ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το μεσημέρι η συνάντηση Σαμαρά - Γιούνκερ

Το μεσημέρι η συνάντηση Σαμαρά - Γιούνκερ

Στην Αθήνα θα βρίσκεται σήμερα ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος θα έχει συνάντηση στη 1 το μεσημέρι με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Σημειώνεται ότι είναι η δεύτερη φορά που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, από την εκλογή του στη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό αναμένεται να συζητηθούν οι ευρωπαϊκές εξελίξεις και η πορεία του ελληνικού προγράμματος.

Την πρόσκληση απηύθυνε ο Α. Σαμαράς στο νέο Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και έγινε αμέσως αποδεκτή.

Η κίνηση του πρωθυπουργού εντάσσεται σε μια σειρά από πρωτοβουλίες που πρόκειται να αναλάβει ο Α. Σαμαράς το αμέσως επόμενο διάστημα, προκειμένου να ασκήσει πιέσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την έναρξη των συζητήσεων για την μείωση του ελληνικού χρέους.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει και το σχέδιο της κυβέρνησης για την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα καλυφθεί χρηματοδοτικό κενό, το οποίο θα προκύψει από την αποχώρηση του ΔΝΤ, αφού η χώρα δεν θα λάβει την τελευταία δόση.

Το κυβερνητικό επιτελείο προσδοκά στη στήριξη του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για δύο λόγους.

Από τη μια προκειμένου να σταλεί σαφές μήνυμα στο εσωτερικό της χώρας, καθώς η επίσκεψη γίνεται ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις με την τρόικα για την τελική αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Από την άλλη γιατί εκτιμούν ότι ενδεχόμενη στήριξη από τον κ. Γιούνκερ στην διαπραγμάτευση με την τρόικα θα βοηθήσει ώστε να περάσει τις φοροαπαλλαγές και τις ευνοϊκές ρυθμίσεις χωρίς αντιρρήσεις και επιφυλάξεις.

Να σημειωθεί, ότι ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισκέπτεται τη χώρα μας για τρίτη φορά σε σύντομο χρονικό διάστημα και για δεύτερη φορά από τότε που ανέλαβε την προεδρία της Κομισιόν.

Δηλώσεις έχει γίνει γνωστό δεν θα υπάρξουν. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει γεύμα στο Μουσείο Μπενάκη.

Διαβάστε επίσης:

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου

Χάσιμο χρόνου η ψήφος εμπιστοσύνης

Για καφέ και συμπάθιο στην πρωθυπουργική κατοικία;