ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σούρλας: To Εθνικό Συμβούλιο Ηλικιωμένων θα τους δώσει φωνή

Σούρλας: To Εθνικό Συμβούλιο Ηλικιωμένων θα τους δώσει φωνή

«Οι Ηλικιωμένοι αποκτούν φωνή και ρόλο. Με τη σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Ηλικιωμένων, δίνεται επιτέλους «φωνή» στους ηλικιωμένους, που σήμερα ανέρχονται σε 2.200.000 άτομα» επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Γεν. Γραμματέας διαφάνειας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων Γιάννης Σούρλας στην ομιλία του στη Βουλή για την Παγκόσμια Ημέρα για τους Ηλικιωμένους.

Ο Γ. Σούρλας χαρακτήρισε ιστορικής σημασίας την εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα για τους Ηλικιωμένους, που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή από τη Γενική Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και τη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής όπου αποφασίστηκε να προωθηθούν οι διαδικασίες:
• Για τη Σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Ηλικιωμένων
• Για τη χορήγηση Ελαχίστου Εγγυημένου Εισοδήματος στους Ηλικιωμένους
• Για καθιέρωση προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, στην παγκόσμια ημέρα της τρίτης ηλικίας.

Ο Β. Κεγκέρογλου, Υφυπουργός Εργασίας, αφού αναφέρθηκε στο έργο και στις δομές στήριξης του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, για τους Ηλικιωμένους έκανε δεκτή την πρόταση της Γενικής Γραμματείας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που έχει εκπονήσει και σχέδιο Νόμου για τη σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Ηλικιωμένων και ανακοίνωσε ότι θα την προωθήσει άμεσα για νομοθετική ρύθμιση.

Επίσης ανακοίνωσε την πιλοτική εφαρμογή του ελαχίστου εγγυημένου εισοδήματος, που θα αρχίσει από 14/10/2014, και κατά προτεραιότητα θα χορηγηθεί στους ηλικιωμένους που ζουν στην απόλυτη φτώχεια.

Η Υφυπουργός Υγείας Κατερίνα Παπακώστα – Σιδηροπούλου υπογράμμισε πως σε μια Ελλάδα που σταδιακά γερνάει - το 2020, θα μετατραπεί σε μια χώρα όπου το 32,5% του πληθυσμού θα έχει ηλικία άνω των 65 ετών- η πολιτεία χρειάζεται να εντείνει τις προσπάθειές της, ώστε να μεγιστοποιηθούν τα έτη υγιούς ζωής του πληθυσμού, δίνοντας έμφαση στην υγεία και την προληπτική ιατρική.

Αναφέρθηκε στους ηλικιωμένους που πάσχουν από άνοια, και στην εκπόνηση για πρώτη φορά στη χώρα μας Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την άνοια – νόσο Αλτσχάϊμερ, μια νόσο με οικονομικές, κοινωνικές και συναισθηματικές διαστάσεις για τον ίδιο τον πάσχοντα και την οικογένειά του.
Ακόμη ανέφερε πως η δημιουργία και λειτουργία ημερήσιων κέντρων περίθαλψης, η ενεργοποίηση ειδικών προγραμμάτων φροντίδας, προγραμμάτων «υιοθεσίας» ηλικιωμένων είναι μερικές από τις προτάσεις για τη στήριξη της Τρίτης Ηλικίας.

Ο Δ. Κρεμαστινός, Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, ανέλαβε να προωθήσει την καθιέρωση προ Ημερησίας Διατάξεως Συζήτησης στη Βουλή, την Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων και τόνισε ότι: «οι σύγχρονες κοινωνίες πρέπει να στηρίξουν στάσεις και πολιτικές θετικές προς το γήρας, να συνειδητοποιήσουν την αξία της πείρας, της γνώσης και της σοφίας των ηλικιωμένων και να τους αντιμετωπίζουν με αξιοπρέπεια και σεβασμό».

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν: η Γενική Γραμματεία Πρόνοιας κα Μπέκου, η κα Κανελλοπούλου, νομικός, ε.τ. Γενική Διευθύντρια Υπουργείου Υγείας, ε.τ. Ισόβιος Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Δικαιώματα των Ηλικιωμένων (U.E.S.) και η κα Σοφία Αδάμ, Καθηγήτρια Δημόσιας Διοίκησης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Διαβάστε επίσης

Πώς ο Κικίλιας «έσωσε» την σχολή αστυφυλάκων Κομοτηνής