ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητρόπουλος: Δεν θα επιτρέψουμε να χρεοκοπήσουν τα Ταμεία

Μητρόπουλος: Δεν θα επιτρέψουμε να χρεοκοπήσουν τα Ταμεία

«Ο απώτερος στόχος της κυβέρνησης και των μνημονιακών είναι η κατάργηση, σε βάθος, των επικουρικών ταμείων, των ταμείων Προνοίας και των ταμείων Εφάπαξ», υποστηρίζει σε συνέντευξή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, καθηγητής Αλέξης Μητρόπουλος.

Και προσθέτει: «Συνεπώς, είναι απαράδεκτη η νέα θεσμική παρέμβαση της κυβέρνησης, διότι στο βάθος κρύβεται η πρόθεσή της να καταργήσει τον β΄πυλώνα του κεντρικού ασφαλιστικού συστήματος, που είναι το σύστημα Επικούρησης, για επικουρικές συντάξεις».

Ο κ. Μητρόπουλος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημειώνει πως «η Αριστερά δεν πρόκειται να επιτρέψει στην κυβέρνηση και στην τριαρχία των δανειστών να οδηγήσει σε χρεοκοπία τα ταμεία».

Αναλυτικά η συνέντευξη του Αλέξη Μητρόπουλου έχει ως εξής:

Στο ΙΚΑ ενσωματώνονται, τον επόμενο χρόνο, όλα τα επικουρικά ταμεία και τα ταμεία ΝΠΔΔ, που χορηγούν Εφάπαξ, με διατήρηση της οικονομικής τους αυτοτέλειας. Τι σημαίνει αυτό;

Ο απώτερος στόχος της κυβέρνησης και των μνημονιακών είναι η κατάργηση σε βάθος των επικουρικών ταμείων, των ταμείων Προνοίας και των ταμείων Εφάπαξ. Συνεπώς, είναι απαράδεκτη η νέα θεσμική παρέμβαση της κυβέρνησης, διότι στο βάθος κρύβεται η πρόθεσή της να καταργήσει τον β΄πυλώνα του κεντρικού ασφαλιστικού συστήματος που είναι το σύστημα Επικούρησης, για επικουρικές συντάξεις. Συνεπώς, πέραν του ότι αυτή η θεσμική πρωτοβουλία της είναι εκτός Συντάγματος, ευρωπαϊκού κεκτημένου και εθνικής νομοθεσίας, διότι καταργεί αυτοτελή πυλώνα συνταξιοδότησης των Ελλήνων ασφαλισμένων, από την άλλη είναι και ύποπτη, διότι παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις τον τελευταίο καιρό ότι δεν επίκειται παρέμβαση στο Ασφαλιστικό, στην ουσία, με την ενσωμάτωση και ένταξη των επικουρικών, των ταμείων Εφάπαξ και των ταμείων Προνοίας, που έδιναν συντάξεις και παροχές πέραν των κυρίων συντάξεων, δημιουργεί ένα κλίμα που -όπως έχουμε πει- απώτερος στόχος της τριαρχίας των δανειστών και της μνημονιακής κυβέρνησης είναι να περάσουμε σε εγγυημένη μόνο τη βασική σύνταξη, και τα άλλα συστήματα Επικούρησης, Προνοίας και Εφάπαξ, αφού εξαϋλωθούν, στο βάθος να καταργηθούν. Υπό αυτή την έννοια καταδικάζουμε τη θεσμική παρέμβαση της κυβέρνησης, διότι θεωρούμε ότι θα είναι το τελειωτικό, το θανατηφόρο χτύπημα στο ήδη παραπαίον ασφαλιστικό σύστημα της χώρας.

Η κυβέρνηση φερόταν μέχρι τώρα να ζητά από τους δανειστές να μην ανοίξει το Ασφαλιστικό, όπως είπατε και εσείς, μέχρι την άνοιξη του ΄15. Είναι τόσο ισχυρές οι πιέσεις και τι επιζητούν οι εκπρόσωποι των δανειστών για το Ασφαλιστικό;

Οι μνημονιακές πολιτικές και, κυρίως, το «κούρεμα» των αποθεματικών των ταμείων που στην πρωτογενή και δευτερογενή αγορά στέρησαν πόρους ύψους 26 δισ. από τα 31 δισ. που είχαν προ μνημονίου, οι 27 μονάδες ανεργίας και οι 25 μονάδες μείωσης των ιδιωτικών μισθών, στις οποίες εάν προσθέσουμε και τη μειωμένη κατά 10 δισ. ευρώ κρατική επιχορήγηση κατά την περίοδο του μνημονίου, είναι οι μεγάλες πληγές του ασφαλιστικού. Είναι οι άμεσες συνέπειες της μνημονιακής πολιτικής που στέρησαν πολύτιμους πόρους από το ασφαλιστικό σύστημα. Ενώ η κυβέρνηση θα έπρεπε να προτάσσει την ανακεφαλαιοποίηση των ταμείων κατά τον τρόπο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών για να σωθεί το ασφαλιστικό, και τουλάχιστον τη διεκδίκηση των «κουρεμένων» αποθεματικών για να πάρουν μια ανάσα τα ταμεία μας, όχι μόνο δεν δουλεύει σε αυτή την κατεύθυνση, αλλά συμπιέζει περαιτέρω τους πόρους, στερεί πολύτιμους πόρους από το ασφαλιστικό σύστημα, με τις τελευταίες πολιτικές την κατάργηση των κοινωνικών πόρων, και τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 5%. Συνεπώς, η κυβέρνηση έχει στόχο με την τρόικα να υποβαθμίσει τον θεσμό της σύνταξης, να περάσουμε σε μια μόνο ενιαία σύνταξη για όλους τους ασφαλισμένους και να καταργήσει ότι μέχρι τώρα έδινε μια αίσθηση αξιοπρεπούς σύνταξης με τις επικουρικές συντάξεις και επιπρόσθετες παροχές στους Έλληνες ασφαλισμένους.

Τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, κύριε καθηγητά;

Η Αριστερά δεν πρόκειται να επιτρέψει στην κυβέρνηση και στην τριαρχία των δανειστών να οδηγήσει σε χρεοκοπία τα ταμεία, δεν πρέπει να συναινέσει σε όποια θεσμική παρέμβαση με όποιον επικαλούμενο από την κυβέρνηση μανδύα. Δεν πρέπει να εφαρμοστεί η ακραία νεοφιλελεύθερη ατζέντα στον τομέα των συντάξεων, διότι ο πολύς κόσμος επιχειρεί και αποβλέπει μέσα από 35 και 40 χρόνια ασφαλιστικής κάλυψης να εξασφαλίσει μετά το τέλος του εργασιακού βίου μια αξιοπρεπή ζωή. Η κυβέρνηση και η τρόικα πλήττουν το ασφαλιστικό και με αυτή την πρόθεση - όπως απεκάλυψε και στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα «ΑΥΓΗ»- επιχειρεί το τελειωτικό χτύπημα στο ασφαλιστικό σύστημα.

Σχετικές ειδήσεις