ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Αθανασίου «πετάει το μπαλάκι» στον Λοβέρδο για τον Ρωμανό

Ο Αθανασίου «πετάει το μπαλάκι» στον Λοβέρδο για τον Ρωμανό

Την παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου προκάλεσαν οι επικρίσεις για το θέμα της μη χορήγησης, μέχρι τώρα, εκπαιδευτικής άδειας στο Νίκο Ρωμανό ο οποίος διανύει την 22η ημέρα απεργία πείνας.

Ο κ. Αθανασίου αφού ξεκαθαρίζει ότι οι εκπαιδευτικές άδειες χορηγούνται αποκλειστικά από το αρμόδιο Συμβούλιο στο οποίο προΐσταται εισαγγελικός λειτουργός, ενώ για τους υποδίκους απαιτείται και η σύμφωνη γνώμη του δικαστικού οργάνου που διέταξε την προσωρινή κράτηση, προτείνει για τις περιπτώσεις μη χορήγησης τέτοιων αδειών την εξ’ αποστάσεως παρακολούθηση μαθημάτων μέσω τηλεδιάσκεψης ή άλλου πρόσφορου τεχνικού μέσου.

«Σε καμία περίπτωση ο Υπουργός Δικαιοσύνης δεν έχει εκ του νόμου αρμοδιότητα για τη χορήγηση ή μη εκπαιδευτικών αδειών, ούτε μπορεί να παρέμβει στο έργο των αρμοδίων οργάνων», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο κ. Αθανασίου και καλεί τον Υπουργό Παιδείας κ. Ανδρέα Λοβέρδο για τις περιπτώσεις μη χορήγησης τέτοιων αδειών να προβλέψει την «η εξ’ αποστάσεως παρακολούθηση μαθημάτων μέσω τηλεδιάσκεψης ή άλλου πρόσφορου τεχνικού μέσου» προς διευκόλυνση της συνέχισης της εκπαίδευσης των κρατουμένων.

Πάντως όπως προκύπτει από τις διατάξεις του Σωφρονιστικού Κώδικα (άρθρα 55 και 58) η εισαγωγή κρατουμένων σε Ανώτατα ή Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα δεν συνεπάγεται και αυτόματη χορήγηση εκπαιδευτικών αδειών, διότι η ανέλεγκτη χρήση τέτοιων αδειών θα καθιστούσε την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσο κακόβουλης εκμετάλλευσης του σωφρονιστικού συστήματος.

Η σχετική κρίση ανήκει στο συμβούλιο φυλακών που αποφασίζει και για τις τακτικές άδειες και στην περίπτωση υποδίκων απαιτείται και η σύμφωνη γνώμη του δικαστικού οργάνου που διέταξε την προσωρινή κράτηση.

Σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης χορήγησης εκπαιδευτικής άδειας αρμόδιο να ξανακρίνει την αίτηση (ύστερα από προσφυγή του κρατουμένου) είναι το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών. Συνεπώς προκύπτει ότι η εισαγωγή κρατουμένων σε Ανώτατα ή Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα δεν συνεπάγεται και αυτόματη χορήγηση εκπαιδευτικών αδειών. Κάθε περίπτωση εξατομικεύεται και κρίνεται ανάλογα με τις ιδιαίτερες περιστάσεις της.

Σημειώνεται ότι η ανακοίνωση του κ. Αθανασίου έρχεται λίγες μόνο ώρες μετά την άποψη που εξέφρασε σε τηλεοπτική εκπομπή ο Ανδρέας Λοβέρδος ότι οι κρατούμενοι πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να ολοκληρώνουν τις σπουδές τους από τη στιγμή ο νόμος τους επιτρέπει να δώσουν εξετάσεις για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ.

Σχετικές ειδήσεις