ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις – Τραβάει το σχοινί η τρόικα

Εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις – Τραβάει το σχοινί η τρόικα

Σε σοβαρή εμπλοκή οδηγούνται οι διαπραγματεύσεις της Αθήνας με την τρόικα, καθώς τα μηνύματα που φτάνουν από το ΔΝΤ και τις Βρυξέλλες κάθε άλλο παρά θετικά είναι.

Ο εκπρόσωπος του ταμείου Δανός Ρίσι Γκογιάλ που πήρε τη θέση του Π. Τόμσεν, παραμένει αμετακίνητος όσον αφορά το χρηματοδοτικό κενό και ζητά νέα μέτρα και περικοπές στις συντάξεις, προκαλώντας εκνευρισμό στην κυβέρνηση για τις απαιτήσεις του.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών προσδιορίζουν χρονικά την έλευση της τρόικας στην Αθήνα στις αρχές του επόμενου μήνα, κάτι που σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να «τρέξει» με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, εάν θέλει να προλάβει τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ παραμένει αμετακίνητος στο θέμα του χρηματοδοτικού κενού, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες εξέφρασε και την δυσαρέσκεια του για την κατάθεση του προϋπολογισμού στην βουλή που έγινε χωρίς την έγκριση του.

Η προκλητικότητα του Ρισί Γκογιάλ,- όπως εκτιμούν οικονομικοί και κυβερνητικοί παράγοντες – έχει να κάνει κυρίως με τον ρόλο που θα έχει το ΔΝΤ στην χώρα μας στην μετά μνημόνιο εποχή. Πιέζει για να έχει πιο ουσιαστικό ρόλο και όχι εκείνο του τεχνικού συμβούλου που θέλει η ελληνική πλευρά.

Οι σχέσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του ΔΝΤ, είναι οριακές. Το γεγονός αυτό αποδεικνύεται και από την αντιπαράθεση που υπήρξε μεταξύ των δύο πλευρών για μία τηλεδιάσκεψη η οποία δεν είχε ανακοινωθεί επισήμως ποτέ. Το ΔΝΤ διέρρευσε ότι η τηλεδιάσκεψη αναβλήθηκε και δεν πραγματοποιήθηκε με υπαιτιότητα της ελληνικής πλευράς για να απαντήσει το υπουργείο Οικονομικών.

«Το Υπουργείο Οικονομικών δεν ζήτησε ποτέ αναβολή σημερινής τηλεδιάσκεψης με την τρόικα η οποία άλλωστε ουδέποτε προγραμματίστηκε και ανακοινώθηκε. Η κυβέρνηση συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Οι τηλεδιασκέψεις, άλλωστε, είναι μέρος αυτών».

Την ώρα που οι διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα φαίνεται να έχουν μπλοκάρει, το πρακτορείο Bloomberg επικρίνει τη στάση των δανειστών και τους προτρέπει να «δώσουν στην Ελλάδα μία ευκαιρία».

Σχετικές ειδήσεις