ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το μήνυμα του Α.Σαμαρά για τα 40 χρόνια ΝΔ

Το μήνυμα του Α.Σαμαρά για τα 40 χρόνια ΝΔ

Το κείμενο του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στο λεύκωμα που μοιράστηκε χθες στην εκδήλωση για τα 40 χρόνια της Νέας Δημοκρατίας. Στην πρώτη σελίδα του λευκώματος που περιλαμβάνει ιστορικές φωτογραφίες από τους ηγέτες του κόμματος. Αυτό της ιδρυτικής διακήρυξης του Κωνσταντίνου Καραμανλή και άλλο ένα, του Αντώνη Σαμαρά, το οποίο αναφέρει αναλυτικά:

Οι διαχρονικές αξίες της Νέας Δημοκρατίας θεμέλια της νέας Ελλάδας

"Η ιδρυτική διακήρυξη της Νέας Δημοκρατίας, αν και γράφηκε πριν από 40 χρόνια, παραμένει διαχρονική και αποδείχθηκε προφητική! Δημοσιεύτηκε το 1974, τρεις μήνες μετά από την αποκατάσταση του κοινοβουλευτικού πολι- τεύματος, μέσα σε συνθήκες εθνικής κρίσης.

Σε μια στιγμή που όλος ο κόσμος φοβόταν τα χειρότερα για τη χώρα, η Ελλάδα απέκτησε για πρώτη φορά ανθεκτικούς κοινοβουλευτικούς θεσμούς, ξεπέρασε την οικονομική της κρίση, στάθηκε όρθια, αποσόβησε μεγάλες εθνικές απειλές και πολύ σύντομα μπήκε στην Ενωμένη Ευρώπη. Όνειρα δεκαετιών και ανεκπλήρωτες προσδοκίες από τις απαρχές του ελεύθερου εθνικού βίου της χώρας, έγιναν μέσα σε λίγο καιρό πραγματικότητα.

Αυτή υπήρξε η παρακαταθήκη του Κωνσταντίνου Καραμανλή, που αναδείχθηκε σε ρόλο αληθινού Εθνάρχη! Κι αυτή ήταν η παρακαταθήκη δημοκρατίας, που αποτελεί από τότε και καθορίζει διαχρονικά το ρόλο της παράταξης που ίδρυσε εκείνος: της Νέας Δημοκρατίας!

Όμως, η ιδρυτική διακήρυξη αποδείχθηκε και προφητική: Γιατί προειδοποιούσε για όλα εκεί- να που έπρεπε να κάνουμε, ώστε να λειτουργεί το δημοκρατικό πολίτευμα. Κι όλα εκείνα που έπρεπε να αποφύγουμε για να μην περάσουμε σκληρές δοκιμασίες.

Υπογράμμιζε, ήδη από τότε, ότι η Νέα Δημοκρατία:

- ταυτίζει «το Έθνος με το Λαό», σε αντίθεση με εκείνους που τα διαχωρίζουν,
- ταυτίζει «την Πατρίδα με τους Ανθρώπους της», δίνοντας το υπέρτατο ανθρωπιστικό νόημα στην έννοια της Πατρίδας,

- ταυτίζει «την Εθνική Ανεξαρτησία με την Λαϊκή Κυριαρχία», δείχνοντας τον ακατάλυτο δεσμό ανάμεσα στη Δημοκρατία και τον Πατριωτισμό,
- ταυτίζει την «Πολιτική Ελευθερία με την Έννομη Τάξη και την Κοινωνική Δικαιοσύνη», δίνοντας το σύγχρονο και διαχρονικό νόημα της Ελευθερίας.

Και ταυτόχρονα προειδοποιούσε ότι οι εκλεγμένοι ηγέτες του λαού: «καθοδηγούν αντί να καταδημαγωγούν, εκπροσωπούν αντί να καταδυναστεύουν και σε τελική ανάλυση υπηρετούν» τους πολίτες.

Κάποιοι αμφισβήτησαν αυτά τα θεμέλια του σύγχρονου δημοκρατικού και ευρωπαϊκού κράτους που έθεσε τότε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και υπεράσπισε έκτοτε διαχρονικά η Νέα Δημοκρατία. Τελικά, όμως, τα αποδέχθηκαν. Και σήμερα εκφράζονται με ευγνωμοσύνη για το έργο που τότε επιτελέστηκε.

Κάποιοι και τώρα αμφισβητούν τις θεμελιώδεις διακηρύξεις του Καραμανλή και τις προφητικές προειδοποιήσεις του. Γι' αυτό και τότε και αργότερα και σήμερα, η χώρα γνώρισε πολλές εξάρσεις λαϊκισμού, καταδημαγώγησης και ευτελισμού των δημοκρατικών θεσμών.

Η Ελλάδα, βέβαια, τα πλήρωσε όλα αυτά πολύ ακριβά. Και τα πληρώνει ακόμα. Για να αποδειχθεί -πολλές φορές ώς τώρα- πως όσοι δημαγωγούν το λαό, αποδεικνύονται οι χειρότεροι δυνάστες του!

