ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καταψιφίστηκε η τροπολογία για μη περικοπή των πιστώσεων για τα μικρά νησιά του Αιγαίου

Καταψιφίστηκε η τροπολογία για μη περικοπή των πιστώσεων για τα μικρά νησιά του Αιγαίου

Η πλειοψηφία των μελών της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καταψήφισε τροπολογία του ευρωβουλευτή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Νότη Μαριά με την οποία ζητούσε να μην περικοπούν οι πιστώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα μικρά νησιά του Αιγαίου.

Στην τροπολογία του ο Νότης Μαριάς ζητούσε να δοθεί και για το 2015 συνολική πίστωση 18 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των μικρών νησιών του Αιγαίου με το πρόγραμμα POSEI (το οποίο καλύπτει όλα τα νησιά του Αιγαίου πλην Εύβοιας και Κρήτης).

Μιλώντας στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής ο Νότης Μαριάς ζήτησε την αύξηση των πιστώσεων για τα Νησιά του Αιγαίου Πελάγους» από 200.000 ευρώ σε 18.000.000 ευρώ προκειμένου αφενός μεν να εξασφαλιστεί ο εφοδιασμός των μικρών νησιών του Αιγαίου σε βασικά προϊόντα για την ανθρώπινη κατανάλωση και τη μεταποίηση και αφετέρου να διατηρηθεί και να αναπτυχθεί η γεωργική δραστηριότητα των μικρών νησιών του Αιγαίου συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής, της μεταποίησης, της εμπορίας και της μεταφοράς των τοπικών πρωτογενών και μεταποιημένων προϊόντων. Μάλιστα από την εκτέλεση του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2013 προκύπτει ότι τα μικρά νησιά του Αιγαίου χρηματοδοτήθηκαν με 16.156.000 ευρώ και με τις πιστώσεις αυτές ενισχύθηκαν παραδοσιακά αγροτικά προϊόντα όπως πατάτες, λάδι κλπ αλλά και η κτηνοτροφία.

Πλην όμως, παρατήρησε ο Νότης Μαριάς, το από 24/6/2014 Σχέδιο του γενικού προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το οικονομικό έτος 2015 που υπέβαλε η Επιτροπή αλλά και η σχετική από 15/7/2014 απόφαση του Συμβουλίου αντί να αυξήσουν τις σχετικές πιστώσεις τις μείωσαν κατά 98,89%.

«Δεν καταθέτουμε τα όπλα» συνέχισε ο Νότης Μαριάς «γι΄ αυτό υποβάλαμε ήδη εκ νέου την τροπολογία μας αυτή τη φορά στην Επιτροπή Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα κληθεί να αποφασίσει.

Διαβάστε επίσης:

Bενιζέλος: Ευτελείς συμπεριφορές που προσβάλλουν την παράταξη (pics&vid)