ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σαμαράς: Επιστρέφουμε στην κανονικότητα

Σαμαράς: Επιστρέφουμε στην κανονικότητα

Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις του μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής των κρατών της Ευρωζώνης.

«Η επιστροφή στην κανονικότητα έχει ήδη αρχίσει, η μετάβαση στην επόμενη ημέρα πρέπει να γίνει με ασφάλεια» δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς από τις Βρυξέλλες.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν προσεχτικός στις δηλώσεις αναφορικά με την έξοδο της χώρας μας από τα μνημόνια, σημειώνοντας πως η Ελλάδα βρίσκεται σε συζήτηση για την επόμενη ημέρα «για το πώς θα προχωρήσει με ασφάλεια και σύνεση σε μία έξοδο από τη μεγάλη δοκιμασία και με μία αναπτυξιακή πορεία».

Τόνισε επίσης ότι έως το Δεκέμβριο θα έχει τελειώσει η αξιολόγηση του υπάρχοντος προγράμματος, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν πρέπει να γίνει αυτό που συνέβη στο παρελθόν, πρέπει να τελειώσουμε την αξιολόγηση μέχρι το Δεκέμβριο και θα τελειώσουμε μέχρι το Δεκέμβριο».

Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα ήταν ευχής έργον αν υπήρχε μεγαλύτερη συναίνεση στο εσωτερικό της χώρας και αν η αξιωματική αντιπολίτευση τηρούσε πιο εποικοδομητική στάση.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής όπου χαιρέτησε την απόφαση για στήριξη στο επενδυτικό πακέτο, ύψους 300 δισ. ευρώ, που προτείνει η επερχόμενη «Επιτροπή Γιούνκερ», ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός, όπως είπε, που η Ε.Ε. για πρώτη φορά δημιουργεί τα δημοσιονομικά εργαλεία που θα λαμβάνουν υπόψη τις ευρύτερες μακροοικονομικές προοπτικές της Ευρώπης.

Για το Κυπριακό

Επίσης ο κ. Σαμαράς έκανε και αναφορά στο Κυπριακό, λέγοντας ότι έπειτα από εξουσιοδότηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, είχε την τιμή να εκπροσωπήσει την Κύπρο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε «εξαιρετικά ικανοποιημένος» από το γεγονός ότι η Ε.Ε. με το κείμενο των τελικών συμπερασμάτων, στο οποίο κατέληξε σήμερα, Παρασκευή (24/10/2014), καλεί την Τουρκία να σέβεται την εθνική κυριαρχία της Κύπρου και τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη (ΑΟΖ).

Όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός, οι Ευρωπαίοι ηγέτες υπενθυμίζουν πως κάθε υποψήφια χώρα που θέλει να ενταχθεί στην Ε.Ε. είναι υποχρεωμένη να αναγνωρίσει πλήρως όλα τα κράτη-μέλη.