Όμως, αυτή είναι η υπεροχή της Δημοκρατίας: δεν αποφεύγονται τα σφάλματα, αλλά τελικά ο λαός διδάσκεται από τα σφάλματά του. Ο λαϊκισμός κάθε είδους έβλαψε τη χώρα. Κινδύνευσε, μάλιστα, να οδηγήσει στη χρεο- κοπία της οικονομίας και στην παράλυση της δημοκρατίας. Αλλά οι Έλληνες αναδείχθηκαν δυνατότεροι από όλα αυτά. Και η δημοκρατία μας αποδείχθηκε ισχυρότατα θωρακισμένη.

Σήμερα, λοιπόν, βάζουμε τις βάσεις για να ξεπεράσουμε τα σφάλματα δεκαετιών, τις αδυναμίες, τις υστερήσεις και τις στρεβλώ- σεις που αφήσαμε να κυριαρχήσουν επί τόσα χρόνια. Που λίγο έλειψε να μας οδηγήσουν στην καταστροφή.

Πριν από δύο μόλις χρόνια, η Ελλάδα βρέθηκε και πάλι σε εξαιρετικά δεινή θέση. Πολλοί φοβούνταν ξανά τα χειρότερα για τη χώρα μας. Κάποιοι, προεξοφλούσαν την ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της, την εκδίωξή της από το ευρώ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, τη διεθνή της απομόνωση, την κατάρρευση όσων είχαν με κόπο κτιστεί τις προηγούμενες δεκαετίες. Κάποιοι, μάλιστα, μέσα στη χώρα, τα εύχονταν όλα αυτά.

Η Νέα Δημοκρατία έκανε πάλι το χρέος της. Σταμάτησε την πορεία προς τον όλεθρο. Κράτησε τη χώρα όρθια. Αποσόβησε τους χειρότερους κινδύνους. Διέψευσε όλες τις «προφητείες καταστροφής».

Σταθεροποίησε τη χώρα εσωτερικά, σταθερο- ποίησε τη θέση της μέσα στο ευρώ, έσβησε την εικόνα μιας χώρας που ζει με δανεικά και δημιούργησε την εικόνα μιας χώρας που είναι ικανή για μεταρρυθμίσεις και αλλαγές, τέτοιες και τόσες που δεν έχουν γίνει πουθενά στον κόσμο σε τόσο σύντομο χρόνο.

Πριν από 40 χρόνια η Παράταξή μας, η Νέα Δημοκρατία, θεμελίωσε τη Δημοκρατία στην Ελλάδα. Τα τελευταία δύο χρόνια έθεσε τα θεμέλια για τη Νέα Ελλάδα, χωρίς εξαρτήσεις από δανεικά. Με ανάπτυξη, αλλά χωρίς ανακατανομή πλούτου σε βάρος των επόμενων γενεών. Με δικαιώματα για όλους, αλλά χωρίς προνόμια για λίγους. Με ανάπτυξη που πατάει σε στέρεες βάσεις ανταγωνιστικότητας και εξωστρέφειας, όχι σε ιλιγγιώδη ελλείμματα και ανεξέλεγκτα χρέη.

Μια Νέα Ελλάδα ισχυρή: της Αξιοπρέπειας, της Ελευθερίας και την Δικαιοσύνης. Μια Νέα Ελλάδα που σηματοδοτεί τη νέα Μεταπολίτευση! Που άρχισε ήδη και διορθώνει όσα σφάλματα έγιναν τα τελευταία σαράντα χρόνια, ολοκληρώνει όσα άρχισαν πριν από σαράντα χρόνια, πιστή στις ακατάλυτες και διαχρονικές παρακαταθήκες που μας παραδόθηκαν από τότε...

Το 1974 οι αντίπαλοι της παράταξής μας έκαναν ό,τι μπορούσαν, για να ανακόψουν την πορεία της χώρας. Δεν τα κατάφεραν! Και σήμερα κάνουν ό,τι μπορούν, για να ανακόψουν την πορεία εξόδου της χώρας από την κρίση. Και πάλι δεν θα καταφέρουν!

Αναθεματίζουν τα Μνημόνια... Αλλά είμαστε εμείς που αφήνουμε πίσω τα Μνημόνια! Κι είναι εκείνοι που επιζητούν να επιστρέψουν τη χώρα σε νέα Μνημόνια. Αναθεματίζουν την κρίση που γνώρισε η ελληνική κοινωνία τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Αλλά είμαστε εμείς που την ξεπερνάμε βήμα βήμα. Κι είναι εκείνοι που με την πολιτική τους επιχειρούν να μας γυρίσουν πάλι πίσω, στην κρίση που αφήνουμε πίσω μας.

Για πρώτη φορά, όμως, οι εκκλήσεις τους δεν εισακούονται. Για πρώτη φορά οι προσπάθειές τους να ανακόψουν την πορεία της Ελλάδας πέφτουν, η μία μετά την άλλη, στο κενό. Για πρώτη φορά, ο λαϊκισμός μπορεί σήμερα να ηττηθεί οριστικά! Η Παράταξή μας συσπειρώνει σήμερα όλους αυτούς που ελπίζουν σε μια Νέα Ελλάδα. Που βλέπουν ότι η Νέα Ελλάδα είναι εφικτή, είναι στο χέρι μας.

