ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Βόμβα» Βενιζέλου: Αλλάζει η ρύθμιση για τις 100 δόσεις

«Βόμβα» Βενιζέλου: Αλλάζει η ρύθμιση για τις 100 δόσεις

Η κυβέρνηση του «ναι σε όλα» ξαναχτυπά!

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος προανήγγειλε νέες αλλαγές στην – πολύπαθη - ρύθμιση των 100 δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία!

Η κυβέρνηση - για μια ακόμη φορά - υποχωρεί στις απαιτήσεις της τρόικας και δρομολογεί «κούρεμα» των προσαυξήσεων και προστίμων, ενώ δέχεται και τη δημιουργία «μηχανισμού επαλήθευσης» που θα εγκρίνει την υπαγωγή εταιρειών στη ρύθμιση.

Δηλαδή, δεν θα διαγράφεται πλέον ως και το 100% των προσαυξήσεων και των προστίμων, αλλά η επιχείρηση που υπάγεται στη ρύθμιση θα καλείται να εξοφλήσει το «κεφάλαιο της οφειλής συν ένα λογικό επιτόκιο», όπως είπε ο κ. Βενιζέλος.

Ό,τι ακριβώς δηλαδή ζητούσε η τρόικα με το πρόσφατο e-mail που είχε στείλει στην κυβέρνηση...

«Ούτε πρόκειται φυσικά να καταργηθούν ευνοϊκά μέτρα, ευνοϊκά για τους πολίτες, για τις επιχειρήσεις, αλλά και για τα ασφαλιστικά ταμεία και για το δημόσιο ταμείο, σε σχέση με τις δόσεις. Αλλά δεν πρέπει να υπάρχει ένας μηχανισμός επαλήθευσης, όταν μια επιχείρηση με μεγάλες οφειλές ζητάει να ενταχθεί στο σύστημα δεν πρέπει να υπάρχει ένας μηχανισμός που να ελέγχει και να διαπιστώνει ότι πράγματι υπάρχει ανάγκη ένταξης στο μηχανισμό αυτό;», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος, μιλώντας στη Συντονιστική Γραμματεία της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης.

Και πρόσθεσε: «Δεν πρέπει να στηρίξουμε προηγούμενες ρυθμίσεις στις οποίες έχουν ενταχθεί οφειλέτες, ώστε να μη χρειαστεί να μετακινηθούν και μπορούμε να το κάνουμε αυτό με μια σειρά από κίνητρα; Δεν πρέπει να διασφαλίζονται πάντοτε τα συμφέροντα του δημοσίου σε σχέση τουλάχιστον με το βασικό ποσό της οφειλής, γιατί υπάρχουν παραλογισμοί ιστορικά σε σχέση με τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις, αλλά το κεφάλαιο κι ένα λογικό επιτόκιο δεν πρέπει να προστατεύεται ως οφειλή απέναντι στο κράτος, ως αξίωση του κράτους;».

«Κι επειδή ξέρω ότι υπάρχει και μεγάλη αγωνία για το ασφαλιστικό, υπάρχει μια ισχύουσα νομοθεσία, η οποία αναπτύσσεται εφαρμόζεται σταδιακά χρόνο-χρόνο. Μπορούμε με ποσοστό ανεργίας 27% με τα έσοδα των ταμείων μειωμένα επειδή έχουμε δυσκολίες στο μηχανισμό είσπραξης αλλά κι επειδή υπάρχει ανεργία, χωρίς αναλογιστικές μελέτες να προχωρήσουμε σε αλλαγές τέτοιες; Εδώ οι αλλαγές αυτές επωάζονται σε άλλες χώρες δεκαετίες ολόκληρες», τόνισε, για το ίδιο ζήτημα, ο κ. Βενιζέλος.

Διαψεύδει το Υπουργείο Οικονομικών

«Η κυβέρνηση δεν εξετάζει αλλαγές στη ρύθμιση με τις 100 δόσεις», σχολίασαν, πάντως, κύκλοι του ΥΠΟΙΚ αναφορικά με το θόρυβο που ξέσπασε μετά τις δηλώσεις του κ. Βενιζέλου.

Σχετικές ειδήσεις