ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιστολή φωτιά σε Παπούλια: Δεν κάνατε την παραμικρή νύξη για τις γερμανικές οφειλές

Επιστολή φωτιά σε Παπούλια: Δεν κάνατε την παραμικρή νύξη για τις γερμανικές οφειλές

Το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και ο πρόεδρός του Μανώλης Γλέζος εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους στον κ.Παπούλια για την πρόσφατη επίσκεψή του στη Γερμανία.

Το Συμβούλιο επικρίνει τον κ. Παπούλια ότι δεν άκουσε τις εκκλήσεις του για να μη συναινέσει στα γερμανικά σχέδια αλλά και ότι δεν έκανε την παραμικρή νύξη για το θέμα των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα.

Η επιστολή προς τον Κάρολο Παπούλια:

ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ

ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Γαμβέτα 6, 210.7237333,

Αθήνα, 22 Σεπτεμβρίου 2014

Εξοχότατο Κύριο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας

κ.κ. Κάρολο Παπούλια

Ενταύθα

Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε,

Tο Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, είχε εγκαίρως λάβει θέση για το «Ελληνογερμανικό (κατά κυριολεξία Γερμανογερμανικό) Ταμείο για το Μέλλον» και για το «Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας». Επισημάναμε εγκαίρως και μετ΄ επιτάσεως τους κινδύνους που επιφέρει η άγνοια της Ιστορίας και η Λήθη, τη στιγμή, μάλιστα, που η άγνοια της φρίκης του ναζισμού έχει συμβάλει στη γιγάντωση του νεοφασισμού πανευρωπαϊκά, αλλά και στην πατρίδα μας, όπου οι νεοναζιστές κατέστησαν υπαρκτή δύναμη στο Κοινοβούλιο και εξέλεξαν και Ευρωβουλευτές.

Η Πατρίδα μας, κύριε Πρόεδρε, ούτε έχει πράξει κάτι για το οποίο θα έπρεπε να εντρέπεται, ούτε έχει διαπράξει εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας, του Πολιτισμού και της Ιστορίας , από τα οποία θα έπρεπε να αποκαθαρθεί.

Αντιθέτως. Στο Λαό μας ανήκουν τα εύσημα του Παλλαϊκού Ολομέτωπου Αντιφασιστικού Αγώνα, πολιτικού και πολεμικού, κατά την περίοδο 1941-1944 που και εσείς έχετε αγωνιστεί. Ο Λαός μας δεν ξεχνά τους υπέροχους αντιφασίστες-πατριώτες Αγωνιστές προγόνους τους, που με την πολεμική τους προσπάθεια, τις μεγάλες απεργίες και τα ογκώδη συλλαλητήρια, τα σαμποτάζ και τον Αγώνα στην πόλη, κατήσχυναν και ταπείνωσαν τον κατακτητή.

Άλλοι έχουν ανάγκη αποκάθαρσης. Και πρέπει να αποκαθαρθούν από πολλά. Από το έγκλημα της κλοπής, της λεηλασίας, της καταστροφής και του πλιάτσικου της περιουσίας του Λαού μας. Από την προκλητική επί δεκαετίες δυστροπία τους να αποπληρώσουν τα δανεικά που μας πήραν με το Αναγκαστικό Κατοχικό Δάνειο. Από την παράνοια της πλήρους καταστροφής των παραγωγικών υποδομών της Χώρας. Από την κλοπή και την καταστροφή αρχαιολογικών και πολιτιστικών θησαυρών και μνημείων.

