ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόντρα Δούρου-Σγουρού για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Κόντρα Δούρου-Σγουρού για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Νέος «πόλεμος» φαίνεται πως έχει ξεσπάσει μεταξύ της περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου και του προκατόχου της Γιάννη Σγουρού, σχετικά με το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Αυτή τη φορά αφορμή στάθηκε η επιστολή της κ. Δούρου προς τους δημάρχους της Αττικής, στην οποία, μεταξύ άλλων, κάνει λόγο για «λουκέτο» των εγκαταστάσεων στη Φυλή. Αναφερόμενος στην επιστολή, ο κ. Σγουρός προειδοποίησε ότι η Περιφέρεια κινδυνεύει να μετατραπεί σε «Νάπολη» των Βαλκανίων.
Συγκεκριμένα, στην επιστολή της προς τους δημάρχους, που εστάλη στις 2 Οκτωβρίου, η Ρ.Δούρου σημειώνει ότι οι άξονες των προωθούμενων δράσεων από την Περιφέρεια είναι τρεις:

  • η ριζική αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού (ΠΕΣΔΑ) μέσα από δημόσια διαβούλευση
  • η σταδιακή απομάκρυνση εγκαταστάσεων από τη Φυλή
  • η ακύρωση των διαγωνιστικών διαδικασιών που προωθούνταν από την προηγούμενη διοίκηση για τις τέσσερις μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων με Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Ειδικότερα, για τις εγκαταστάσεις στη Φυλής αναφέρει: «Χρειάζεται η σταδιακή μεταφορά δραστηριοτήτων της ΟΕΔΑ Φυλής ή και των εγκαταστάσεών της καθώς και το οριστικό κλείσιμό της, στο πλαίσιο ενός συγκεκριμένου, αυστηρού χρονοδιαγράμματος».

Την ίδια ώρα, η κ. Δούρου απευθύνει κάλεσμα στους δήμους να ενεργήσουν για την εκπόνηση τοπικών σχεδίων διαχείρισης απορριμμάτων και την ανάπτυξη των τοπικών δράσεων στην κατεύθυνση της πρόληψης, διαλογής στην πηγή και επανάχρησης.

Σγουρός: Η Δούρου θα κάνει την Αττική «Νάπολη» των Βαλκανίων

Η απάντηση του κ. Σγουρού στην επιστολή της Ρ. Δούρου προς τους δημάρχους συνοψίζεται σχηματικά στη φράση του «Ραντεβού στα τυφλά για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής». Μάλιστα, σημειώνει ότι τέσσερις μήνες μετά τις περιφερειακές εκλογές, και ένα μήνα μετά την εγκατάστασή της στην Περιφέρεια Αττικής η κ. Δούρου, με τα περί ακυρώσεων διαγωνισμών, οδηγεί «με μαθηματική ακρίβεια στο να γίνει η Περιφέρεια Αττικής, η 'Νάπολη' των Βαλκανίων».

Παράλληλα, ο κ. Σγουρός προειδοποιεί πως στην Αττική των 5 εκατ. πολιτών «δεν χωράνε λάθη και πειραματισμοί», επισημαίνοντας: «Κανείς δεν δικαιούται να παραπλανά πλέον τους πολίτες της Αττικής με 'οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής' και δήθεν αυστηρά χρονοδιαγράμματα πριν προτείνει χώρους για εναλλακτικές λύσεις . Οι περίπου 2 εκατ. τόνοι απορριμμάτων ετησίως δεν εξαφανίζονται ως δια μαγείας…».

Διαβάστε επίσης:

Έχασαν πάλι από τα... αποδυτήρια