ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χαρδούβελης: Η τρόικα πιέζει για τον προϋπολογισμό

Χαρδούβελης: Η τρόικα πιέζει για τον προϋπολογισμό
Στην ερώτηση πότε επιστρέφει η τρόικα, ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι «είναι θέμα πολιτικής απόφασης. Αν θέλει μπορεί να έρθει σε μια ημέρα».

«Παλεύουμε. Υπάρχει σύγκλιση αλλά πιέζουν για τον προϋπολογισμό. Έχουνε κάνει λάθη» με τις εκτιμήσεις τους" είναι η απάντηση που έδωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, συνομιλώντας με δημοσιογράφους, μετά την παρουσίαση του κρατικού προϋπολογισμού 2015 στη Βουλή.

Είπε ακόμη ότι η τρόικα δεν δίνει ποσό για το «δημοσιονομικό κενό».

Στην ερώτηση πότε επιστρέφει η τρόικα, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «είναι θέμα πολιτικής απόφασης. Αν θέλει μπορεί να έρθει σε μια ημέρα».

Στην ερώτηση αν έχει τεθεί ζήτημα παράτασης του προγράμματος για ένα έτος, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι «δεν έχει υπάρξει τέτοια επίσημη θέση».

Σημειώνεται ότι παρουσία του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, παρέδωσε στον πρόεδρο της Βουλής, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, τον κρατικό προϋπολογισμό του 2015.

Η συζήτηση του νέου προϋπολογισμού θα ξεκινήσει στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής στις 25 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί, όπως αποφασίστηκε στην Διάσκεψη των Προέδρων, σε τέσσερις συνεδριάσεις.

Η συζήτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής θα αρχίσει την Τετάρτη στις 3 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής, με ονομαστική φανερή ψηφοφορία.

Υπενθυμίζεται πως από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα παρουσιάστηκε το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού για το 2015 που καλύπτει σχεδόν τους μνημονιακούς στόχους και προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3%, έλλειμμα 0,2% και ρυθμό ανάπτυξης 2,9%.

Η κυβέρνηση «βλέπει» δημοσιονομικό κενό για το 2015 καθώς η πρόβλεψη είναι για μόλις 0,1% (225 εκατ. ευρώ), αντίθετα από τις εκτιμήσεις της τρόικας που το ορίζει από 2,5 έως 3,6 δισ. ευρώ.

Το χρέος το 2015 θα διαμορφωθεί στα 317 δισ. ευρώ από 318 δισ. ευρώ στα τέλη του 2014, δηλαδή στο 171% του ΑΕΠ.


Σχετικές ειδήσεις