Από το άγος της γενοκτονίας των Εβραίων συμπατριωτών μας. Από την Εξόντωση του Ελληνικού Λαού με το Λιμό και το Λοιμό. Από το στίγμα της δολοφονίας εκατοντάδων ομήρων. Από το Έγκλημα κατά της Ανθρωπότητας, των επιχειρήσεων ευρείας κλίμακας, από μεγάλες μονάδες, κατά του οικιστικού ιστού της υπαίθρου , που κατέληξαν στην πυρπόληση 1770 κωμοπόλεων και χωριών, περισσότερα από 100 τα οποία καταστράφηκαν ολοκληρωτικά, και στο λουτρό αίματος της σφαγής των κατοίκων τους, χιλιάδων πολιτών, χωρίς να γίνεται εξαίρεση σε βρέφη, γυναικόπαιδα και γέροντες. Επιχειρήσεις, μάλιστα, στις οποίες οι συμμετέχοντες οπλίτες και αξιωματικοί της Βέρμαχτ υπερέβαλαν σε ζήλο , ενθουσιασμό και ευφορία, όπως φαίνεται από το φωτογραφικό υλικό, γερμανικής συνήθως προελεύσεως, ξεπερνώντας και τις φρικώδεις διαταγές των ανωτέρων ναζιστικών κλιμακίων.

Για να μη μακρηγορούμε κύριε Πρόεδρε, εμείς και τους αγωνιστές θυμόμαστε και τους αγώνες τιμάμε και τα θύματα έχουμε χρέος να δικαιώσουμε. Όποιος νομίζει ότι πρέπει να αποκαθαρθεί, να αποπληρώσει το Αναγκαστικό Κατοχικό Δάνειο. Να καταβάλει τις καθορισμένες επανορθώσεις για την αρπαγή του πλούτου και την καταστροφή των παραγωγικών δομών και υποδομών του Ελληνικού Λαού. Να επιστρέψει τους αρχαιολογικούς και πολιτιστικούς θησαυρούς. Και να αποζημιώσει τα θύματα της θηριωδίας εκφράζοντας έμπρακτα τη μεταμέλεια για τις πράξεις του. Τότε, θα έχει αποδοθεί δικαιοσύνη και θα ακολουθήσει και η κάθαρση.

Στο πλαίσιο αυτό, οι δηλώσεις σας, στις 12 Σεπτεμβρίου 2012, κατά τη διάρκεια της υπογραφής της κοινής πρόθεσης για την ίδρυση του Ελληνο-Γερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας στο Βερολίνο: «Νομίζω ότι στη χώρα μου το Ίδρυμα αυτό θα έχει τη δυνατότητα να παίξει και έναν άλλο πολύ σημαντικό ρόλο: στην αποκάθαρση της ιστορίας από πολλά πράγματα τα οποία βαρύνουν χωρίς να είναι η πραγματικότητα. Πράγματι έχουνε γίνει πολλά τα οποία έχουμε καταδικάσει, για τα οποία έχουμε πολεμήσει, αλλά γίνονται και πάρα πολλά, τα οποία είναι πολύ θετικά στη συνεργασία των δύο χωρών», μας γεμίζει αφόρητη θλίψη. Τον θεωρούμε, κύριε Πρόεδρε, ως ένα επικίνδυνο και επιζήμιο δρόμο.

Κύριε Πρόεδρε, πρέπει να δοθούν εξηγήσεις στον Ελληνικό Λαό, και για τις δηλώσεις σας αυτές , αλλά και για τη στάση σας, ως υπουργού των Εξωτερικών το 1995, στο περιθώριο της ρηματικής διακοίνωσης προς τη Γερμανία. Όπως δήλωσε και προχθές στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ο τότε πρέσβης της Ελλάδας στη Βόννη κ. Μπουρλογιάννης – Τσαγκαρίδης, ο τότε Αναπληρωτής Υπουργός των Εξωτερικών κ.Θ. Πάγκαλος του είχε δώσει εντολή να μεταβεί στο Γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών και να θέσει το θέμα με τη δέουσα βαρύτητα και το δέον ύφος. Εσείς, όμως, τον διατάξατε να πράξει άλλως.

Για το Εθνικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ο Γραμματέας της Συντονιστικής Επιτροπής

Μανώλης Γλέζος Στέφανος Ληναίος

Διαβάστε επίσης:

Δυσφορία Παπούλια για την Ελληνική πρεσβεία στο Βερολίνο