Όλους αυτούς που βλέπουν ότι η κατάσταση αρχίζει να βελτιώνεται ουσιαστικά. Ότι μπορούν κι εδώ να γίνουν όσα έγιναν σε όλο το σύγχρονο κόσμο. Που δημιούργησαν παντού αληθινή ανάπτυξη, αληθινή ευημερία με σταθερότητα και κοινωνική δικαιοσύνη.

Η Ελλάδα, μέσα σε δύο χρόνια, βρέθηκε από την 147η θέση ανταγωνιστικότητας στον κόσμο, στην 36η θέση! Κι έχει να ανέβει πολύ υψηλότερα ακόμα, στις πρώτες θέσεις διεθνώς. Από ουραγός, να γίνει πρωτοπόρος!

Κάποιοι δεν το θέλουν! Κάποιοι το πολεμούν. Αλλά η Παράταξή μας συσπειρώνει όλο και περισσότερο εκείνους που και το θέλουν και το πιστεύουν και το ελπίζουν και το στηρίζουν... Κι έτσι σήμερα, η Νέα Δημοκρατία παραμένει ο ισχυρότερος πυλώνας σταθερότητας και προοπτικής για το μέλλον του τόπου!

Άντεξε όσο δεν άντεξε καμιά άλλη πολιτική δύναμη. Και κατάφερε ανατροπές που κανείς άλλος, ούτε τις τόλμησε, ούτε και πίστεψε ότι μπορούν να γίνουν στην Ελλάδα... Γι' αυτό και ενώνει τους Έλληνες, παρά τις όποιες αντιρρήσεις για εκείνη ή την άλλη επί μέρους κυβερνητική πολιτική. Όλοι καταλαβαίνουν, ότι χωρίς τη Νέα Ελλάδα, δεν έχει μέλλον ο τόπος. Η επιστροφή στο αμαρτωλό χθες θα ήταν ολέθρια. Και χωρίς τη Νέα Δημοκρατία δεν είναι δυνατό να ανοίξει ο δρόμος για τη Νέα Ελλάδα.

Οι αρχές μας δικαιώθηκαν ιστορικά και δια- χρονικά. Η επιμονή και το πείσμα μας δικαιώ- νονται σήμερα. Το μεγάλο δημοκρατικό άλμα που έκανε η χώρα το 1974, σήμερα δίνει υπερηφάνεια σε όλους τους Έλληνες. Το μεγάλο αναπτυξιακό και μεταρρυθμιστικό άλμα που κάνουμε σήμερα, δίνει κουράγιο σε όσους πιστεύουν ότι η Ελλάδα όχι απλώς μπορεί να βγει από την κρίση, αλλά ότι μπορεί να γίνει ισχυρότερη και καλύτερη απ' ό,τι υπήρξε ποτέ.

Νέα Δημοκρατία σημαίνει αυτό ακριβώς: άλμα στο μέλλον, πίστη στον Έλληνα, ελπίδα για το μέλλον του τόπου. Και αγώνας για να γίνουν όλα αυτά πραγματικότητα.

Σαράντα χρόνια μετά, μπορούμε να πούμε: είμαστε υπερήφανοι που είμαστε Νεοδημοκράτες! Είμαστε υπερήφανοι πού σταθήκαμε όρθιοι στις δυσκολίες και βοηθήσαμε και τη χώρα να σταθεί όρθια! Σε κάθε δυσκολία... Είμαστε υπερήφανοι που δικαιώθηκαν και δικαιώνονται όλες οι μεγάλες επιλογές μας! Είμαστε υπερήφανοι που διδαχθήκαμε από τα λάθη μας και ξεπερνάμε τις όποιες αδυναμίες μας! Είμαστε υπερήφανοι που βάζουμε σήμερα τα θεμέλια της Νέας Ελλάδας! Και καλούμε όλους τους συμπατριώτες μας, όλους τους συμπολίτες μας, να έλθουν κοντά μας, να συμμετάσχουν στον ίδιο αγώνα, να μοιραστούν μαζί μας αυτή την υπηρηφάνεια.

Από τη θεμελίωση της Δημοκρατίας το 1974, ως τη θεμελίωση της Νέας Ελλάδας, σήμερα, υπάρχουν μεγάλες ομοιότητες: Η ίδια πίστη στο μέλλον της χώρας μας, η ίδια αγάπη για την Ελευθερία και τη Δικαιοσύνη! Η ίδια αντιπαλότητα στο λαϊκισμό και σε ο,τιδήποτε ευτελίζει τη Δημοκρατία. Η ίδια εχθρότητα προς τον εξτρεμισμό και προς οτιδήποτε υπονομεύει την Ελευθερία. Οι ίδιες αξίες, οι ίδιες αρχές και το ίδιος πάθος, για την προκοπή της Πατρίδας μας.

Και το ίδιο πείσμα να διαψεύσουμε όσους δεν πιστεύουν ούτε στη Ελλάδα ούτε στην Προκοπή της."