτα από πρόταση της Υπηρεσίας Φάρων και εισήγηση του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου του Πολεμικού Ναυτικού...».

Τα συμπεράσματα δικά σας για τις προθέσεις της κυβέρνησης και για το σχέδιο της να βγει ο τόπος από το τέλμα. Το μόνο σχέδιο που υπάρχει είναι ξεπουλάμε όσο όσο τα ασημικά κι ότι πιάσουμε. Τραγικό και για την ιστορία αυτού του τόπου αλλά και για τα ζητήματα της ναυσιπλοΐας και της εθνικής ασφάλειας.

Πηγή: hellasforce.gr , Καθημερινή

Διαβάστε επίσης:

Κυβερνούν μόνο με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου

Να μην χαλάσουμε τις διακοπές του Βαγγέλη

Παίζουν τον… μουντζούρη Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ!