ΠΟΛΙΤΙΚΗ

O Economist «βλέπει» Τσίπρα πρωθυπουργό!

O Economist «βλέπει» Τσίπρα πρωθυπουργό!

Σε άρθρο του το βρετανικό περιοδικό σκιαγραφεί το προφίλ του ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει μεγάλες πιθανότητες να αναλάβει τη διακυβέρνηση

Το ένα μετά το άλλο τα ξένα ΜΜΕ αλλάζουν στάση και σχόλια για το πρόσωπο του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Το έγκυρο περιοδικό Economist βλέπει μεγάλες πιθανότητες ο Αλέξης Τσίπρας να αναλάβει τη διακυβέρνηση της Ελλάδας και με άρθρο του προσπαθεί να «φωτογραφίσει» το προφίλ του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως σημειώνει το περιοδικό ο Αλέξης Τσίπρας οικοδομεί ένα ευρωπαϊκό προφίλ προκειμένου να μεγαλώσει την εκλογική δεξαμενή του στο εσωτερικό της Ελλάδας και πάνω σε αυτή την ποιοτική αλλαγή στο προφίλ του εντάσσεται η απόφασή του να κατέβει ως υποψήφιος πρόεδρος της Κομισιόν.

Η προσπάθειά του αυτή μπορεί να μην απέδωσε αποτελέσματα στις ευρωεκλογές για τον ίδιο τον κ. Τσίπρα, πλην όμως έδωσε τη δυνατότητα στο κόμμα του να πάρει κεφάλι με διαφορά 3,8% από τη Νέα Δημοκρατία σημειώνει ο Economist.

Το περιοδικό ασχολείται και με το ταξίδι του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο Βατικανό και την ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα στους δύο άνδρες γράφοντας χαρακτηριστικά: «οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα την ονόμασαν «συνάντηση δύο μυαλών» και συμπλήρωναν με νόημα πως ο Πάπας συμφώνησε με τον κ. Τσίπρα, έναν άθεο, στο γεγονός οι φτωχοί υποφέρουν άδικα ως αποτέλεσμα των πολιτικών λιτότητας που επιβλήθηκαν σε αδύναμες χώρες. Κάτι που τώρα συνέβη στην Ελλάδα, αλλά στα τέλη του 1990 επιβλήθηκε και στην πατρίδα του Πάπα Φραγκίσκου, την Αργεντινή».

Σύμφωνα με τον Economist, o Αλέξης Τσίπρας, με την προοπτική της πρωθυπουργίας, αλλάζει. Δεν υπόσχεται πλέον ότι θα σχίσει τη δανειακή σύμβαση, αλλά αρκετοί δυσπιστούν με το πρόγραμμα που παρουσίασε στη ΔΕΘ και το οποίο έχει κόστος 11 δισ. ευρώ. Ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει την αύξηση του ελάχιστου μισθού στα 750 ευρώ (60% πάνω από ότι είναι τώρα), την πάταξη της φοροδιαφυγής, την επαναφορά του δώρου Χριστουγέννων στους συνταξιούχους και τη δημιουργία 300.000 νέων θέσεων εργασίας.

Από την άλλη – όπως γράφει το περιοδικό - ο Αντώνης Σαμαράς περιλαμβάνει στην ατζέντα του τις δικές του προσφορές. «Αν και θα ήθελε να πάει ακόμα πιο πέρα, ωστόσο συγκρατείται από την Τρόικα και τους δανειστές που αυτές τις ημέρες βρίσκονται στην Αθήνα για μια τελευταία έρευνα γύρω από την αναθεώρηση των στοιχείων του ελληνικού προγράμματος».

Ο κ. Σαμαράς, σημειώνει ο Economist, θα ήθελε να ακολουθήσει το παράδειγμα της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας να βγει εκτός Τρόικα. Κάτι τέτοιο θα έδινε ώθηση στη συγκυβέρνηση με τον ΠΑΣΟΚ, αλλά το θέμα είναι μόλις μίλησε περί εξόδου, τα ελληνικά ομόλογα πιέστηκαν αρκετά.

Τέλος ο Economist στο άρθρο του δίνει μεγάλη βαρύτητα στις τρείς τελευταίες δημοσκοπήσεις που δίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ ένα σημαντικό προβάδισμα που φτάνει ακόμα και στις 11 μονάδες διαφορά, κάτι που σόκαρε την κυβέρνηση. «Με την εκλογή του ΠτΔ να βρίσκεται επί θύραις, η πιθανότητα πρόωρων εκλογών είναι δεδομένη. Σε αυτή την περίπτωση στην pole position για να τις κερδίσει βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Economist.

Διαβάστε επίσης:

Δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στον εαυτό τους