ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η «διεύρυνση» στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ

Η «διεύρυνση» στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ

Το προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας από την ΔΕΘ - Ποιους θα περιλαμβάνει και ποιοι αποκλείονται…

Ο Αλ. Τσίπρας, με τη συνέντευξή του στη Θεσσαλονίκη, μίλησε για «εκπλήξεις» που θα έχει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όταν σχηματιστεί.

Αυτό σχετίζεται και με ανοίγματα που θα γίνουν και πριν τις εκλογές και θα έχουν στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή διεύρυνση, ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη συσπείρωση που θα κάνει μεγαλύτερη την εκλογική νίκη, αλλά και θα διασφαλίζει μια κοινωνική και πολιτική συμμαχία που θα στηρίξει τα μέτρα τα οποία θα αρχίσει να παίρνει η νέα κυβέρνηση.

Πολύ περισσότερο, που για πολλά απ’ αυτά θα απαιτηθούν και συγκρούσεις και ανατροπές, όπως προανήγγειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Βεβαίως, όπως τόνισε στο Newsbomb.gr συνεργάτης του Αλ. Τσίπρα, απ’ αυτή την ευρεία πολιτική και κοινωνική συμμαχία αποκλείονται εκείνα τα στελέχη τα οποία συνεχίζουν να στηρίζουν με κάθε τρόπο τις μνημονιακές επιλογές αυτής της συγκυβέρνησης, ακόμα κι αν αποστασιοποιηθούν προεκλογικά, κάτι που αναμένουν οι του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα γίνει, σε μια λογική του «ο σώζων εαυτόν, σωθήτω».

Ήδη άλλωστε δεν είναι λίγα τα πολιτικά αλλά και κοινωνικά στελέχη τα οποία έχουν επιχειρήσει βολιδοσκόπηση του ΣΥΡΙΖΑ και έχουν λάβει αρνητική απάντηση…

Απ’ την άλλη, δεν θα αποκλειστούν ορισμένα στελέχη τα οποία μπορεί μεν να στήριξαν μνημονιακές επιλογές στην έναρξη της κρίσης, αλλά αποστασιοποιήθηκαν έγκαιρα και στη συνέχεια έχουν κρατήσει μια συνεπή στάση απέναντι σε μνημονιακές πολιτικές.

Οι δύο συγκεντρώσεις που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στις αρχές του καλοκαιριού, για το δημοψήφισμα για τη «μικρή ΔΕΗ» και για τους αιγιαλούς, είναι «πιλότος» συγκρότησης αυτής της νέας συμμαχίας.

Σε ό,τι αφορά σε πρόσωπα τα οποία θα μπορούσαν να πλαισιώσουν τα ψηφοδέλτια της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης, ο ίδιος συνεργάτης του Αλ. Τσίπρα μας επεσήμανε ότι είναι ακόμα νωρίς για να γίνει λόγος για ονόματα.

Ωστόσο και με βάση τα προαναφερθέντα, καθώς και με βάση επιλογές που θα γίνουν από πολλούς χώρους, θα πρέπει να θεωρείται πολύ πιθανή η συμμετοχή στελεχών όπως η Λούκα Κατσέλη, η οποία συμμετέχει σε κοινές δράσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ, διατηρεί διαύλους επικοινωνίας με τον πρόεδρό του, ενώ και το κόμμα του οποίου ηγείται, η «Κοινωνική Συμφωνία», συμπορεύεται με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κοντά στη Λούκα Κατσέλη βρίσκεται η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, που επίσης δεν αποκλείεται να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε συζητήσεις με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται επίσης ο Ν. Κοτζιάς, ο οποίος ηγείται πολιτικής κίνησης και συμμετέχει σε κοινές εκδηλώσεις.

Απ’ το χώρο των πανεπιστημιακών είναι πιθανή η συμμετοχή στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ του πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου της Αθήνας, του Θεοδ. Πελεγρίνη, ενώ σχετικές συζητήσεις γίνονται και με άλλα πρόσωπα αυτού του χώρου.

Απ’ το χώρο της Τέχνης ας σημειωθεί το όνομα του γνωστού μουσικοσυνθέτη Θ. Μικρούτσικου, ενώ σχέσεις υπάρχουν και με τον Λ. Λαζόπουλο, φυσικά και μα άλλους…

Επίσης ανοίγματα θα γίνουν και σε στελέχη του συνδικαλιστικού κινήματος, ορισμένα απ’ τα οποία θα είναι έκπληξη. Κριτήριο και εδώ θα είναι η συνεπής και συνεχής αντιμνημονιακή στάση…

Πάντως η συζήτηση για την συγκρότηση των ψηφοδελτίων αν και τυπικά δεν έχει ξεκινήσει, ωστόσο απασχολεί τα υψηλά κλιμάκια της Κουμουνδούρου. Στόχος, η στελέχωση αυτού του «εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης» που πρόταξε ο Τσίπρας με την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη.

Διαβάστε επίσης:

Κάνουν αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ!

Παπαδημούλης: Το άγχος του Βενιζέλου δείχνει εκλογές