ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στρατούλης: Η αποκατάσταση του κατώτατου μισθού αποκαθιστά τη νομιμότητα

Στρατούλης: Η αποκατάσταση του κατώτατου μισθού αποκαθιστά τη νομιμότητα

Η αποκατάσταση του κατώτατου μισθού και του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων αποκαθιστά τη δημοκρατική και συνταγματική νομιμότητα στις εργασιακές σχέσεις, τόνισε ο βουλευτής Δημήτρης Στρατούλης σε συνέντευξη Τύπου για τη σχετική πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, όπως είπε ο κ. Στρατούλης, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα προ των μνημονίων επίπεδα, δηλαδή στα 751 ευρώ μικτά μηνιαία, ανεξαρτήτως ηλικίας, από 586 ευρώ μικτά μηνιαία και 511 ευρώ μικτά μηνιαία για τους κάτω των 25 ετών που είχε μειωθεί και τον επανακαθορισμό του, με Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που θα συνάπτεται μεταξύ της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών φορέων.

Επιπλέον ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την αποκατάσταση του θεσμού των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, με την επαναφορά των αρχών της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης, της μετενέργειας, καθώς και του ρόλου και των αρμοδιοτήτων του ΟΜΕΔ.

Ο κ. Στρατούλης σημείωσε πως η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε συμβολικά να καταθέσει τη συγκεκριμένη πρόταση νόμου σήμερα, καθώς «η κυβέρνηση συζητά με την τρόικα την ακόμα μεγαλύτερη κατεδάφιση της εργατικής νομοθεσίας (απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων, περιορισμός δικαιώματος απεργίας, μειώσεις συντάξεων)». Επιπλέον, ανέφερε ότι καθώς το πιο πιθανό είναι ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει δεκτή την πρόταση νόμου, ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται ότι θα είναι από τα πρώτα νομοσχέδια που θα φέρει στη Βουλή ως κυβέρνηση.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος σημείωσε πως για την τρόικα ο κατώτατος μισθός αποτελεί τη «μητρική» ρήτρα της διαρκούς εσωτερικής υποτίμησης και της βίαιης αποσάθρωσης των μισθών στη χώρα μας, καθώς πάνω σε αυτόν χτιζόταν για δεκαετίες όλο το σύστημα μισθών στην Ελλάδα.

Η συντονίστρια του τμήματος εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Δέσποινα Σπανού, επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά από την Ελληνική Βουλή την υπερψήφιση της συγκεκριμένης πρότασης νόμου, αλλά και από τους συνδικαλιστικούς φορείς την υποστήριξη της.

Τέλος, σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, ο κ. Στρατούλης επισήμανε ότι «αποτελεί μια απεγνωσμένη και αναποτελεσματική αμυντική κίνηση της κυβέρνησης, για να κερδίσει κάποιο ελάχιστο πολιτικό χρόνο, που, όμως, δεν θα αποτρέψει την εκλογική και πολιτική συντριβή της».

Διαβάστε επίσης:

Η ομιλία Κουβέλη στο συνέδριο της ΔΗΜ.ΑΡ. και το φλερτ με ΣΥΡΙΖΑ