ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανοίγει τα χαρτιά της η τρόικα

Ανοίγει τα χαρτιά της η τρόικα

Τα χαρτιά της αναμένεται να ανοίξει σήμερα η τρόικα στο Παρίσι, κατά την τελευταία μέρα των επαφών με την αποστολή της κυβέρνησης. Στις δυο πρώτες μέρες οι εκπρόσωποι των δανειστών άκουγαν, αλλά δεν μιλούσαν!

Από τις συσκέψεις προέκυψε ότι η τρόικα συνεχίζει να επιμένει για μαζικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, άρση της προστασίας για πλειστηριασμούς στην αʼ κατοικία, το ασφαλιστικό και τα «κόκκινα» δάνεια.

Για τα περισσότερα, λόγω της διαφωνίας και του γεγονότος ότι επρόκειτο για τριήμερες προπαρασκευαστικές συζητήσεις στο Παρίσι, αποφασίστηκε να παραμείνουν στους φακέλους των Υπουργών μέχρι τουλάχιστον το τέλος Σεπτεμβρίου. Ο λόγος είναι ότι από τη μια αφήνουν περιθώριο στον πρωθυπουργό να μιλήσει στη ΔΕΘ χωρίς να έχουν προκύψει .. «αγκάθια» και από την άλλη για να τα συζητήσουν στην επίσκεψή τους στην Αθήνα σε λίγες εβδομάδες από τώρα για την 5η και τελευταία αξιολόγηση.

Το δημοσιονομικό κενό

Ωστόσο, το μεγάλο «αγκάθι» που ανέκυψε είναι το δημοσιονομικό κενό για το 2015. Η τρόικα επιμένει ότι αγγίζει τα 2 δις ευρώ, με την κυβέρνηση να κατεβάζει το ποσό αρκετά κάτω από το 1 δις, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να καλυφθεί.

Η τριμερής επιτροπή από την πλευρά της, ρώτησε την κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο θα καλυφθεί η αποκατάσταση των αποδοχών στους ενστόλους, με το οικονομικό επιτελείο να μην είναι έτοιμο να δώσει σαφής απαντήσεις. Γιʼ αυτό το λόγο άλλωστε, ο Γκίκας Χαρδούβελης αναμένεται να μεταβεί άμεσα στο Συμβούλιο του Κράτους, προκειμένου να ενημερωθεί για τα νομικά «σλάλομ» της κυβέρνησης.

Ελαφρύ ..το πακέτο φοροελαφρύνσεων

Με βάση όλα τα παραπάνω, το πακέτο των φοροελαφρύνσεων ..ελαφρύνει ακόμα περισσότερο! Αν δεν καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό τότε η τρόικα δεν αναμένεται να δώσει το «πράσινο φως» για μειώσεις στη φορολογία.

Μοναδική ίσως εξαίρεση θα είναι ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα καύσιμα, αφού πλέον έχουν πειστεί όλοι ότι το μέτρο όχι μόνο απέτυχε, αλλά ζημίωσε τον προϋπολογισμό κατά μισό δις ευρώ.

Το χρηματοδοτικό κενό

Η τρόικα προέβλεψε ότι για τους επόμενους 12 μήνες δεν υπάρχει χρηματοδοτικό κενό στην Ελλάδα. Παράγοντες του οικονομικού επιτελείου επεσήμαναν ότι όσο η χώρα μας προχωρά σε εκδόσεις ομολόγων τόσο θα μειώνεται το χρηματοδοτικό κενό. Δηλαδή, δεν θα χρειάζονται νέα δάνεια από την τρόικα, αλλά θα δανειζόμαστε από τις διεθνείς αγορές.

Τον Απρίλιο επιστρέψαμε στις αγορές με ένα πενταετές ομόλογο και τον Ιούλιο με ένα τριετές και ήδη προετοιμάζεται το έδαφος για την έκδοση ενός ακόμα ομολόγου μέχρι το τέλος του έτους, διάρκειας επτά ετών .

Το τέλος των επαφών

Σύμφωνα με πληροφορίες μετά το πέρας και των σημερινών συζητήσεων με την τρόικα, η ελληνική αποστολή αναμένεται να προχωρήσει σε μια άτυπη ενημέρωση για την πορεία των συνομιλιών. Δεν αποκλείεται οι δανειστές να δώσουν στη δημοσιότητα μια ανακοίνωση για τα δικά τους συμπεράσματα.

Διαβάστε επίσης:

Τρίτη ημέρα διαπραγματεύσεων στο Παρίσι αλλά οι κόκκινες γραμμές έμειναν... Αθήνα

Το «αεροπλάνο της χαράς» για το Παρίσι