ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χωρίς πολιτικούς η Διακήρυξη αρχών για την Ελλάδα

Χωρίς πολιτικούς η Διακήρυξη αρχών για την Ελλάδα

Αίσθηση έχει προκαλέσει το περιεχόμενο της αποκαλυπτικής συνέντευξης που παραχώρησε στο Newsbomb.gr και το Bomb TV, ο Τάκης Μπαλτάκος, πρώην γενικός γραμματέας της κυβέρνησης.

Η δημόσια παραδοχή του πως βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η διαδικασία για τη δημοσιοποίηση μιας «Διακήρυξης για την Πατρίδα», την οποία θα υπογράφουν όχι πολιτικά πρόσωπα, αλλά άνθρωποι που ανήκουν στο χώρο των ενστόλων και της εκκλησίας, δημιουργεί ένα νέο δεδομένο πέρα από αυτά που μέχρι πρότινος ήταν γνωστά.

Στον κ. Μπαλτάκο χρέωναν, φίλοι και... εχθροί, την πρόθεση για τη δημιουργία ενός κόμματος που θα στηριζόταν σε ενεργά πολιτικά πρόσωπα.

Μιλώντας, όμως, στο Newsbomb.gr ο πρώην γενικός γραμματέας της κυβέρνησης έβαλε ένα τέλος στην παρατεταμένη φημολογία που διαρκεί μήνες τώρα και ανέπτυξε το όλο σχέδιο για την επερχόμενη διακήρυξη αρχών και θέσεων που θα την υπογράφουν πρόσωπα από το χώρο των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, αλλά και από τον ευρύτερο χώρο της εκκλησίας.

«Ετοιμάζουμε μια διακήρυξη αρχών και θέσεων που ως σκοπό έχει, όχι να δημιουργηθεί αμέσως μετά κάποιο κόμμα, αυτό δεν μπορεί κανείς να το πει εκ προοιμίου. Εχω πει και άλλη φορά ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έλεγε, ότι κόμμα δεν κάνουν αυτοί που λένε οι ίδιοι ότι θέλουν να κάνουν κόμμα, αλλά εκείνοι για τους οποίους λένε οι άλλοι ότι θα κάνει κόμμα. Αρα, το να βγει κάποιος και να πει, στην Ελλάδα των 43 κομμάτων ότι θέλω να κάνω κόμμα, στην Ελλάδα που την οδήγησαν τα κόμματα σε αυτή την κρίση, μπορεί όχι μόνο να είναι λάθος, αλλά να είναι και ανεδαφικό. Γι' αυτό εγώ δεν έχω τέτοια πρόθεση, ούτε επιθυμία τέτοια έχω στο μυαλό μου. Η διακήρυξη όμως, μια διακήρυξη αρχών και θέσεων από ανθρώπους οι οποίοι ανήκουν στους δύο χώρους, που εγώ πιστεύω ότι είναι οι δύο πυλώνες της κοινωνίας μας, ο χώρος των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας και ο ευρύτερος χώρος της εκκλησίας, είναι κάτι που πιστεύω ότι πρέπει να γίνει με σκοπό να συνεγερθούν συνειδήσεις και να αναπτερωθεί το ηθικό ανθρώπων που φοβούνται ότι έχουν χάσει τη χώρα τους, έχουν χάσει τη χώρα που μεγάλωσαν και αγαπούν. Αυτό είναι κάτι που νομίζω ότι πρέπει να γίνει και θα γίνει» τόνισε στη συνέντευξή του ο κ. Μπαλτάκος και εν συνεχεία έβγαλε την... είδηση, γνωστοποιώντας ότι σε αυτή τη νέα προσπάθεια δεν έχουν θέση και δεν θα συμπεριλαμβάνονται πολιτικά πρόσωπα.
Παράλληλα, διευκρίνισε ότι η όλη κίνηση δεν πραγματοποιείται με ορίζοντα τις επόμενες εκλογές. «Δεν είναι θέμα εκλογών και μόνο. Εξάλλου, αυτοί που θα συμμετέχουν σε αυτή τη διακήρυξη δεν θα είναι πολιτικοί. Δεν μιλώ με κανέναν πολιτικό, αυτό θα ήταν θνησιγενές. Σε μια χώρα που πτώχευσε συνεπεία πολιτικών και κομματικών επιλογών το οποιοδήποτε νέο κόμμα στηριζόμενο σε παλαιούς πολιτικούς δεν έχει καμία τύχη. Αρα, ακόμα και αν αυτή η κίνηση επρόκειτο κάποτε να μετατραπεί σε κομματικό σχηματισμό, δεν θα είχε καμία τύχη. Πόσο μάλιστα, όταν οι πολιτικοί δεν ενδιαφέρονται να διακηρύξουν αρχές και θέσεις, αλλά να διαχειριστούν την καθημερινότητα. Η καθημερινότητα είναι το δέντρο, εμάς μας ενδιαφέρει το δάσος. Και το δάσος συνολικά είναι η χώρα, όχι η χώρα σήμερα, πρόσκαιρα, αλλά η χώρα στη διαχρονικότητά της».

Ο Τάκης Μπαλτάκος ξεκαθάρισε πως ο πολιτικός χώρος που θα κινείται η νέα αυτή διακήρυξη αρχών και θέσεων θα είναι αυτός της δεξιάς.«Δεξιά χωρίς καμία υποσημείωση, χωρίς αστερίσκους, χωρίς στρουθοκαμηλισμούς, χωρίς ναι μεν αλλά. Δεξιά, τελεία και παύλα. Ούτε κεντροδεξιά, ούτε ακροδεξιά. Δεξιό κόμμα, κλασσικό δεξιό κόμμα, όπως υπάρχουν σε όλο τον κόσμο».

Ο κ. Μπαλτάκος δεν θέλησε να ανοίξει περισσότερο τα χαρτιά του, αποφεύγοντας να αναφερθεί σε συγκεκριμένα ονόματα ανθρώπων που θα υπογράφουν αυτή τη διακήρυξη αρχών και θέσεων, κατέστησε σαφές ωστόσο πως η διαδικασία βρίσκεται στο τελικό της στάδιο και είναι πολύ πιθανό σύντομα να προκύψουν σημαντικότατες εξελίξεις.

Θυμηθείτε όσα είπε ο Τάκης Μπαλτάκος, μιλώντας αποκλειστικά στο Bomb TV.

Σχετικές ειδήσεις