ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δικαστική μάχη της Χρυσής Αυγής για την κρατική χρηματοδότησή της

Δικαστική μάχη της Χρυσής Αυγής για την κρατική χρηματοδότησή της

Σκληρή μάχη για να κηρυχθεί αντισυνταγματική η απόφαση με την οποία διεκόπη η κρατική χρηματοδότησή της δίνει τις επόμενες ημέρες η Χρυσή Αυγή ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η Ολομέλεια θα συνέλθει υπό τον πρόεδρό της Σωτήρη Ρίζο και εισηγήτρια την σύμβουλο Επικρατείας Μαρία Καραμανώφ, η οποία ήταν εισηγήτρια και στην Επιτροπή Αναστολών που είχε απορρίψει τότε την αίτηση της Χρυσής Αυγής ως "απαράδεκτη", με το σκεπτικό ότι η η επίμαχη υπουργική απόφαση εκδόθηκε σε εκτέλεση απόφασης της Βουλής.

Συνεπώς, επισήμαναν οι σύμβουλοι Επικρατείας η αίτηση αναστολής της Χρυσής Αυγής είναι απαράδεκτη, καθώς ουσιαστικά στρέφεται κατά της απόφασης της Βουλής, την οποία το ΣτΕ δεν μπορεί να ελέγξει.

Απ΄ την πλευρά της η κυρία Καραμανώφ ως εισηγήτρια στην υπόθεση της αναστολής, όπως και ο σύμβουλος Επικρατείας Διομήδης Κυριλόπουλος, εξέφρασαν διαφορετική θέση, από τα άλλη μέλη της Επιτροπής Αναστολών, η οποία όμως καταλήγει στο ίδιο «δια ταύτα».

Οι σύμβουλοι Επικρατείας εξέφρασαν την άποψη ότι η αίτηση αναστολής της Χρυσής Αυγής δεν είναι απορριπτέα ως «προδήλως αβάσιμη», αλλά είναι απορριπτέα «κατ΄ ουσίαν». Κι αυτό διότι η οικονομική βλάβη που επικαλείται η ΧΑ δεν είναι ανεπανόρθωτη, αφού την πρώτη δόση της τακτικής χρηματοδότησης την έχει ήδη λάβει (873.114 ευρώ) και έχει περιληφθεί στον ισολογισμό της.

Την ίδια άποψη αναμένεται να επαναδιατυπώσει η κ. Καραμανώφ και ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ, όταν θα εξεταστεί η κυρία προσφυγή.

Η Χρυσή Αυγή υποστηρίζει ότι με την επίμαχη υπουργική απόφαση παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της διάκρισης των λειτουργιών. Επίσης, σύμφωνα με την προσφυγή παραβιάζεται τόσο το άρθρο 5 του Συντάγματος που θεσπίζει την ελευθερία ανάπτυξης της προσωπικότητας, όσο και η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας (άρθρο 25 του Συντάγματος) όπως και το άρθρο 29 του Συνταγματικού χάρτη, που ορίζει ότι τα κόμματα έχουν δικαίωμα στην οικονομική τους ενίσχυση από το κράτος για τις εκλογικές τους δαπάνες.

Διαβάστε επίσης:

Εκδηλώσεις μνήμης για τον Παύλο Φύσσα-Σε επιφυλακή η ΕΛ.ΑΣ.