ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δικηγόρος Χ.Α.:Η αναστολή χρηματοδότησης οδηγεί στο θάνατο το κόμμα

Δικηγόρος Χ.Α.:Η αναστολή χρηματοδότησης οδηγεί στο θάνατο το κόμμα

Κραυγαλέα και αντισυνταγματική χαρακτήρισε την απόφαση για την διακοπή χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής ο δικηγόρος κ. Παπαγρηγορίου, που εκπροσώπησε τον πολιτικό σχηματισμό στη δίκη ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Όπως είπε εξεδόθη κατ΄ εφαρμογή της απόφασης της Βουλής προσβάλλοντας βάναυσα το δημοκρατικό πολίτευμα. «Ήταν μια φωτογραφική διάταξη για να εξοστρακιστεί, εξοβελιστεί η Χρυσή Αυγή».

Ακόμη ο κ. Παπαγρηγορίου υποστήριξε ότι:

-παραβιάζεται το τεκμήριο της αθωότητας, καθώς δεν είναι δυνατόν με μόνη την άσκηση ποινικής δίωξης να στερείται η χρηματοδότηση.

-στερεί τα μέσα από τη Χρυσή Αυγή προκειμένου να διαχύσει τις πολιτικές απόψεις στην κοινωνία.

-επιβάλει ποινή για πράξη που ακόμα διερευνάται.

Ο δικηγόρος χαρακτήρισε "μεμονωμένα περιστατικά τις εγκληματικές, αποτρόπαιες ενέργειες που αποδίδονται στη Χρυσή Αυγή. Να τιμωρηθούν, αλλά δεν γίνεται να αποδίδονται σε έναν ολόκληρο πολιτικό οργανισμό. Η αναστολή χρηματοδότησης οδηγεί στο θάνατο το κόμμα, αφού δεν μπορεί να επιβιώσει με τις δεδομένες εκλογικές δαπάνες".

Εκπρόσωποι δημοσίου: «Η Χρυσή Αυγή έχει κι άλλους πόρους»

Στον αντίποδα οι νομικοί εκπρόσωποι του δημοσίου αντέτειναν:

"Η αίτηση είναι προδήλως απαράδεκτη διότι η ΚΥΑ είναι πράξη εκτέλεσης της προηγηθείσας απόφασης της Βουλής. Οι αποφάσεις της Ολομέλειας της Βουλής δεν προσβάλλονται στο ΣτΕ.

-Η Χρυσή Αυγή έχει κι άλλους πόρους, αφού σύμφωνα με τον ισολογισμό του 2013, προκύπτει ότι: Πάνω από 400.000 ευρώ μπήκαν στα ταμεία της από ιδιωτική χρηματοδότηση και 150.000 ευρώ από τις βουλευτικές αποζημιώσεις. (μέρος αυτών πηγαίνει στο κόμμα).

-Το μέτρο είναι προσωρινό, δεν αποστερεί στο κόμμα οριστικά τη χρηματοδότηση. Σε περίπτωση αθώωσης τα χρήματα θα επιστραφούν στο κόμμα.

-Για λόγους δημοσίου συμφέροντος δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί κόμμα τα μέλη του οποίου και κυρίως ο αρχηγός του, κατηγορούνται για εγκληματικές ενέργειες και έχουν ήδη προφυλακιστεί".

Ως απόδειξη δε της δυνατότητας του κόμματος να παραμένει ενεργό, επικαλέστηκαν τη συμμετοχή του στις ευρωεκλογές "όπου ελεύθερα εξέφραζε τις απόψεις της και έλαβε ικανοποιητικό αριθμό ψήφων.