ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βενιζέλος για ΓΑΠ: Δε θα μου τη βγουν παλικαράκια του μνημονίου!

Βενιζέλος για ΓΑΠ: Δε θα μου τη βγουν παλικαράκια του μνημονίου!

Για «φαντάσματα και καλικάντζαρους της παράταξης που στήνουν χορό κάθε φορά που πάμε να κάνουμε κάτι», έκανε λόγο ο Ευάγγελος Βενιζέλος, «φωτογραφίζοντας» το Γιώργο Παπανδρέου.

Κατά τη δευτερολογία του στην πανελλήνια συνάντηση στελεχών του ΠΑΣΟΚ που συμμετέχουν στην οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, όχι μόνο δεν έδειξε την παραμικρή διάθεση να θάψει το «τσεκούρι του πολέμου», αλλά εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό.

«Εγώ δεν έχω εισηγηθεί ποτέ αλλαγή συμβόλων (σ.σ. αναφερόμενος στην πρόθεση Παπανδρέου το 2004 να αλλάξει ο Ήλιος του ΠΑΣΟΚ)», τόνισε με νόημα, καρφώνοντάς τον και αναζωπυρώνοντας εκ νέου τη μεταξύ τους κόντρα.

«Αλλά δε δέχομαι εξ αριστερών κριτική για τη σύμπραξη μας σε κυβέρνηση ανάγκης με τη ΝΔ από αυτούς που μας οδήγησαν σε αυτή. Δεν δέχομαι να μου τη βγαίνουν από τα αριστερά τα παλικαράκια του μνημονίου», συμπλήρωσε καυστικά σε πολύ υψηλούς τόνους, για να συνεχίσει στο ίδιο μήκος κύματος: «Δεν μπορώ να παρακολουθώ το θέαμα της απότομης στροφής ποτέ στα δεξιά και πότε στα αριστερά χωρίς ζώνη, στη Formula 1 αυτό σε βγάζει εκτός στροφής».

«Δεν ήθελαν να σταθούμε τον Ιούνιο του 2012, δε θέλησαν να σταθούμε στις ευρωεκλογές και προσέβαλαν την Ελιά. Έγιναν δηλώσεις κορυφαίων στελεχών και μέχρι τελευταία στιγμή περίμενα δήλωση στήριξης της παράταξης μέχρι και μετά το τέλος της ψηφοφορίας κι αυτή έγινε λειψή, αμφίσημη», συνέχισε.

Από τα πυρά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ δε... γλίτωσε ούτε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, καθώς οι δυο άνδρες βρίσκονται σε «πόλεμο» από την περασμένη Παρασκευή. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος διερωτήθηκε, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί ονομαστικά στον υπουργό Μεταφορών: «Πότε το ανακαλύψατε αυτό; Και τι σημαίνει δημοκρατική λειτουργία;», για να απαντήσει ότι «η ύψιστη δημοκρατική λειτουργία είναι να ψηφίζεις ΠΑΣΟΚ στο παραβάν, να μην επενδύεις στην ήττα και να μην εξαγγέλλεις τη νίκη του αντιπάλου βάσει των δημοσκοπήσεων. Επίσης δε δέχομαι το ΠΑΣΟΚ να εμφανίζεται μια θλιβερή ουρά, όχι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά των τυχοδιωκτών του ΠΑΣΟΚ που πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ».

Συμπληρώνοντας, τόνισε: «Δεν μ' αρέσουν οι προσωπικές συναλλαγές, το παρασκήνιο, οι σκοτεινές σχέσεις, στο όνομα συμφερόντων που επενδύουν στην καταστροφή της χώρας, στην έξοδο από το ευρώ ή στον έλεγχο των πολιτικών εξελίξεων». Αυτό, είπε που τους ερεθίζει, «είναι ο υψηλός βαθμός ανεξαρτησίας που έχουμε».

«Δεν είμαι προϊόν του κομματικού σωλήνα. Ας μετρήσουμε τις διαδρομές μας και πόσο έχει συμβάλλει ο καθένας. Είναι τιμή και τεράστιο βάρος να είσαι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Έχουμε τη διπλή υποχρέωση να φτιάξουμε την ιστορία και να την αφηγηθούμε, ταυτόχρονα, κι αυτά θα τα κάνουμε στον πλατύ ορίζοντα της Δημοκρατικής Παράταξης και της εθνικής στρατηγικής», υπογράμμισε αιχμηρά, αναφερόμενος στα εσωκομματικά ζητήματα της παράταξης.

Στο ερώτημα: «Γιατί να μας ξαναψηφίσουν;», ο κ. Βενιζέλος απάντησε: «Γιατί αντιλαμβάνονται την υπευθυνότητα αυτών που λέμε, την κρισιμότητα του ρόλου μας, καταλαβαίνουν το κόστος, τη λύπη μας την ταπείνωση μας. Χωρίς εμάς δεν υπάρχει κυβέρνηση, στρατηγική και έξοδος από την κρίση».

Επιπλέον, ανέφερε πως έχει την αίσθηση ότι η θέση του ΠΑΣΟΚ να ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι δεδομένη, τονίζοντας ωστόσο ότι δε δέχεται την άποψη που έχει διατυπωθεί χωρίς προσυνεννόηση, ότι πρέπει να προτείνουμε στον ΣΥΡΙΖΑ συμφωνία ότι θα εκλέξουμε ΠτΔ όλοι μαζί, αλλά θα γίνουν εκλογές το Δεκέμβριο του 2015. «Αν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οι ανεξάρτητοι βουλευτές θέλουν εκλογές, θα έχουμε εκλογές», ανέφερε. Σχετικά με το θέμα του εκλογικού συστήματος, ο κ. Βενιζέλος διερωτήθηκε: «ποιος είπε ότι έχει λήξει;», τονίζοντας ότι προβλέπεται ρητά στην προγραμματική συμφωνία και πως όμως πρέπει να υπάρχει η στιγμή και να μην θεωρηθεί ότι μια κίνηση είναι κίνηση ηττοπάθειας.

Ο κ. Βενιζέλος ολοκλήρωσε τη δευτερολογία του, παραφράζοντας, όπως είπε, στίχο του Χ. Λ. Μπόρχες, με την αναφορά ότι «δεν κτίζεις στην άμμο, αλλά κτίζοντας και ξανακτίζοντας στην άμμο, κάνεις την άμμο πέτρα». «Και πάνω σε αυτή την πέτρα οικοδομούμε αυτή την προσπάθεια. Δεν θα την υπονομεύσει καμιά μικρότητα, καμία αναζήτηση ρόλου, καμία φωνή του παρελθόντος», κατέληξε.

Διαβάστε ακόμα:

«Άναψαν» τα αίματα στο ΠΑΣΟΚ – Νέες κόντρες!

Ροή Ειδήσεων