ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι εξαγγελίες του Αντώνη Σαμαρά στη ΔΕΘ

Οι εξαγγελίες του Αντώνη Σαμαρά στη ΔΕΘ

Δίχως τις... ευλογίες τις τρόικας, δέσμη μέτρων για τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των πολιτών, έπειτα τέσσερα συνεχή έτη αύξησης της φορολογίας, αναμένεται να ανακοινώσει αύριο από το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, παρά τις ενστάσεις που διατηρεί η πλευρά των ελεγκτών, η οποία δεν άναψε «πράσινο φως» στο Παρίσι, ο Αντώνης Σαμαράς προσανατολίζεται να προχωρήσει -μονομερώς- σε ανακοινώσεις για τις διορθώσεις επί του ΕΝΦΙΑ, και για τις μειώσεις στον ειδικό φόρο κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης και στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Το «πακέτο» φοροελαφρύνσεων θα συμπληρώνεται από τη γενναία αύξηση του αριθμού, έως 100, των δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Συγκεκριμένα και δεδομένου ότι η ομιλία Σαμαρά θα οριστικοποιηθεί απόψε το βράδυ, μετά τη λήξη της διήμερης συνόδου του ΝΑΤΟ, ο κ. Σαμαράς προτίθεται, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, να ανακοινώσει κατά την ομιλία του στα εγκαίνια της ΔΕΘ:

• Μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 30%, με στόχο η τιμή διάθεσής του να διαμορφωθεί περί το 1 ευρώ ανά λίτρο.

• Εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ για ξενοίκιαστα, μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, μαζί με τις διορθώσεις των τιμών για τις 4.000 περιοχές εκτός σχεδίου όπου είχε παρατηρηθεί μεγάλη απόκλιση στις αξίες. Οι σχετικές διατάξεις θα κατατεθούν στη Βουλή τη Δευτέρα, μετά δηλαδή την ομιλία του κ. Σαμαρά στη ΔΕΘ.

• Αύξηση του αριθμού των δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, με στόχο την ανακοπή της έντονα αυξητικής τάσης των ληξιπρόθεσμων και την ανακούφιση των οφειλετών. Ο αριθμός των δόσεων διαμορφώνεται στις 100 για οφειλές έως 100.000 ευρώ και στις 72 δόσεις για μεγαλύτερα ποσά. Η διάταξη αναμένεται, επίσης, άμεσα στη Βουλή.

• Μείωση έως και 50% του ποσοστού της έκτακτης Εισφοράς Αλληλεγγύης, η οποία όπως όλα δείχνουν θα συνεχίσει να επιβάλλεται και το 2015. Στο τραπέζι του πρωθυπουργού έχουν κατατεθεί εναλλακτικά σενάρια χωρίς ωστόσο, μέχρι χθες, να έχει αποφασιστεί εάν, από τη Θεσσαλονίκη, ο κ. Σαμαράς θα εξειδικεύσει τη μείωση ή αν αυτό θα γίνει σε δεύτερο χρόνο, παράλληλα με τον προϋπολογισμό του 2015.

Όπως αναφέρει ακόμα το δημοσίευμα ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναδείξει έναν συνολικό, αναπτυξιακό και θεσμικό οδικό χάρτη, με τη συνταγματική αναθεώρηση σε πρώτο πλάνο, για την Ελλάδα του 2021. Για την ομιλία του κ. Σαμαρά, που επιστρέφει μετά από δυο χρόνια στο Βελλίδειο, έχει κινητοποιηθεί το σύνολο του κομματικού μηχανισμού υπό τον κ. Α. Παπαμιμίκο και τον επικεφαλής της Διοικούσας Θεσσαλονίκης Μ. Σαμαντζίδη. Μετά την ομιλία του, ο πρωθυπουργός αναμένεται να περιηγηθεί σε περίπτερα της ΔΕΘ με πρώτο αυτό του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της πόλης, με στόχο να στείλει μήνυμα στήριξης της νεανικής επιχειρηματικότητας.

Φυσικά με ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση της τρόικας, καθώς παραμένει άγνωστο αν οι εξαγγελίες θα παραμείνουν στα λόγια ή όχι...

Διαβάστε επίσης:

Σα να μην κυβέρνησαν ποτέ

Βασικός μισθός 751 ευρώ και επιστροφή δώρων στους συνταξιούχους

Στις ΗΠΑ θα συζητηθεί το ελληνικό χρέος τον Νοέμβριο