ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βενιζέλος: Ανάγκη να ενισχυθούν οι δημοκρατικοί θεσμοί

Βενιζέλος: Ανάγκη να ενισχυθούν οι δημοκρατικοί θεσμοί

Στους κινδύνους που αντιμετωπίζει η σύγχρονη δημοκρατία αλλά και στην αναγκαιότητα ενίσχυσης των δημοκρατικών θεσμών μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον αστάθειας και οικονομικής κρίσης αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Κατά τον εναρκτήριο χαιρετισμό του στο συνέδριο «Athens Forum 2014: Democracy under pressure», που διεξάγεται στο Μουσείο της Ακρόπολης, ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως η οικονομική κρίση και ο ανταγωνισμός τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όσο και διεθνώς έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα αποσταθεροποίησης για τη σύγχρονη δημοκρατία και χρειάζεται η Ευρώπη να ξαναθυμηθεί τις βασικές και θεμελιώδεις αρχές της, που εδράζονται στο δημοκρατικό ιδεώδες και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μάλιστα, υποστήριξε ότι η κατάσταση οδηγεί «σε κρίση νομιμοποίησης των πολιτικών κομμάτων και των κυβερνήσεων. Η κρίση αυτή βαίνει παράλληλα με την κρίση της κυριαρχίας του εθνικού κράτους, που καθίσταται αιχμάλωτο των αγορών, χωρίς οι λειτουργίες του να αντικαθίστανται από ανάλογα βήματα προς την κατεύθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

Στη συνέχεια, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέφερε ότι το μεγάλο θεσμικό και ηθικό δίλημμα που τίθεται είναι η δυνατότητα των εχθρών της δημοκρατίας να αξιοποιούν τα δημοκρατικά δικαιώματα, τους δημοκρατικούς θεσμούς, τις δημοκρατικές διαδικασίες και σημείωσε πως «Το κρισιμότερο είναι να δοθούν δημοκρατικές/πολιτικές απαντήσεις στα αιτία της οικονομικής κοινωνικής πίεσης που υφίσταται η δυτική δημοκρατία στον τόπο της. Αυτό αφορά την ανάγκη για πολιτικές που διασφαλίζουν την απασχόληση, την αξιοπρέπεια, την ευημερία όλων των πολιτών.

«Ο τρόπος με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει τη δημοσιονομική και χρηματοοικονομική κρίση σε πολλά κράτη-μέλη της τα τελευταία επτά χρόνια, ενώ κοστίζει πολλά χρήματα, δεν δίνει απαντήσεις στις παραπάνω υπαρξιακές ανάγκες. Αυτό συμβαίνει γιατί κυριαρχούν στερεότυπα που λαμβάνουν υπόψη δημοσιονομικά και μακροοικονομικά μοντέλα, αλλά όχι τις αντοχές των κοινωνιών και τις πολιτικές συμπεριφορές που συχνά τείνουν στην αμφισβήτηση των δημοκρατικών αξιών», είπε και πρόσθεσε:

«Η διόγκωση του ευρωσκεπτικισμού και της ακροδεξιάς απαιτεί πιο ολοκληρωμένες και συνθέτες προσεγγίσεις από τις κυβερνήσεις εκείνων των χωρών που έχουν, εκ των πραγμάτων, αυξημένη ευθύνη για την πορεία της Ευρώπης. Χρειάζεται μεγαλύτερη ιστορική μνήμη και μεγαλύτερη ιστορική ευφυΐα στο όνομα των αξιών της Ευρώπης με πρώτη τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου».

Τέλος, ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι χρειάζεται μια νέα πολιτική για την αντιμετώπιση των ανοιχτών διεθνών θεμάτων και υπογράμμισε την ανάγκη για την προάσπιση όχι μόνο της δημοκρατίας αλλά και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αφού, όπως είπε, αποτελούν τις δυο όψεις, του ιδίου νομίσματος.