ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η στήριξη των νέων αγροτών, σημείο αναφοράς στον εθνικό φάκελο για τη νέα ΚΑΠ»

«Η στήριξη των νέων αγροτών, σημείο αναφοράς στον εθνικό φάκελο για τη νέα ΚΑΠ»

Η στήριξη των νέων αγροτών αποτελεί σημείο αναφοράς στις αποφάσεις που περιλαμβάνονται στον εθνικό φάκελο για τη νέα ΚΑΠ, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Καρασμάνης, σε χαιρετισμό που απηύθυνε στην έναρξη του 21ου Συνεδρίου Νέων Αγροτών.

Όπως είπε, το 2% των κονδυλίων του εθνικού φακέλου, δηλαδή 240 εκατ. ευρώ, δεσμεύεται για τους νέους αγρότες και είναι από τώρα «κλειδωμένο» για την είσοδο 16.000 νέων στο αγροτικό επάγγελμα μέσα στα επόμενα χρόνια. Ανέφερε ενδεικτικά πως με την τελευταία προκήρυξη εντάχθηκαν πάνω από 11.000 άτομα και εντός του 2014 προγραμματίζεται η πληρωμή της πρώτης δόσης από το πριμ πρώτης εγκατάστασης που φτάνει μέχρι 20.000 ευρώ.

Παρουσιάζοντας τους κεντρικούς άξονες της νέας ΚΑΠ, ο κ. Καρασμάνης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη χρηματοδότηση ίδρυσης 2.100 νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και στην ίδρυση και στον εκσυγχρονισμό άλλων 4.500 επιχειρήσεων αγροτουρισμού, συνολικού προϋπολογισμού 370 εκατ. ευρώ, αλλά και στην υλοποίηση περίπου 7.500 νέων σχεδίων βελτίωσης αγροτικών εκμεταλλεύσεων και στη στήριξη της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων με 340 νέα επενδυτικά σχέδια για την προσεχή 7ετία, συνολικού προϋπολογισμού 254 εκατ. ευρώ.

«Η στήριξη που θα έχουν τη νέα προγραμματική περίοδο δεν είναι στα λόγια, αλλά θα εμπλουτίζεται διαρκώς, και ανάλογα με τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας, με όσες παρεμβάσεις απαιτούνται, ώστε ο νέος αγρότης να απολαμβάνει την καταξίωση που του πρέπει και του αξίζει» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης:

ΕΛΓΑ: Νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες προς τους αγρότες